w sosie koperkowym - 665 przepisów (strona:17/45)

Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie 200

drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju). Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy makaron. Gotujemy(...)dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy i próbujemy. Patelnię stawiamy na minimalny ognień i całość podgrzewamy, mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na talerze. Podajemy polany lekkim pieczarkowo-koperkowym sosem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Drobiowe pulpeciki w lekkim sosie koperkowym 159

miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną(...)gotującą, osoloną wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, by się nie posklejały i nie przykleiły do dna garnka. Pulpeciki gotujemy ok 20 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy. 2. Sos: Wodę zagotowujemy z masłem, wrzucamy koperek i zaprawiamy mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy solą do smaku. Do przygotowanego sosiku wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy ponownie na małym ogniu, by się

Kuchnia w czekoladzie
Jajka w sosie koperkowym 385

ciągle nie mam czasu aby skończyć pisać posta. Gdzieś pomiędzy jednym remontem, pakowaniem gratów i segregowaniem dokumentów postanowiłam w końcu "wcisnąć" na szybko te parę zdań. Jajka w sosie koperkowym. Brzmi banalnie. Bo i jest to danie proste ale dla mnie wcale nie nudne. Uwielbiam latem takie szybkie i lekkie obiady, które przygotowuje się z tego, co w koło(...)sól, pieprz, cukier, vegeta Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. W garnku roztopić masło. Wsypać mąkę. Energicznie mieszając wlewać stopniowo bulion oraz mleko. Jeśli sos wyszedłby zbyt gęsty, można dolać jeszcze więcej bulionu. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Zdejmujemy z ognia

My simple kitchen
Łosoś w sosie śmietanowym 96

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek   masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 % 1 łyżka masła ok. 1 szklanki bulionu z warzyw czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku(...)pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut. Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać śmietanę

Kubki smaku
Pulpety w sosie koperkowym 81

Pulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:)  Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka  * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach

Klasyka Gotowania
Klopsiki w sosie koperkowym 65

Moje dzieci je uwielbiają, uwielbiam i ja. Mowa o klasycznych klopsikach w sosie koperkowym, takich domowych jakie robiła nam mama. Pomyślałam, że na blogu brakuję takiego tradycyjnego przepisu na zwykłe klopsiki, więc jest. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1 jajo czerstwa bułka sól pieprz 3 łyżki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) koperek mąka  śmietana 18 % Sposób(...)złoty kolor. Następnie umieszczamy je w wodzie z dodatkiem posiekanego koperku i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok.godziny. Następnie wyjmujemy pulpety i ze śmietany zaciągniętej mąką robimy sos. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Ps. przepis bierze udział w akcji Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 141

kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki(...)gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu

VioletoweKucharzenie
Sałatka brokułowa 309

Dzisiaj  przepis na lekką pyszną sałatkę na bazie brokułów i sosu koperkowego. Prosta i szybka, nie wymaga wiele pracy a jest pożywna. Doskonała do lunach boxu do pracy ;)  Składniki: 1 brokuł większy 4 jajka 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1 mały jogurt naturalny pół pęczka koperku  sól pieprz pół łyżeczki soku(...)naturalny i majonez, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.  Gotowe zajadajcie

W kuchennej krainie
Prosty makaron z warzywami w koperkowym sosie 174

często goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 ząbek czosnku ½ szklanki mleka kokosowego(...)kolejne 3-4 minuty, aż brokuły zmiękną. Na koniec na patelnię wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti posypany płatkami migdałów.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 218

SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej  sól, pieprz do smaku  szczypiorek pocięty 2 łyżki  sos koperkowy  1 większą marchew 1 korzeń pietruszki  3 łodygi selera naciowego  1 cebulę  3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego  kilka ziaren pieprzu(...)jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami

Basia w kuchni
Faszerowane ziemniaki na grilla. 13189

oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło.  SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża  tymianek  koperek świeży  czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak(...)towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz ulubiony sos na bazie jogurtu greckiego, świeżego koperku, soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz przetartego czosnku, wszystko razem zmieszane. Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla was inspiracją do naszego ulubionej przez Polaków dziedziny

Basia w kuchni
Kurczak w sosie koperkowym 161

dzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 134

ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła  1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego(...)masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i nadal mieszając (najlepiej trzepaczką) gotuję 2 minuty. 4. Wlewam śmietankę i gotuję kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje.  Wsypuję dopiero wtedy posiekane listki koperku, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu. Gdyby był za gęsty można rozrzedzić słodką lub kwaśną śmietaną (kwaśną

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 140

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe

Trzeci talerz
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 118

łososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy"  na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.  Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba(...)ziemniaków dodajemy łyżkę mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony.  Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki

W kuchennej krainie

Proponowane wyszukiwania