wafle - przepisów 844

  1. Rolada z wafli
    Rolada z wafli

    musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje.  Rolady można zobaczyć(...)uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  2. Wafelki à la Knoppers wg Aleex
    Wafelki à la Knoppers wg Aleex

    moje dzieci bardzo lubią wafelki Knoppers, szukałam pomysłu, który najbardziej będzie zbliżony do oryginału. I znalazłam, choć musiałam go nieco dostosować do naszych upodobań. Zrezygnowałam z mlecznej warstwy, a wafle przełożyłam kremem orzechowym. Aby wafelki były naprawdę smaczne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Najpierw orzechy. Muszą to być orzechy laskowe, bo z innymi nie osiągnie się oczekiwanego efektu. Na zdjęciach(...)jest kilka migdałów, ale były wykorzystywane do czegoś innego. Trzeba je uprażyć na patelni na złoty kolor. Nie wolno ich przypalić, bo staną się gorzkie. Po drugie wafle. Trzeba kupić świeże, chrupiące I dobrze wypieczone - ciemniejsze a nie jasne. Będą lepsze w smaku. Po trzecie - orzechy trzeba posiekać naprawdę drobno. Zbyt duże kawałki sprawią, że wafle będą źle do siebie

    Przepis pochodzi z bloga W mojej kuchni, prowadzonego przez Aleex.

  3. Wafel z masą mleczno-orzechową
    Wafel z masą mleczno-orzechową

    proszku Ciemna masa 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 100g dobrej jakości masła 200g kremu orzechowego typu nutella 2 łyżki słodkiego kakao 180g drobno posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo wafle czekolada i orzechy do dekoracji ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Biała masa Mleko z cukrem gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy, by było chłodne. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy przestudzone mleko(...)cukrem ( stopniowo, po jednej łyżce ) i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciągle miksując, do masy dodajemy stopniowo krem orzechowy, kakao i na koniec orzechy. Składamy wafla Wafel–>połowa białej masy–>wafel–>ciemna masa–>wafel–>reszta białej masy–>wafel. inspiracja: mojewypieki.pl Artykuł Wafel z masą mleczno-orzechową pochodzi z serwisu NiePieprz

    Przepis pochodzi z bloga NiePieprz.pl, prowadzonego przez Justyna.

  4. Domowe wafelki
    Domowe wafelki

    Dzisiaj zachęcam do zrobienia domowych wafelków. Tak przygotowane wafle są smakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, dość kaloryczne, ale bardzo dobre. Zrobione koniecznie z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowywała je moja mama :) Składniki: 150 g miękkiego masła 130 ml cukru pudru płaska łyżeczka cukru z wanilią czubata łyżeczka kakao powidła śliwkowe -około 200 g opakowanie wafli Wykonanie: Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej(...)godziny przed robieniem wafli. Musi być miękkie. Masło i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy robotem kuchennym, aż do uzyskania  jasnej, gładkiej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy cukier waniliowy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części masy pokryjemy jedną warstwę wafli. Do jednej z nich dosypujemy kakao i całość miksujemy, do czasu połączenia

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  5. Wafle z masą śmietankową i żurawiną
    Wafle z masą śmietankową i żurawiną

    nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem.  Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy się wtedy cierpkości).  Wafle z masą śmietanową(...)polane czekoladą zawsze będą przypominały mi smak beztroskiego dzieciństwa. Mam nadzieję, że dla tych z Was,którzy spróbują mojej wersji z żurawiną będą się dobrze kojarzyły także ze mną. WAFLE Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ  I ŻURAWINĄ Składniki: 1 opakowanie wafli mas śmietankowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier waniliowy 400 g śmietanki do kawy

    Przepis pochodzi z bloga Bon appetit mon amie, prowadzonego przez bonappetitmonamie.

  6. Domowe wafelki Knoppers
    Domowe wafelki Knoppers

    dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka(...)miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać. Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  7. Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia
    Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

    piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe(...)gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  8. Rolada z wafla kakaowo-kokosowa
    Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

    Przepis mam już parę ładnych lat...no, więcej niż parę, ale nie bądźmy drobiazgowi :) To prosta rolada z wafla o kakaowo- kokosowym nadzieniu. Z podanych składników zwiniecie trzy rolady, zapraszam :). Składniki: 6 wafli 1 galaretka (np. czerwona) Masa I: 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 paczki herbatników (małe) masa II: 10 dag wiórków(...)szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. keksówki).  1. Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Wziąć trzy pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z trzech wafli ułożony grubym kwadratem do góry nakładać ciepłą masę.  2. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki

    Przepis pochodzi z bloga Z Hrabiną w kuchni, prowadzonego przez Z Hrabiną w kuchni.

  9. Waflowa rolada z bananem
    Waflowa rolada z bananem

    gęstnieje, dlatego ja trzymam ją w rondelku na kuchence i podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta.  Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła. Składniki: 1 galaretki truskawkowe 4-5 łyżek kakao 1 margaryna ¾ szklanki cukru 2 paczki herbatników po 250g 3-4 banany 2 paczki wafli(...)tortowych (Podałam w przepisie 2 paczki wafli, ponieważ masy wystarczy na 2 rolady) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i wrzucić go gorącej galaretki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Margarynę rozpuścić w rondelku  z cukrem , dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie do ciemnej masy dodać galaretkę z herbatnikami i jeszczę chwilkę podgotować cały czas mieszając

    Przepis pochodzi z bloga The Sweet Damsel, prowadzonego przez The Sweet Damsel.

  10. Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa
    Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa

    drodzy, dziś na blogu przepis na mleczne wafle domowe. Kto z Was pamięta je z dzieciństwa? Ja je wprost uwielbiałam - wersja mleczne, śmietankowa, kakaowa, krówkowa... ach wariantów jest mnóstwo. Te wafelki powstały w związku z Waszymi prośbami - Pani Barbaro, Krystyno i Agnieszko, mam nadzieję, że będzie Panią smakowało. Zapraszam wszystkich do spróbowania i powrotu wraz ze mną do czasów dzieciństwa(...)Składniki: 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego (niebieskie) 260 g miękkiego masła 2 łyżki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka (zwykłego) paczka okrągłych wafli Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem. Gotujemy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie całkowitego wystygnięcia. Do miski wkładamy miękkie masło, miksujemy je z lekko ciepłym mlekiem

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Magdalena.

  11. Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)
    Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)

    Tradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym  lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę(...)Składniki: 1 opakowanie suchych, prostokątnych wafli 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1 szklanka zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zwykłego mleka W małym garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, a następnie dodać cukier. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę dodać kakao - ponownie wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  12. Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film
    Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film

    znam osoby która nie pamięta pysznych wafli przełożonych masą kakaową lub owocową. Tym proponuję chrupiące wafle z masą śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy(...)końcu dodajemy galaretkę. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy galaretka dobrze się rozpuści zdejmyjemy masę z ognia. Lekko przestudzoną masą smarujemy równomiernie wafla i przekładamy kolejnym waflem aż do wyczerpania składników. Wafle obciążamy miską  lub deseczką i wkładamy na 30 minut do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Dania, prowadzonego przez SmakowiteDania.

  13. Szybkie wafle
    Szybkie wafle

    Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto wafle wymagające tylko posmarowania.  opakowanie wafli masa krówkowa (kajmakowa) gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek) Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko(...)wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia. Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deska do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie ze sobą się komponują

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  14. Tort waflowy
    Tort waflowy

    ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;)Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)Tort waflowy Składniki biszkopt:5 jajek5 kostek czekolady mlecznej10 dag posiekanych orzechów1 1/4 szklanki mąki1 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa:gotowana masa krówkowa1 1/2 kostki masłaPozostałe składniki:powidło śliwkoweopakowanie wafli(...)masło (ważny by było w temperaturze pokojowej) z masą krówkową. Do masy można dodać troszkę spirytusu lub wódki, a masa będzie się lepiej przechowywała ;) Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze. Pyszne ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Lawendowe Niebo, prowadzonego przez Hane3ka.

  15. Roladka waflowa z bananem
    Roladka waflowa z bananem

    razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka  jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie.składniki:2 opakowania herbatników4 duże wafle1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław1 kostka masła3/4 szklanki cukru2 łyżki kakao3-4 bananyGalaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Margarynę rozpuścić(...)Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć obrane banany. Całość zostawić na chwilę aby wafle naciągnęły

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  16. ROLADA WAFLOWA
    ROLADA WAFLOWA

    Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1 opakowanie herbatników6 łyżek wiórek kokosowych4 łyzki kandyzowanej skórki pomarańczowejpół szklanki rodzynek3 łyzki kakao3/4 szklanki cukruWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy(...)dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości.Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku bedziemy mieli grubszą roladę

    Przepis pochodzi z bloga Z Majeczką w kuchni, prowadzonego przez Marta Sztabińska.

  17. Testowania produktów Granex
    Testowania produktów Granex

    podstawce, która ułatwia podjadanie.  Postanowiłam zrobić sobie do nich pyszną kawkę i muszę przyznać, że szybko zniknęły z mojego podstawka :) Są pyszne z rozpływającym się czekoladowym nadzieniem... 2. Wafle pszeniczne naturalne  Wafle pszeniczne wytwarzane są z najwyższej jakości pełnych ziaren wyłącznie polskiej pszenicy, bez udziału sztucznych dodatków smakowych i zapachowych oraz konserwantów. Dzięki specjalnej technologii wypieku zawierają wszystkie(...)najcenniejsze wartości odżywcze tego zboża. Jest to produkt idealny dla osób dbających o smukłą sylwetkę oraz stosujących dietę wysokobalastową.   Wafle pszeniczne charakteryzują się niską kalorycznością oraz bogactwem składników odżywczych – protein, węglowodanów, wapnia i magnezu. Ich cechą charakterystyczną jest jednaj nadzwyczaj wysoka zawartość błonnika, ok. 40% wyższa niż w przypadku wafli ryżowych. Dzięki tej właściwości wafle pszeniczne działają

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  18. Ciasto Łukasza.
    Ciasto Łukasza.

    Upieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie.  Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa(...)powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane)   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  19. Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty, placuszki)
    Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty, placuszki)

    dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami... Oj, różności... Tym razem użyłam... wafli ryżowych. Tak, wafli! I moim zdaniem to przepyszny pomysł. Musiałam szybko robić fotki, bo każdy podbierał mi je prosto z patelni. Efektem tego był smażenie kolejnej porcji. Na ciepło są rewelacyjne(...)choć ja kilka skończyłam wieczorem i dla mnie też fajnie smakowały. Najlepsze są wafle grube, ponieważ będą chrupiące, natomiast cieńsze staną się lekko miękkie. W każdym bądź razie - każda wersja jest smakowita! 11 wafli ryżowych (u mnie o średniej grubości - Lestello ) Do panierowania: 2 jajka  1-2 łyżki mleka (opcjonalnie) papryka słodka sól, pieprz Do smażenia: olej lub masło

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  20. Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu
    Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu

    Jagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą(...)się cukrowa skorupka. Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :) Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim

    Przepis pochodzi z bloga https:KKuchniaMniam, prowadzonego przez KuchniaMniam.

  21. Wafle z masą i bakaliami
    Wafle z masą i bakaliami

    wafle zrobiłam przez tak jakby przypadek...zostało mi masy , którą nadziewałam orzeszki , dodałam tylko różnych bakalii i wystarczyło tylko 2 wafle tortowe...Podaję przepis na masę , ale trudno mi powiedzieć na ile jej wystarczy do przełożenia wafli..u mnie za dużo jej nie zostało ..zresztą widać to na zdjęciu..im będzie więcej masy tym będzie grubszy wafel..można użyć też(...)więcej wafli . 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  1/2 szkl.mleka  około 2 szkl. mleka w proszku  2 łyżki kakao  różne bakalie 2 wafle tortowe  Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować .Dodać bakalie i wymieszać. Zostawić do lekkiego wystygnięcia, następnie przełożyć tą masą wafle.Odłożyć do zastygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  22. Masa czekoladowa do wafli
    Masa czekoladowa do wafli

    osłodę pochmurnych dni, jakie serwuje nam jesień.... Taki wafelek do porannej kawy i od razu uśmiech pojawia się na naszych buziach. Nie tylko dla fanów czekolady! Wbrew pozorom wykonanie wafli nie jest trudne, masę wykonuje się w jednym garnku mieszając jedną łyżką. Masa nie powoduje zmiękczenia wafli. Jeżeli  do jej wykonania używamy mleka w proszku granulowanego  blender ręczny(...)jest nam niezbędny - no chyba, że nie przeszkadzają nam białe grudki w czarnej masie. Na każda paczkę wafli: - 1 masło / margaryna ( 250 gr ) - 3 pełne łyżki kakao - jeżeli lubimy mocno czekoladowe klimaty - dajmy jeszcze jedną łyżkę - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki wody - 1 1/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie granulowane odtłuszczone! ) - zwracam na to uwagę, gdyż dając pełne, gładkie

    Przepis pochodzi z bloga kawawszklance, prowadzonego przez kawawszklance.

  23. Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe
    Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe

    Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać.  3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja

    Przepis pochodzi z bloga Kto ugości moich gości?, prowadzonego przez Kto ugości moich gości?.

  24. Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;)
    Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;)

    Chatka w trochę innym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z ciastek oreo zatopionym w masie budyniowo-maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis podpatrzyłam na rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki(...)ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cookierenka Agi, prowadzonego przez cookierenka.

  25. Domowe wafelki kakaowe
    Domowe wafelki kakaowe

    ramach 7 dniowego Wyzwania Blogowego. Dzisiejszy temat to " Domowe najlepsze". W pierwszej kolejności na myśl przyszedł mi domowy makaron, ale że mój M ostatnio upominał się wręcz o wafla kakaowego, nie miałam zbyt dużych oporów, aby sprostać jego wymaganiom. W końcu domowy wafel to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to sklepowe pułki nie uginały się(...)ciężarem słodyczy. Już jakiś czas temu robiłam podobny wafel. Jednak nie wyszedł on na miarę moich oczekiwań dlatego poszukałam innego przepisu. Ten dzisiejszy okazał się bardzo dobry. Masa do wafli jest smaczna i łatwo się ją rozprowadza. A gotowe wafelki zniknęły w mgnieniu oka. Składniki: opakowanie suchych wafli (u mnie 7 sztuk) 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki

    Przepis pochodzi z bloga My simple kitchen, prowadzonego przez madlene17.

  26. Duo masa do wafla
    Duo masa do wafla

    może nowy w moim domu sposób na masę do wafla? Testowałam i jest pyszne!  Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;) Szybko się robi i już po kilku chwilach można cieszyć się pysznym domowym waflem;)  Duo masa do wafla      Składniki: 4 duże listki wafla Ciemna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka(...)mleka w proszku 2 łyżki kakao Jasna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki syropu klonowego   Przygotowanie: Wafle kroimy na pół. W dwóch osobnych garnkach podgrzewamy margarynę i cukier. Czekamy, aż wszystko się rozpuści.  Masa jasna - do rozpuszczonej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i gotujemy kilka

    Przepis pochodzi z bloga Lawendowe Niebo, prowadzonego przez Hane3ka.

  27. Wafle kakaowe z mlekiem w proszku
    Wafle kakaowe z mlekiem w proszku

    Jeden ze smaków dzieciństwa - chrupiące  wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku. Niezwykle proste w przygotowaniu. To zdecydowanie najlepszy przepis na masę do wafli. Wypróbowałam wiele, ale ten najstarszy, zeszytu mamy, robiony odkąd sięgam pamięcią nie ma sobie równych. Masa do wafli: 125 g margaryny  ( Bielska lub Palma ) 0,5 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki(...)kakao 1 szklanka mleka w proszku  5-6 tafli  wafli tortowych kwadratowych Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy płyn przestygnie, dodać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać - łyżką lub mikserem. Masą kakaową smarować wafle. Wafle po przełożeniu przyłożyć deską i obciążyć. Pozostawić na godzinę, żeby

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

Wybierz stronę :