Przepis na : obiad
Buraczki na zimę Składniki: 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Wykonanie: buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać (wtedy dużo łatwiej je się obiera) buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania. z podanych składników przygotować ... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...