Grzanka z awokado i jajkiem to chyba jedna z najlepiej znanych śniadaniowych opcji na międzynarodowym stole, dlatego to właśnie tym niepozornym daniem rozpoczynam Nowy Kulinarny Rok na blogu :) I niby nic wielkiego, a jednak połączenie jajka z kremowym, zielonym awokado ma w sobie coś uzależniającego i bardzo, bardzo przytulnego...jak wszystkie śniadania z jajkiem w roli głównej. W podstawie chrupiąca grzanka z ulubionego pieczywa, a na niej warstwa kremowego awokado, do tego delikatny omlet ułożony w jajeczną chm... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)