Sekrety kuchni kujawsko-pomorskiej

Sekrety kuchni kujawsko-pomorskiej

Kuchnia kujawska i pomorska jest znana z potraw na bazie mąki, kaszy jaglanej, kaszy jęczmiennej. Podstawę stanowiła mąka żytnia z której przygotowywano żur czy kiszona kapusta. Myślę, iż sekretem kuchni tego regionu są przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Region Kujaw słynie ze wspaniałych potraw na bazie gęsiny oraz miodów. Do tradycyjnych dań oprócz żuru zaliczymy również: kluski rżane, kapustę kwaszoną z grochem czy kartofle z siadłym mlekiem. Kujawy znane są z uprawy buraków czy marchwi. Cuki...

Czytaj dalej na blogu Ciasta z tradycjami

Autor

HonorataHonorata

Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, placki, kluski, buraki, kasza jaglana, ciastka , kapustą, piernik, kasza, ciasteczka, kapusta kiszona, kapusta z grochem, ciasto z kaszy jaglanej

Inne przepisy z Ciasta z tradycjami

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.