Domowy chleb pszenny

Domowy chleb pszenny

Domowy chleb pszenny

Post Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne Przeboje

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
ila pop, 21 kwietnia 2013 13:52:04

pysznie wygląda!

Mamade, 21 kwietnia 2013 14:02:32

Robię podobny, ale z mniejszą ilością drożdży:)

kudels, 21 kwietnia 2013 14:34:33

nie ma nic lepszego niż domowy chlebek :))

Słodka Babeczka, 21 kwietnia 2013 15:59:11

To był mój pierwszy raz z pieczeniem chleba :) Trochę czuć drożdże, ale niezbyt mocno. Jednak myślę,że na drugi raz dam tak z 10-12g drożdży i będzie jeszcze lepszy :)

Nemi, 21 kwietnia 2013 18:07:36

Apetyczny chlebek:)

MartynCia ^^, 21 kwietnia 2013 21:08:26

bez dwóch zdań mozna nazwać go chlebem! ta przyrumieniona skórka…mmm ;)

codojedzenia, 26 kwietnia 2013 08:10:56

Wyglada pysznie!

Anonymous, 30 kwietnia 2013 15:19:07

chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach

Słodka Babeczka, 30 kwietnia 2013 15:34:13

Świetnie zdaję sobie z tego sprawę, dlatego tytułem wstępu zamieściłam na samym początku notki małe wyjaśnienie – najwidoczniej nie doczytałeś/aś ;-)

Anonymous, 10 lipca 2013 00:30:54

chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach…A co jak ktoś ma nadkwasotę?Taki zakwas nie szkodzi?

Anonymous, 7 stycznia 2014 15:56:59

Bardzo dobry. Wyszedł mi troszkę zbity(pewnie dlatego ze rósł dwa razy po dwie godziny). Następnym razem dam troszkę mniej drożdży, bo jest je za mocno czuć. Ale polecam jak najbardziej. Pycha!!!

Słodka Babeczka, 7 stycznia 2014 19:09:13

No właśnie w komentarzu wyżej pisałam, że 15g drożdży to jednak troszkę za dużo i następnym razem dam mniej, a w notce tego nie poprawiłam ;)

Anonymous, 19 stycznia 2014 21:53:21

Hmmmmmtak czytam i się zastanawiam dlaczego ktoś pisze że chleb pieczę się tylko na zakwasíezakwas jest żytni a np.moja córka ma uczulenie na żyto więc zostają tylko drożdżea poza tym nie piszcie że każdy chleb który jest dostępny w sklepie jest na drożdżach bo na zakwasach też są do wszystkiego jest dodawany zakwas żytni i żytnia mąka,do bułek,chlebazdąża się pieczywo bez zakwasu żytniego lub zbytniej mąki ale jest Bardzo rzadko spotykane.,ja pracuje w piekarni i troszkę wiem na ten tematwięc może najpierw się dobrze zorientujmy a potem piszmy…PozdrawiamiŻyczę Udanego Wieczoru :-)

Anonymous, 30 stycznia 2014 16:50:25

Bardzo mi sie te chlebek podoba.Mam ochote juz go nastawic na noc, ale nie mam drozdzy.Jutro na pewno go zrobie. Pozdrawiam

Anonymous, 31 stycznia 2014 19:22:25

A czy chlebek nie przyczepi się do naczynia żaroodpornego? Raz już piekłam podobny i nie chciał wyjść z formy :(

Słodka Babeczka, 31 stycznia 2014 19:31:43

Powinien normalnie odejść od naczynia żaroodpornego. Ewentualnie możesz delikatnie wysmarować formę oliwą, by mniej przywierało.