Sałatka brokułowa z jajkami i serem Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i wystudzić Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, dodać 1/2 łyżeczki cukru, włożyć brokuły i gotować na delikatnym ogniu 4-5 min. Wyjąć z garnka, przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie przełożyć na sitko, aby obciekły z wody. Przygotować sos czosnkowy. Do miseczki włożyć majonez, jogurt, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą ...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...