wafle - przepisów 606

  1. Mazurek czekoladowy z  orzechami, mazurek bez pieczenia
    Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia

    trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając, tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Przełożyć orzechy(...)około 1/3 całości. Masa: Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masę podzielić na 5 części. Blat (wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu na waflu z orzechami. Docisnąć. Posmarować wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  2. Wafle z masą kajmakową
    Wafle z masą kajmakową

    czasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik , klik ]. Przepis na wafle dodaję do akcji  Walentynkowej  i do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości  i takowe  pyszności możecie zobaczyć u  Dagmary(...)wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim, aby wafle się nie wygięły i odstawić do zastygnięcia masy.Następnie dowolnie pokroić lub wyciąć serduszka

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  3. Pischinger orzechowo-ciasteczkowy
    Pischinger orzechowo-ciasteczkowy

    piszinger". To był po prostu andrut. Taki, o który pytałam przed każdymi świętami: mamo, a będzie andrut na święta?? I kiedy inne matki szły z postępem czasu i przekładały wafle masą z mlekiem w proszku, moja mama trzymała się jednej starej receptury, której dziś nie śmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też(...)margaryną! Bo kto w latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli.  A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  4. Rolada z kaszy manny bez pieczenia
    Rolada z kaszy manny bez pieczenia

    Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  5. Wafle z masą śmietankowo-truskawkową
    Wafle z masą śmietankowo-truskawkową

    Wafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna(...)truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć.  Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka w proszku galaretka truskawkowa 250 g masła szklanka cukru opakowanie suchych, kwadratowych wafli Sposób przygotowania: Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu. Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przekładać

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  6. wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
    wafle z mlekiem w proszku i bakaliami

    Ostatnio na naszym stole często goszczą wafle, mój mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe.  Składniki(...)wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  7. Brzoskwiniowiec z masą makową
    Brzoskwiniowiec z masą makową

    czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się(...)oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.   4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.  5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w czekoladzie, prowadzonego przez kuchniawczekoladzie.

  8. Andrut z kokosem i biszkoptami
    Andrut z kokosem i biszkoptami

    Uwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 20 dag powidło Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z karmelem kokosowym i złożyć wafel(...)następujący sposób: pierwszy wafel smarujemy powidłem, następnie przykrywamy waflem i smarujemy go ½ masy kokosowej, po czym układamy na całości biszkopty i smarujemy drugą częścią masy, nakładamy wafel i smarujemy go powidłem, przykrywając go waflem

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna Kuchnia, prowadzonego przez Tradycyjna Kuchnia.

  9. Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka
    Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka

    już każde dni, tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie tego nie lubię! ;) Przedstawiam Wam przepis na dość nietypową szarlotkę, a przede wszystkim prostą w wykonaniu Składniki (jedna porcja): 4 wafle ryżowe/kukurydziane (ja użyłam wafli kukurydzianych slim firmy Kupiec, ale lepiej sprawdzą się wafle ryżowe) 2 jabłka 1 łyżka miodu cynamon jajko 0,5 łyżeczki stewi Sposób przygotowania: Dwa wafle(...)kruszymy i wykładamy na spód żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość, prowadzonego przez Daria Sobolewska1989.

  10. Bananowe wafle w czekoladzie
    Bananowe wafle w czekoladzie

    Kolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym. Czekolada jest mieszana, czyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :) Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna(...)przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca, prowadzonego przez Kraina Miodem Płynąca.

  11. Aromatyczne śniadanko na waflach ryżowych
    Aromatyczne śniadanko na waflach ryżowych

    Kolejne śniadanie z wersji lekko na waflach. Na waflach extra cienkich od  Good Food Wafle charakteryzują się neutralnym smakiem, dlatego można je jeść same lub na słodko ,a także na wytrawnie. Składnikiem jest pełnoziarnisty brązowy ryż.Wafelek ma 6 mm grubości. Paczka to tak naprawdę 3 małe paczki po 7 wafli, na łączna wagę 90 g. Super lekka przekaska(...)którą opracowałam dzisiejszego śniadania! Składniki na moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne  Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od  Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  12. Wafle Pischinger
    Wafle Pischinger

    Krem do wafli Pischinger to klasyk. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnego wiedeńskiego cukiernika – Oscara Pischingera, który w XIX wieku wymyślił ów kakaowy krem z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów. Przepis na krem dostałam w latach 90-tych, od mojej sąsiadki, ale znalazłam go również w książce, którą pozostawił nam w spadku dziadek mojego męża. Nie znam niestety tytułu tej książki(...)masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru (60g) 3 łyżki gorzkiego kakao (pełne) 1 szklanka   orzechów lub migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem) 1 opakowanie wafli Krem do wafli można zrobić na dwa sposoby: 1. Na ciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu kakao

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  13. Rolada waflowa Rafaello
    Rolada waflowa Rafaello

    Zwijanie wafli w rulon to taki trochę niestandardowy pomysł, ale przyznam, że całkiem mi się spodobał :) Nie wiem dokładnie już skąd wzięłam taką inspirację, ale najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden   razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę(...)rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)     Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa:   100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  14. Nugat Torrone Turron w wafelku
    Nugat Torrone Turron w wafelku

    Nugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest(...)10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  15. Przepisy na słodkości
    Przepisy na słodkości

    mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie  Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  16. Tort Snickers.
    Tort Snickers.

    Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia(...)wafli (ja nie robiłem) Przygotowanie:  Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut.  Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.  Wafle dzielimy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  17. Wafel ciasteczkowo-orzechowy
    Wafel ciasteczkowo-orzechowy

    Uwielbiam stwierdzenie "upiekłam wafla" ;) Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu(...)dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy,  Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe! Mniam

    Przepis pochodzi z bloga Lawendowe Niebo, prowadzonego przez Hane3ka.

  18. Mazurek bakaliowy na waflach
    Mazurek bakaliowy na waflach

    Dzisiaj Was zaskoczę, specjalnie na Swięta przygotowałam mazurek bakaliowy na waflach. Dużo bakalii ze słodką masą kajmakową i wesoły zajączek z jajeczkami. Szybki, prosty mazurek do wykonania, a cieszy i zdobi wielkanocny stół ! Składniki: 2 arkusze wafli 2 szklanki mieszanych bakalii /rodzynki, suszone figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, cytrynowa, suszone morele, kandyzowane wisnie/ 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków migdałowych(...)utrzeć z roztopionym masłem. Dodać wcześniej namoczone i odcedzone małe kawałki bakalii, pokrojone na małe kawałki orzechy i migdały oraz 1 łyżkę mocnej kawy. Wymieszać i wyłożyć na arkusz wafla, smarując całą powierzchnię, przykryć drugim arkuszem wafla i obciążyć wierzch deseczką. Odstawić do zastygnięcia na 2 godziny. Czekoladę z 1 łyżką masła rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na wierzch

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni na deser, prowadzonego przez Dorka88.

  19. Domowe wafle czy andruty
    Domowe wafle czy andruty

    masę czekoladowo- orzechową. Zupełnie nie wiem skąd pomysł żeby dołożyć masę waniliową. To nie miał być popularny Knoppers. No cóż, wyszło jak zawsze SMACZNIE. Zauważcie, że nie polałam spodu wafli czekoladą, czyli jednak nie Knoppers, ale właściwie też nie Torcik Wedlowski. Andruty z masą waniliową oraz czekoladowo- orzechową są spotkaniem na pograniczu przeszłości z duchem czasu. Stwierdzam, że masa waniliowa(...)używał masła do andruta. Mało tego, masa zawierała surowe jajka. I tak szczerze z ręką na sercu, nikt się po tym nie pochorował. Gdzie tam jakaś salmonella! Taki wafel nie był kruchy, raczej miękki. Zajadałam się nim. Bez obaw w tym przepisie nie ma surowych jajek :) Andruty są stworzone dla minimalistów i są ponadczasowe. Częstujcie się :) Składniki: opakowanie wafli Masa

    Przepis pochodzi z bloga kolory smaków, prowadzonego przez kolorysmaków.

  20. Piszinger z masą kajmakową, orzechami nerkowca i żurawiną
    Piszinger z masą kajmakową, orzechami nerkowca i żurawiną

    słoik kajmaku ze sklepu komukomu.com.pl wpadł w moje ręce, od razu pomyślałam o pysznych waflach, które są smakiem mojego dzieciństwa... Żeby pasowały do świątecznego nastroju, udekorowałam je żurawiną i orzechami. Wyszło wprost fantastycznie! Niebo w gębie! U mnie zamiast ciast, będą takie wafle do kawy. PS. Po raz pierwszy miałam styczność z masą kajmakową w słoiku i już nigdy(...)kupię w puszce. Teraz mam pewność, że żadne toksyny się do niej nie dostały, bo szkło to najbezpieczniejszy materiał do przechowywania. 1 opakowanie wafli tortowych 1 słoik kajmaku tradycyjnego ze sklepu komukomu.com.pl orzechy nerkowca żurawina suszona Wafle smarujemy cienko kajmakiem i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na małe kwadraty. Każdą porcję krajanki smarujemy dodatkowo kajmakiem po wierzchu i posypujemy

    Przepis pochodzi z bloga Śniadanie u Basi, prowadzonego przez Barbara N.

  21. Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną)
    Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną)

    masła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych wiśni   Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.  Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami(...)mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cookierenka Agi, prowadzonego przez cookierenka.

  22. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem (w naleśniku lub waflu)
    Krokiety z pieczarkami i żółtym serem (w naleśniku lub waflu)

    Wychowywałam się w rodzinie pieczarkarzy więc żadne wydanie pieczarki nie jest mi obce To jest chyba najpopularniejsze, zaraz obok zapiekanek. Można je podawać w cieście naleśnikowym lub w waflu. Jeżeli chcemy je podać w waflu, farsz musi być bardzo mokry, czyli smażymy pieczarki tylko do momentu aż puszczą wodę i nie odparowujemy jej. Farsz wykładamy równomiernie na wafle i czekamy(...)tłuszczu!). Cebulkę kroimy w drobną kostkę, zrumieniamy na łyżce masła. Pieczarki trzemy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Zależnie od tego czy chcemy krokiety w waflu czy w naleśniku, smażymy farsz do momentu puszczenia wody (wafel) lub dopóki woda odparuje w całości (naleśnik). Doprawiamy. Wykładamy farsz na wafel/naleśnik i posypujemy żółtym serem. Ewentualnie jeśli mamy czas

    Przepis pochodzi z bloga Poemat Smaku, prowadzonego przez Wioleta J.

  23. Knoppers
    Knoppers

    obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry!     Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki(...)prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną

    Przepis pochodzi z bloga paapilotkaa, prowadzonego przez majczaneczka.

  24. Knoppers-wafelki domowe
    Knoppers-wafelki domowe

    Pyszna alternatywa dla sklepowych wafli, przekładanych masą orzechowo-kakaową i mleczną. Pyszne i na pewno zdrowsze od tych kupowanych dla dzieciaków. Składniki: 3 suche wafle Masa mleczna: 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki mleka w proszku Masa orzechowo-kakaowa: 3/4 kostki masła 3-4 łyżki kakao 1 opakowanie orzechów laskowych 3-4 łyżki mleka(...)kruszę drobno.Masło ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, mleko w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam. Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką i wstawiam do lodówki by masy stężały

    Przepis pochodzi z bloga Ciasteczkowy Potwór, prowadzonego przez Beata Kuśmirek.

  25. Wafel według babci
    Wafel według babci

    Kolejny smak dzieciństwa. Pamiętam jak takie wafle robiła babcia a później mama. W sumie babcia robi je do dnia dzisiejszego:). Nie jest to skomplikowane "ciasto" ale jest ono bardzo słodkie no i do tych dietetycznych z pewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam(...)konsystencję gęstszą niż masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu masło i ucieramy do połączenia się składników. Ponadto: Opakowanie wafli Wykonanie: Kupne wafle najczęściej pakowane są po 5 blatów więc przekładamy je masami na przemian. Tzn najpierw nakładamy masę karmelową, później masę z galaretki na to ponownie masę karmelową

    Przepis pochodzi z bloga Krakowskie smaki Ani, prowadzonego przez Krakowskie smaki Ani.

  26. Domowe batoniki mleczno- orzechowe a'la Knoppers
    Domowe batoniki mleczno- orzechowe a'la Knoppers

    nutelli 15 g kakao szczypta soli   Masa mleczna: 150 g masła 85 g mleka w proszku 80 ml  mleka 30 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 3 wafle 24x30 cm  80 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej   Przygotowanie- masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. Prażymy na średnim ogniu na suchej patelni, odstawiamy do wystudzenia.  Domowe masło(...)masło miksujemy na gładką masę w pojemniku blendera. Dodajemy prażone orzechy i dokładnie mieszamy łyżką lub chwilę razem miksujemy (nie zadługo jednak, aby zostały niewielkie kawałki orzechów laskowych). Jeden wafel smarujemy masą orzechową i przykrywamy drugim. Obciążamy książką i wstawiamy do lodówki.    Przygotowanie- masa mleczna: Mleko krowie zagotowujemy, ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  27. Słodki Salceson
    Słodki Salceson

    SŁODKI SALCESON. Przepis mam od forumowej koleżanki Asiulki:) 2 paczki wafli(andruty) 1 kostka margaryny 1 szkl.mleka 1 szkl.cukru 3 łyżki kakao 1 galaretka 5 paczek herbatników bakalie(orzechy,rodzynki) 4 wafle zwilżyć(w mokrych ściereczkach),4 wafle,i herbatniki pokruszyć,dodać bakalie,wymieszać. Mleko,margarynę,cukier i kakao zagotować razem.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody,i wymieszać(...)polewą. Wystudzoną polewę wlać,do mieszanki wafle,herbatniki i bakalie,i wymieszać. Masę rozłożyć na 4 wafle,i zwinąć jak struclę. Włożyć do schłodzenia do lodówki,pokroić jak roladę. SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga Moje Słodkie Piekiełko, prowadzonego przez Lena .

  28. bajaderkowa rolada na waflach
    bajaderkowa rolada na waflach

    suchego ciasta 1 i 1/2 szkl mleka 100 g masła budyń czekoladowy 3 łyżki kakao 3 jajka ponadto: słoik kwaśnego dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka ew. cukrowe ozdóbki Ciasto drobno pokruszyć (ja zmieliłam w malakserze). Jajka, kakao i budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące(...)wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać. Jeden z wafli położyć na kawałku papieru do pieczenia (ułatwi to formowanie rolady). Połowę ciepłej masy wyłożyć na pierwszy wafel, równo rozsmarować Na wierzchu rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim waflem, rozsmarować resztę masy i dżemu. Odczekać ok 4-5 minut

    Przepis pochodzi z bloga 6niebo, prowadzonego przez Asa_6niebo.

  29. Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi
    Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi

    Dziś na deser, wafle przekładane! Wafle, któż ich nie jadł? W dobie komercyjnych batonów, kiedy mamy ochotę na małe co nie co..wystarczy tylko trochę chęci, aby ze zwykłego wafla sklepowego zrobić rozpływające się w ustach cudeńko do kawy. Sprawdzi się wszędzie, dzieci je kochają! A w prostocie siła! Składniki wafle kajmak o smaku waniliowym mleko zagęszczone około 5 łyżek(...)orzechów laskowych lub włoskich  Masę przełóż do rondelka, dodaj masło i mleko zagęszczone. Mieszaj , aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodaj orzechy. Wymieszaj, i chłodną masą przekładaj wafle. Pokrój na kwadraty i podawaj z ulubiona kawą. Jest pysznie , jest prosto ! Podałam na  Porcelanie Bogucice Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  30. Pischinger
    Pischinger

    Składniki: 1 opakowanie okrągłych wafli 100 g gorzkiej czekolady 100 g posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki masła Polewa: 2 łyżki kremówki 1 łyżka masła 3/4 gorzkiej czekolady Czekoladę pokrusz i przełóż do garnka. Dodaj cukier puder,śmietankę,masło i rozpuść na małym ogniu. Dodaj orzechy i podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje. Przełóż(...)wafle kremem,pamiętając aby nie smarować wierzchniego wafla. Tak przygotowane wafle obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Polewa: Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę,masło i mieszaj do połączenie się składników. Ciepłą polewą posmaruj wafle i odstaw aby polewa zastygła

    Przepis pochodzi z bloga Around the flavors, prowadzonego przez ewuska2016.

  31. Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di
    Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di

    Przepis autorski (mój). Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej podam opis roladek ze zdjęcia.   (10-12 sztuk) 2 wafle tortowe 150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami) 50g czekolady (użyłam gorzkiej) 20g pistacji (użyłam solonych)   Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły). (Najlepiej każdy wafel położyć na mokrej szmatce(...)przykryć jej drugą częścią.) Następnie wafle posmarować kremem czekoladowym i podzielić na 5-6 pasków. Każdy z nich zwinąć. Całość odstawić do momentu - aż wafle stwardnieją. (Można podsuszyć w piekarniku. Osobiście zostawiłam je na całą noc.) Po tym czasie każda roladkę maczać w rozpuszczonej czekoladzie i kolejno w drobno posiekanych/zmielonych pistacjach

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  32. Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej
    Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej

    wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę. Cebule siekamy bardzo(...)drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Rumcajsem, prowadzonego przez Rumcajs.

  33. wafle przekładane dżemem
    wafle przekładane dżemem

    przełożenia chciałam użyć porzeczkowego, ale nie mogąc go namierzyć wybrałam, jak mi się wydawało smażone wiśnie. a że były to całe owoce, to lekko je zmiksowałam. przełożyłam wafle i okazało się, że są dość pikantne. użyłam wiśni z zielonym pieprzem . sprawdziły się i w tej roli ;) dla miłośników bardziej klasycznych połączeń polecam  andruty z kajmakiem lub piszinger . wafle(...)dżemem 1 opakowanie okrągłych wafli (8 szt.), 2 słoiczki dżemu Dżem, który ma zwartą konsystencję najpierw przełóż do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu łatwiej będzie smarować. Każdy wafel smaruj w miarę równą porcją dżemu, przykrywając kolejnym waflem. Przed pokrojeniem odstaw je obciążone na około 30 minut, żeby trochę zmiękły

    Przepis pochodzi z bloga Eksperyment sobotni, prowadzonego przez Eksperyment Sobotni.

  34. rolada bakaliowa w waflu
    rolada bakaliowa w waflu

    czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle  200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)kokosu  kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  35. wafle z galaretką
    wafle z galaretką

    Nadchodzi lato, coraz więcej czasu będziemy spędzać na powietrzu więc będziemy mieć mniej czasu na gotowanie. Dlatego takie wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich słodycz przełamałam odrobiną powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie.  Składniki: 3 wafle kwadratowe galaretka czerwona galaretka żółta galaretka zielona galaretka bursztynowa 2 kubeczki śmietanki kremówki(...)pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  36. Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową
    Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową

    mleka 2 łyżki cukru 150 g masła 1 szklanka mleka w proszku Masa orzechowa: 100 g masła 150 g nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 wafle ok. 26 x 26 cm 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić. Masło ubić mikserem(...)uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. 3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować

    Przepis pochodzi z bloga Na Ciasteczkowych Papierach, prowadzonego przez dagita.

  37. Krokiety z serem na waflach
    Krokiety z serem na waflach

    środowy poranek zapraszam na pyszne krokiety na słodko. Są szybkie do przygotowania, nie wymagają smażenia naleśników. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 400g sera białego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, 150g masła do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem(...)cukrem waniliowym. 2. Wafle przecinam na pół. Każdy z wafli przykrywam wilgotną ściereczką, aby zmiękł.  3. Na wafle wykładam porcje masy serowej. Rozsmarowuję. Wafle zwijam w rulony. 4. Przygotowane krokiety zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  38. Wafle czekoladowe
    Wafle czekoladowe

    Wafle czekoladowe Coś do kawy potrzebne na już i teraz? Ponadczasowe wafle:) Sprawdzają się zawsze i wszędzie. Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. Polecam!!!  Składniki: opakowanie wafli szklanka cukru kostka masła lub margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka pół szklanki mleka w proszku Sposób przygotowania Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, 4 łyżki mleka, kiedy cukier się roztopi, zdejmujemy(...)rondelek z ognia i wsypujemy kakao, energicznie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej gładkiej masy wsypujemy mleko w proszku i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wafle smarujemy jeszcze gorącą masą i przekładamy aż do wyczerpania składników. Okręcam gotowy wafel folią spożywczą i przygniatam czymś ciężkim na około godzinę. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  39. Mazurek kajmakowy.
    Mazurek kajmakowy.

    Kochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski  i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu  ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA(...)cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy! Tak przygotowanego mazurka zawijamy

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  40. Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :)
    Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :)

    wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli(...)może się wydawać zbyt rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią wafle, dzięki temu szybko zmiękną. Ja przełożyłam 3 wafle masą i jeszcze mi jej zostało, więc można zrobić dwie rolady 2-waflowe. Na pierwszym waflu rozsmarować część masy, przykryć drugim, znów

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cookierenka Agi, prowadzonego przez cookierenka.

  41. Wafle z kremem kakaowym
    Wafle z kremem kakaowym

    Madzia zrobiła pyszne wafle z kremem kakaowym! Tak sobie po prostu siedziała i nagle wymyśliła, że zrobi. Wstała więc i zrobiła. Tak po prostu :) Według przepisu swojej babci. A musicie wiedzieć, że Magdy babcia gotuje jak nikt inny kogo znam, serio. Te wafle mają niestety jedną wadę i to naprawdę dużą. Ile by się ich nie zrobiło to zawsze będzie(...)garnku, aż nam się ładnie wszystko rozpuści i połączy ze sobą. Po ostygnięciu dodajemy mleko w proszku i miksujemy mikserem aż się połączy. I smarujemy tą masą nasze wafle. I przekładamy jeden drugim, aż posmarujemy wszystkie. Następnie zawijamy wafle w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia lub po prostu w to opakowanie, w którym były. I przygniatamy czymś ciężkim, żeby

    Przepis pochodzi z bloga Marder&Marder Manufacture, prowadzonego przez Matka Teresa.

  42. Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową
    Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową

    przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 1 margaryna 15 dag wiórek kokosowych 10 łyżek mleka ½ szklanki cukru Wykonanie masy kokosowej: Cukier rozpuścić w mleku, następnie dodać wiórki kokosowe i zagotować aż cukier(...)łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek tężejącej galaretki, drugi wafel posmarować ciepłą masą kokosową. Położyć wafle jeden na drugim (wafel z masą kokosową ma być na górze) następnie szybko zawinąć

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna Kuchnia, prowadzonego przez Tradycyjna Kuchnia.

  43. Bananowce bez pieczenia
    Bananowce bez pieczenia

    stężeć). A jeśli ktoś lubi połączenie banana z kremem czekoladowym, na pewno polubi też bananowe roladki. Ciekawe jest też chrupanie nie do końca zmiękłych herbatników wewnątrz. Składniki : opakowanie dużych wafli (5 wafli) 2 opakowanie herbatników po 100 g szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao 150 g masła galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody 5 bananów Wafle(...)przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły. Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać. Na brzegu każdego wafla ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Resztę wafla posmarować ciepłą masą, zostawiając wolny górny margines. Zwijać w roladkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Podawać pocięte na skośne kawałki

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  44. Domowe wafelki ala Knopers
    Domowe wafelki ala Knopers

    Wafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające.  Trochę odchudzona wersja oryginalnego przepisu. Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :) Składniki Składniki na masę mleczną: 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób przygotowania Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennej krainie, prowadzonego przez Aleksandra Jarocka.

  45. Salceson
    Salceson

    Dziś podam przepis na roladę z wafli, która z wyglądu przypomina właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka margaryny 1 op. wafli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników 1 galaretka Polewa: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie(...)wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę   i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku

    Przepis pochodzi z bloga Ciasteczkowy Potwór, prowadzonego przez Beata Kuśmirek.

  46. Knoppers z fistaszkami
    Knoppers z fistaszkami

    szklanka mleka w proszku   MASA KAKAOWA   100 g masła 160 g nutelli 2 łyżki kakao 1 garść orzeszków ziemnych (fistaszków)    PONAD TO   3 duże wafle 1 polewa czekoladowa Helio 1 polewa biała Helio       Sposób przygotowania     MASA MLECZNA Mleko zagotować z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas(...)dobrze razem wymieszać.    MASA KAKAOWA Fistaszki posiekać na mniejsze kawałki. Masło, nutellę i kakao dobrze razem połączyć. Na samym końcu dodać posiekane orzechy. Wymieszać.     Pierwszy wafel posmarować masą kakaową. Przykryć drugim waflem i posmarować go masą mleczną. Przykryć trzecim waflem. Obciążyć najlepiej drewnianą deską i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wafel

    Przepis pochodzi z bloga slodkababeczkaks, prowadzonego przez Kasia Sycik.

  47. Wafle z kremem czekoladowym
    Wafle z kremem czekoladowym

    Poniższe wafle są idealnie kruche i podwójnie czekoladowe, ponieważ są przełożone kremem czekoladowym, a na samym wierzchu oblane lśniącą polewą czekoladową. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 4 prostokątne wafle 125 g masła 1/4 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki mleka polewa czekoladowa* orzechy laskowe do dekoracji W małym(...)mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę zdjąć z ognia, dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  48. Wafelki  kakaowo – rumowe
    Wafelki kakaowo – rumowe

    120g margaryny lub masła 1 szklanka cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 200g mleka w proszku Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu 1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było(...)grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia. Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin (najlepiej od wieczora do rana

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  49. Wafelki cytrynowe
    Wafelki cytrynowe

    Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła(...)cukru ½ szklanki mleka lub wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  50. Wafelki śmietankowe
    Wafelki śmietankowe

    Śmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni(...)Składniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu śmietankowego 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  51. Domowe andruty
    Domowe andruty

    Zapraszam dzisiaj na pyszne domowe andruty.   Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa , ten ich smak ,  przepyszna masa czekoladowa i chrupiący wafel :)                Kiedyś przygotowywała je dla nas mama , dzisiaj ja robię je swoim dzieciom(...)Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Składniki : 2 paczki wafli  1 szklanka mleka w proszku 2 cukry waniliowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę , dodać mleko , cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści . Dodać kakao i  jeszcze gotować około 5 minut. Masę przestudzić , ciągle

    Przepis pochodzi z bloga Sama słodycz i szczypta chili, prowadzonego przez Joasia kuchareczka .

  52. Wafle domowe
    Wafle domowe

    Przy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania słodkości dodałam jedną warstwę posmarowaną kwaśnym dżemem. Wafle idealne. Składniki: 400 g miękkiego masła 300 g mleka w proszku (pełne, niebieskie) 140 ml mleka (ok. 3/4 szklanki) 120 g cukru 2 łyżki kakao duże(...)wafle (5 sztuk) kilka łyżek ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych) Mleko i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, cały czas miksując, dodajemy po łyżce chłodnego mleka. Do gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Pierwszy wafel

    Przepis pochodzi z bloga NA MOIM TALERZU, prowadzonego przez Signorina Gotuje.

  53. Wafle z galaretka
    Wafle z galaretka

    Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz. 1 opakowanie kwadratowych wafli 2 galaretki o dowolnym smaku  1 szklankę śmietany 30 %  1 margaryna 1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki) W rondlu( na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może(...)białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa ( ma być bardzo gorące) . Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ( nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp  0,5 cm od brzegu. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  54. Stroop Wafel
    Stroop Wafel

    cienki wafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków(...)rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo ziarenka wanilii. Pozostawiamy na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie Przyjemności, prowadzonego przez Słodkie Przyjemności.

  55. Wafle z masą galaretkową
    Wafle z masą galaretkową

    składniki* 1 opakowanie wafli (5 sztuk)* 2 galaretki najlepiej w różnych smakach* 250 g margaryny* 2/3 szklanki cukru* 400 ml śmietany 18%Sposób wykonaniaW rondelku zagotować 125 g margaryny, 200 g śmietany i 1/2 przygotowanej ilości cukru. Zestawić z ognia, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Jeżeli się nie rozpuści podgrzać, ale nie gotować i mieszać(...)się rozpuści.To samo zrobić z drugą porcją składników.Jeżeli chcemy masę w jednym kolorze nie dzielimy składników na 2 porcje.Kiedy masa przestygnie i zacznie gęstnieć, wykładamy na pierwszy wafel 1/2 pierwszej porcji, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim waflem i znowu porcja masy i wafel itd.Następnie wafle przycisnąć czymś płaskim i odstawić na 5-6 godzin, a następnie ostrym nożem pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Mix smaku, prowadzonego przez Nanaly.

  56. Pishinger
    Pishinger

    sposób na coś banalnie prostego ! :) Idealny dla niezapowiedzianych gości czy też, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy poświęcać na to dużo czasu. Pishinger czyli inaczej przekładany wafel, zna na pewno każdy. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, dzisiaj pokazuję Wam właśnie ten z masą krówkową o dowolnym smaku ! :) Składniki :1 opakowanie kwadratowych wafli1(...)puszka dowolnej masy krówkowej (u mnie orzechowa)Przygotowanie :Bierzemy jeden płat wafli i smarujemy masą krówkową, kładziemy na to drugi wafel, znowu smarujemy masą, przykrywamy waflem i tak do skończenia się całego opakowania. Gdy będą już gotowe, postawić na nie coś w miarę ciężkiego aby się dobrze skleiły. I oto cała filozofia :) Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga charlotte gotuje, prowadzonego przez abababa ababa.

Wybierz stronę :