Dlaczego ketchup a nie keczup?

Dlaczego ketchup a nie keczup?

Dlaczego ketchup a nie keczup?

Dlaczego ketchup a nie keczup? Dlaczego ketchup a nie keczup? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się jednemu z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień kulinarnej terminologii – dlaczego używamy słowa „ketchup” zamiast „keczup”. Choć oba terminy odnoszą się do tego samego sosu pomidorowego, istnieje pewna różnica w ich użyciu i popularności. Przeanalizujemy historię, etymologię i wpływ kulturowy obu tych słów. Historia ketchupu Początki ketchupu sięgają starożytnych Chin, gdzie produko... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Żyję by jeść

Autor

zyjezebyjesczyjezebyjesc

Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.

Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.

Inne przepisy z Żyję by jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.