wafle - przepisów 844

  1. Wafle domowe z masą kajmakową i mleczną,  z nutą amaretto
    Wafle domowe z masą kajmakową i mleczną, z nutą amaretto

    kakao 100 g ciasteczek amaretti Składniki na masę mleczną: ¼ szklanki mleka 70 g cukru 160 g miękkiego masła (82%) 110 g mleka w proszku Najważniejszy składnik to: 5 szt. wafli Wykonanie masy kajmakowej: Do misy miksera przełożyłam masło i utarłam je na puszystą masę. Dodałam kajmak i kakao. Ponownie włączyłam mikser i wszystko utarłam, do połączenia składników. Ciasteczka rozdrobniłam(...)wówczas, kiedy poprzednia porcja mleka wmieszała się w masę. Kiedy już masa maślana połączyła się z mlekiem wsypałam mleko w proszku. Wymieszałam i .... masa mleczna gotowa. Czas na złożenie wafli. Pierwszy wafel położyłam na desce, posmarowałam go masą kajmakową. Położyłam drugi wafel, na którym rozłożyłam masę mleczną. Rozsmarowałam ją i przykryłam kolejnym waflem. I tak naprzemiennie aż do rozłożenia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Krysi, prowadzonego przez Krystyna Boner.

  2. Andruty biszkoptowo kokosowe
    Andruty biszkoptowo kokosowe

    otwarciu opakowania trudno im się oprzeć. Spożywane „na sucho” w charakterze przekąski przyciągają i wciągają. Andruty – wafle – ich smak posiada właściwości uzależniające. Dla wielu kojarzy się ze smakami dzieciństwa. W czasach PRL – u prawie każda gospodyni potrafiła wyczarować z nich „cuda”. Czasy się zmieniły, a andruty nadal kuszą… Andruty biszkoptowo kokosowe. Składniki: - 5 kwadratowych andrutów (suchych wafli(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając pędzla) równomiernie po całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny wafel, na który wykładamy

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  3. Wafle z pianką i  galaretką
    Wafle z pianką i galaretką

    Przepis prosty i szybki a deser idealny dla dużych i małych.   WAFLE Z PIANKĄ I GALARETKĄ Składniki: 2 duże wafle tortowe 3 różne galaretki (u mnie brzoskwiniowa, cytrynowa i truskawkowa) 500 ml śmietanki 30% Przygotować dużą formę do pieczenia. Dociąć wafle tak aby mieściły się w blaszce. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszy wafel. Brzoskwiniową(...)galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Pozostawić do ostygnięcia. 250ml śmietanki ubić na sztywno, pod koniec dodać zimną galaretkę. Zmiksować. Wylać na wafel, wstawić do lodówki aż masa stężeje. Truskawkową galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać na brzoskwiniową masę piankową. Ponownie wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Ostudzić

    Przepis pochodzi z bloga Fascynacje Ani, prowadzonego przez Anna Molska.

  4. Wafle z masą z mleka w proszku (wersja 2)
    Wafle z masą z mleka w proszku (wersja 2)

    Takie wafelki robi się bardzo szybko, przepis banalnie prosty (zresztą jak to z waflem), bez pieczenia i nie trzeba mieć ukończonych dwóch fakultetów, bo z ich wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko. Do ich przygotowania użyłam kolorowych wafli, ale jeśli takich nie macie, możecie wykorzystać tradycyjne. Różnią się jedynie kolorem, a  sam smak pozostaje bez zmian. Do samej masy można(...)również dodać swoje ulubione bakalie, albo zupełnie z nich zrezygnować. Składniki: 4 kolorowe wafle ½ szklanki mleka 160 g masła 1 szklanka cukru 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka w proszku (granulowanego) 2 łyżki kakao 40 g rodzynek (opcjonalnie) ½ tabliczki czekolady gorzkiej + niewielka ilość mleka zagęszczonego Rodzynki namoczyć. 2 wafle pokruszyć lub zmielić w blenderze. Mleko zagotować

    Przepis pochodzi z bloga Z Hrabiną w kuchni, prowadzonego przez Z Hrabiną w kuchni.

  5. Snikers pischinger
    Snikers pischinger

    Dzisiaj prezentuję przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy.  Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących mn iej słodkie proponu(...)wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i margarynę. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia margaryny. Do ostudzonej margaryny dodajemy mleko w proszku i 1 pokruszony wafel. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy rodzynki, do drugiej części dodajemy kakao a do trzeciej posiekane orzechy.         Na wafel nakładamy

    Przepis pochodzi z bloga paapilotkaa, prowadzonego przez majczaneczka.

  6. Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood
    Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood

    omija awokado jak najszerszym łukiem, a to błąd! Wcale nie jest tak trudno się z nim zaprzyjaźnić. Jak to zrobić? Mam jeden dobry sposób. Drugim bohaterem dzisiejszego wpisu są wafle extra cienkie od firmy GoodFood . Jakiś czas temu miałam przyjemność zostać wybrana jako jeden z ich testerów, co niezmiernie mnie ucieszyło, gdyż produkt ten często gości w moim menu. Znając(...)jakość firmy spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego i zdecydowanie się nie zawiodłam. W waflach kukurydzianych zakochałam się od pierwszego kęsa. Co mnie przekonało? Smakują dosłownie jak popcorn , który uwielbiam, z tą różnicą, że są o wiele mniej kaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!) . Można je nabyć w wielu sklepach i w bardzo przystępnej cenie . Warto zwrócić uwagę na praktyczne opakowanie

    Przepis pochodzi z bloga peanutbuttermonster, prowadzonego przez gavrilla.

  7. Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym
    Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

    Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy   tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie) Jak przygotować piszingera – wafle(...)kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym? Kajmak wymieszaj z masłem orzechowym w równych proporcjach. Wafle przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko i przykrywamy kolejnym waflem. Na to idzie kilka warstw masy kajmakowo-orzechowej. Ostatnia warstwa to znów dżem porzeczkowy. Kiedy tort waflowy jest gotowy, odkrywamy po pół centymetra z każdej strony

    Przepis pochodzi z bloga Ugotowane pozamiatane, prowadzonego przez Kamila Tokarska.

  8. Wafel snikers
    Wafel snikers

    obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny (375g) 250 g cukru (dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób(...)wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić do wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę). 3. Przełożyć wafle kolejno masą orzechową, kakaową

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  9. Wafle orzechowe z porzeczkową nutą.
    Wafle orzechowe z porzeczkową nutą.

    ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów. Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze. Wafle orzechowe z porzeczkową nutą 1 opakowanie wafli tradycyjnych(...)masa będzie jednolita zestaw miskę i  dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane). Ilość zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy. Po dokładnym wymieszaniu przekładaj masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły. Ostatnią przełóż dodatkowo gęstym przecierem porzeczkowym. Jeśli twój zawiera dużo wody weź go więcej i odparuj na rondlu podgrzewając na małym ogniu. Zawiń

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj Sam!, prowadzonego przez NinaJG.

  10. Krokiety z wafli
    Krokiety z wafli

    słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika? Super przepis dla tych, którzy nie lubią smażyć naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek • 500 g karkówki(...)opakowanie wafla do zwijania krokietów • 1 mała cebula • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki natki pietruszki Panierka • 3 jajka • bułka tarta • olej do smażenia Wykonanie: • Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. • Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  11. Rolada z wafli
    Rolada z wafli

    musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje.  Rolady można zobaczyć(...)uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  12. Wafelki à la Knoppers wg Aleex
    Wafelki à la Knoppers wg Aleex

    moje dzieci bardzo lubią wafelki Knoppers, szukałam pomysłu, który najbardziej będzie zbliżony do oryginału. I znalazłam, choć musiałam go nieco dostosować do naszych upodobań. Zrezygnowałam z mlecznej warstwy, a wafle przełożyłam kremem orzechowym. Aby wafelki były naprawdę smaczne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Najpierw orzechy. Muszą to być orzechy laskowe, bo z innymi nie osiągnie się oczekiwanego efektu. Na zdjęciach(...)jest kilka migdałów, ale były wykorzystywane do czegoś innego. Trzeba je uprażyć na patelni na złoty kolor. Nie wolno ich przypalić, bo staną się gorzkie. Po drugie wafle. Trzeba kupić świeże, chrupiące I dobrze wypieczone - ciemniejsze a nie jasne. Będą lepsze w smaku. Po trzecie - orzechy trzeba posiekać naprawdę drobno. Zbyt duże kawałki sprawią, że wafle będą źle do siebie

    Przepis pochodzi z bloga W mojej kuchni, prowadzonego przez Aleex.

  13. Wafel z masą mleczno-orzechową
    Wafel z masą mleczno-orzechową

    proszku Ciemna masa 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 100g dobrej jakości masła 200g kremu orzechowego typu nutella 2 łyżki słodkiego kakao 180g drobno posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo wafle czekolada i orzechy do dekoracji ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Biała masa Mleko z cukrem gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy, by było chłodne. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy przestudzone mleko(...)cukrem ( stopniowo, po jednej łyżce ) i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciągle miksując, do masy dodajemy stopniowo krem orzechowy, kakao i na koniec orzechy. Składamy wafla Wafel–>połowa białej masy–>wafel–>ciemna masa–>wafel–>reszta białej masy–>wafel. inspiracja: mojewypieki.pl Artykuł Wafel z masą mleczno-orzechową pochodzi z serwisu NiePieprz

    Przepis pochodzi z bloga NiePieprz.pl, prowadzonego przez Justyna.

  14. Domowe wafelki
    Domowe wafelki

    Dzisiaj zachęcam do zrobienia domowych wafelków. Tak przygotowane wafle są smakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, dość kaloryczne, ale bardzo dobre. Zrobione koniecznie z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowywała je moja mama :) Składniki: 150 g miękkiego masła 130 ml cukru pudru płaska łyżeczka cukru z wanilią czubata łyżeczka kakao powidła śliwkowe -około 200 g opakowanie wafli Wykonanie: Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej(...)godziny przed robieniem wafli. Musi być miękkie. Masło i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy robotem kuchennym, aż do uzyskania  jasnej, gładkiej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy cukier waniliowy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części masy pokryjemy jedną warstwę wafli. Do jednej z nich dosypujemy kakao i całość miksujemy, do czasu połączenia

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  15. Wafle z masą śmietankową i żurawiną
    Wafle z masą śmietankową i żurawiną

    nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem.  Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy się wtedy cierpkości).  Wafle z masą śmietanową(...)polane czekoladą zawsze będą przypominały mi smak beztroskiego dzieciństwa. Mam nadzieję, że dla tych z Was,którzy spróbują mojej wersji z żurawiną będą się dobrze kojarzyły także ze mną. WAFLE Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ  I ŻURAWINĄ Składniki: 1 opakowanie wafli mas śmietankowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier waniliowy 400 g śmietanki do kawy

    Przepis pochodzi z bloga Bon appetit mon amie, prowadzonego przez bonappetitmonamie.

  16. Domowe wafelki Knoppers
    Domowe wafelki Knoppers

    dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka(...)miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać. Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  17. Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia
    Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

    piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe(...)gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  18. Rolada z wafla kakaowo-kokosowa
    Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

    Przepis mam już parę ładnych lat...no, więcej niż parę, ale nie bądźmy drobiazgowi :) To prosta rolada z wafla o kakaowo- kokosowym nadzieniu. Z podanych składników zwiniecie trzy rolady, zapraszam :). Składniki: 6 wafli 1 galaretka (np. czerwona) Masa I: 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 paczki herbatników (małe) masa II: 10 dag wiórków(...)szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. keksówki).  1. Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Wziąć trzy pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z trzech wafli ułożony grubym kwadratem do góry nakładać ciepłą masę.  2. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki

    Przepis pochodzi z bloga Z Hrabiną w kuchni, prowadzonego przez Z Hrabiną w kuchni.

  19. Waflowa rolada z bananem
    Waflowa rolada z bananem

    gęstnieje, dlatego ja trzymam ją w rondelku na kuchence i podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta.  Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła. Składniki: 1 galaretki truskawkowe 4-5 łyżek kakao 1 margaryna ¾ szklanki cukru 2 paczki herbatników po 250g 3-4 banany 2 paczki wafli(...)tortowych (Podałam w przepisie 2 paczki wafli, ponieważ masy wystarczy na 2 rolady) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i wrzucić go gorącej galaretki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Margarynę rozpuścić w rondelku  z cukrem , dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie do ciemnej masy dodać galaretkę z herbatnikami i jeszczę chwilkę podgotować cały czas mieszając

    Przepis pochodzi z bloga The Sweet Damsel, prowadzonego przez The Sweet Damsel.

  20. Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa
    Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa

    drodzy, dziś na blogu przepis na mleczne wafle domowe. Kto z Was pamięta je z dzieciństwa? Ja je wprost uwielbiałam - wersja mleczne, śmietankowa, kakaowa, krówkowa... ach wariantów jest mnóstwo. Te wafelki powstały w związku z Waszymi prośbami - Pani Barbaro, Krystyno i Agnieszko, mam nadzieję, że będzie Panią smakowało. Zapraszam wszystkich do spróbowania i powrotu wraz ze mną do czasów dzieciństwa(...)Składniki: 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego (niebieskie) 260 g miękkiego masła 2 łyżki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka (zwykłego) paczka okrągłych wafli Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem. Gotujemy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie całkowitego wystygnięcia. Do miski wkładamy miękkie masło, miksujemy je z lekko ciepłym mlekiem

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Magdalena.

  21. Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)
    Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)

    Tradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym  lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę(...)Składniki: 1 opakowanie suchych, prostokątnych wafli 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1 szklanka zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zwykłego mleka W małym garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, a następnie dodać cukier. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę dodać kakao - ponownie wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  22. Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film
    Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film

    znam osoby która nie pamięta pysznych wafli przełożonych masą kakaową lub owocową. Tym proponuję chrupiące wafle z masą śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy(...)końcu dodajemy galaretkę. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy galaretka dobrze się rozpuści zdejmyjemy masę z ognia. Lekko przestudzoną masą smarujemy równomiernie wafla i przekładamy kolejnym waflem aż do wyczerpania składników. Wafle obciążamy miską  lub deseczką i wkładamy na 30 minut do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Dania, prowadzonego przez SmakowiteDania.

Wybierz stronę :