Kawa po turecku. Popularną zabawą w Turcji jest wróżenie z fusów tak przyrządzonej kawy. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 łyżeczki kawy tureckiej 2 filiżanki wody dobrej jakości 1½ łyżeczki cukru (zależnie od upodobania) Przygotowanie Nalać wodę do tygielka, wsypać kawę i cukier. Zmieszać dokładnie. Gotować na bardzo wolnym ogniu. Gdy kawa kipi, nalać do filiżanek połowę kawy, resztę znowu zagotować aż zrobi się znowu pianka. Nalać do filiżanki resztę kawy. Im więcej pianki tym lepiej! Artykuł TÜRK KA... czytaj dalej...
Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.
Czytaj dalej...Nazywam się Duygu Bolikowski, jestem architektem i menedżerem projektów, pochodzę z Turcji, a od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Polsce. Lubię przedstawiać Polakom swój rodzinny kraj, w tym także jego kuchnię. Od 2012 roku prowadzę blog kulinarny TureckiePrzepisy.pl, gdzie przedstawiam najróżniejsze potrawy kuchni tureckiej. Mój synek Leon jest moim pomocnikiem w kuchni, a mój mąż Łukasz jest najważniejszym konsumentem.