Przepis na : śniadanie
Omlet francuski – bardzo delikatny i pulchny omlet z jajek z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub mleka. Omlet francuski smaży się na maśle, nie obracając go. Od spodu powinien być lekko przyrumieniony, z wierzchu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję. 2 jajka, 2 łyżki zimnej wody, sól, masło Rozbite jajka wrzucić do miski, wlać wodę dokładnie rozbić trzepaczką i osolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka. Smażyć na wolnym ogniu. Omlet podważyć łopatką, aby na dno spłynęła masa jajeczna. Sm... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...