Czy pomidory są rakotwórcze? Czy pomidory są rakotwórcze? W ostatnich latach pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących wpływu pomidorów na ryzyko zachorowania na raka. Czy pomidory są naprawdę rakotwórcze? Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi i przeanalizujmy dostępne dowody naukowe. Pomidory a zawartość likopenu Pomidory są bogate w likopen, związek chemiczny z grupy karotenoidów, który nadaje im charakterystyczny czerwony kolor. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w zwalczaniu wolnych ... czytaj dalej...
Mój blog jest eklektyczny – trochę wegetariański, czasem wegański, często rybny albo mięsny. Po prostu życiowy.
Odstawiając cukier, pszenicę i mleko nagle odkryłam paletę smaków, których nie znałam do tej pory. To coś … niesamowitego. W tej chwili, już wiem co i jak jeść, bym czuła się dobrze i by mi smakowało. Wypracowałam też moją maksymę „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.