Skąd pochodzi tradycja karpia na Wigilii? Karp na wigilijnym stole to tradycja, która ma swoje korzenie zarówno w polskiej kulturze, jak i w dawnych zasadach postnych. Już w średniowieczu ryby były ważnym elementem diety w okresach postu – według zasad Kościoła katolickiego w Wigilię należało powstrzymać się od spożywania mięsa. Ryba, jako pokarm postny, stała […] czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...