Szakszuka - jajka w pomidorach

Szakszuka - jajka w pomidorach

Szakszuka - jajka w pomidorach

Przepis na : kolacja

Przepis pochodzi z bliskiego wschodu. Słowo szakszuka oznacza bałagan, pewnie dlatego, że to danie śniadaniowe, można przyrządzić z resztek z lodówki i wrzucić na patelnie, to, na co tylko ma się ochotę. Podstawą są uduszone pomidory i jajka. Polecam każdemu kto jeszcze nie próbował. Składniki: 6 pomidorów 1 papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili jajka (np. 5 szt.) 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pok... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dobra karma

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.