Post Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...To był mój pierwszy raz z pieczeniem chleba :) Trochę czuć drożdże, ale niezbyt mocno. Jednak myślę,że na drugi raz dam tak z 10-12g drożdży i będzie jeszcze lepszy :)
bez dwóch zdań mozna nazwać go chlebem! ta przyrumieniona skórka…mmm ;)
chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach
Świetnie zdaję sobie z tego sprawę, dlatego tytułem wstępu zamieściłam na samym początku notki małe wyjaśnienie – najwidoczniej nie doczytałeś/aś ;-)
chleb pieczemy jedynie na zakwasie -drożdżowych pełno w sklepach…A co jak ktoś ma nadkwasotę?Taki zakwas nie szkodzi?
Bardzo dobry. Wyszedł mi troszkę zbity(pewnie dlatego ze rósł dwa razy po dwie godziny). Następnym razem dam troszkę mniej drożdży, bo jest je za mocno czuć. Ale polecam jak najbardziej. Pycha!!!
No właśnie w komentarzu wyżej pisałam, że 15g drożdży to jednak troszkę za dużo i następnym razem dam mniej, a w notce tego nie poprawiłam ;)
Hmmmmmtak czytam i się zastanawiam dlaczego ktoś pisze że chleb pieczę się tylko na zakwasíezakwas jest żytni a np.moja córka ma uczulenie na żyto więc zostają tylko drożdżea poza tym nie piszcie że każdy chleb który jest dostępny w sklepie jest na drożdżach bo na zakwasach też są do wszystkiego jest dodawany zakwas żytni i żytnia mąka,do bułek,chlebazdąża się pieczywo bez zakwasu żytniego lub zbytniej mąki ale jest Bardzo rzadko spotykane.,ja pracuje w piekarni i troszkę wiem na ten tematwięc może najpierw się dobrze zorientujmy a potem piszmy…PozdrawiamiŻyczę Udanego Wieczoru :-)
Bardzo mi sie te chlebek podoba.Mam ochote juz go nastawic na noc, ale nie mam drozdzy.Jutro na pewno go zrobie. Pozdrawiam
A czy chlebek nie przyczepi się do naczynia żaroodpornego? Raz już piekłam podobny i nie chciał wyjść z formy :(
Powinien normalnie odejść od naczynia żaroodpornego. Ewentualnie możesz delikatnie wysmarować formę oliwą, by mniej przywierało.