ptyś - 361 przepisów (strona:5/25)

Ptysie z pastą jajeczno- chrzanową 128

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu(...)Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 3. Upieczone ptysie przekrawam na pół. Na spód ptysia nakładam łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywam wierzchołkiem i sklejam. Gotowe ptysie układam na talerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ptysie z kremem budyniowym 171

Pięknie wyrośnięte i puchate ptysie wypełnione kremem budyniowym to małe co nieco, które znika ze stołu w oka mgnieniu. Może więc warto od razu podwoić proporcję. Krem budyniowy, którym wypełniłam ptysie doskonale zachowuje swój kształt, nie jest zbyt tłusty, ani przesłodzony. Aż sama się sobie dziwię, że do tej pory nie trafił jeszcze na bloga. Polecam ugotować budyń jeszcze przed(...)przystąpieniem do przygotowywania ciasta na ptysie. W ten sposób można zaoszczędzić dość sporo czasu ponieważ budyń będzie stygł już podczas innych czynności niezbędnych do przygotowania ptysiów. Na sam koniec dobrze jest schłodzić budyń w lodówce przez kilka minut. Nie zapomnij przykleić folii spożywczej do powierzchni świeżo ugotowanego i jeszcze gorącego budyniu! Zapobiegnie to zeschnięciu się powierzchni. Artykuł Ptysie z kremem

ciastkowylab
Ptysie z kremem budyniowo - nutellowym . 122

Witajcie :) Jak co tydzień pieczemy wirtualnie  z dziewczynami coś na niedzielę :)       Tym razem są ptysie i eklery . Ja upiekłam ptysie , miały być z kremem bezowym ale dzieci zażyczyły sobie z kremem budyniowo - nutellowym i cóż było robić , musiał być krem budyniowy :) Zapewniam Was że z takim kremem też wyśmienicie smakują(...)Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie. Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Ptysie z kremem pina colada 198

Lubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru.  Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki(...)siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę

Ala piecze i gotuje
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 149

bardzo dziękuję :) Firma Słodki Świat zajmuje się profesjonalną sprzedażą i dystrybucją jadalnych artykułów dekoracyjnych dla branży spożywczej i cukierniczej. Zapraszam również na  facebook słodki świat  :) Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki SKŁADNIKI: CIASTO jajka- 4 szt mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki(...)ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć.  Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą

Kuchnia Danusi
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 172

Dłuższy czas mnie tu nie było ,  ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście  "do zrobienia" już od dawna zapisane były ptysie  , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa .  Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego(...)nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości mandarynki , pozostawiając pomiędzy każdym ok 2 cm wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli

Malinowa Kawiarenka
Ptysie z jagodami 113

Ptysie piekę od zawsze:) A te z czarną jagodą w sezonie muszą być obowiązkowo!  Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto(...)być jednolite ciasto).  Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć

In my kitchen
Ptysie z bitą śmietaną 129

zawsze uwielbiałam ptysie z bitą śmietaną ale n aj c z ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem.     Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej(...)zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.   Ostudzone ptysie kroimy w poprzek i podstawę smarujemy delikatnie masłem orzechowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy

paapilotkaa
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 149

Idealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne!  Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie(...)zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić.  Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą.  Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195 ºC  piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor

Ugotować
Ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym 103

zeszły weekend urządzałyśmy imprezę urodzinową dla 4latka, a co za tym idzie czekało nas mnóstwo pieczenia :) Jednym z deserów, które przyrządziłyśmy były ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym. Ptysie mimo iż z opisu są skomplikowane w przygotowaniu to robi się naprawdę łatwo. Krem, którym byśmy je napełniali może być naprawdę dowolny, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :)   My zamiast(...)dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs. Wprawdzie przy takiej wersji jest trochę pracy z krojeniem i napełnianiem, ale dzieciom znacznie łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy

Kolizje Smaków
Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!! 148

poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń. Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką  pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min w zależności od tego jak duże mamy ptysie najważniejsze ,żeby(...)pamiętać ,ze nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo nam ptysie opadną jak wystygną ptysie to przekrajamy je w poprzek i napełniamy masą karpatkową,przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu,i dodajemy pokrojone owoce,po złożeniu posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Swojskie jedzonko
Ptysie + film 179

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy.   Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem

Smakowite Dania
Profiteroles- mini ptysie 190

Profiteroles to nic innego jak małe, słodkie ptysie, po brzegi nadziane kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Są tak wciągające, więc na jednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie(...)mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną.     Przygotowanie:   1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze

Nastoletnie Wypiekanie
Ptysie z kremem 81

Ptysie: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła ½ łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 150 g mąki 4 jajka 1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka Czekolada: tabliczka czekolady 2 łyżki masła Krem 2 opakowania budyniu (ja użyłam waniliowego) 0,75ml mleka 100g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Ptysie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem(...)energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem. Piec około 25 minut. Krem: ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką

Pychotkaaa
Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną 126

Ptysie to nic innego jak ciastka z ciasta parzonego, które po upieczeniu najczęściej przecina się wzdłuż i nadziewa, np. bitą śmietaną. Dziś zapraszam na tradycyjny przepis, który jest po prostu niezawodny! Ptysie pięknie pęcznieją podczas pieczenia, są lekkie, bardzo delikatne, a słodka bita śmietana kusi jak nikt inny! Polecam ;) Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto ptysiowe: 4 średnie jajka(...)papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt. Do ostudzonej

Nastoletnie Wypiekanie
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 241

Dziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam, że sprawdziły się świetnie. Fajnie się prezentują, są małe, więc poręczne do jedzenia, ale najważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dobre. Jeśli macie zamiar przygotować imprezę i podać gościom coś oryginalnego i pysznego, to polecam(...)przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka

Rozpustne gotowanie
Ptysie z kurczakiem 204

zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć. Składniki: Ptysie (ok. 25 sztuk): 1 szklanka wody 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy(...)mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka  3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe

Salonik smaków
Ptysie z bitą śmietaną 92

swojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy, Wodę(...)Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Upieczone ptysie

królestwo garów
Mini ptysie z bitą śmietanką 127

Ptysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy(...)groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone

Smakowy Raj
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 87

lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami. Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie. SKŁADNIKI:   ½ szklanki wody (125 ml)  65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM(...)ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia

Kuchnia w opałach
Ptysiowe łabędzie różane 147

razem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie(...)osiągnęłam dokładnie to, o co mi chodziło – wygląd, smak i… wspomnienia. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki i autor n/w blogów uczestniczyli w akcji Ciasto na niedzielę (ptysie, eklerki) : - Prawo do gotowania z pasją - Kuchnia co dnia - Cook - Sama słodycz u Asi - Kulinarna Maniusia - Eksplozja Smaku - Kuchnia u Krysi - Moje Małe Czarowanie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia

mojewypiekiinietylko
Ptysie 111

Każdy zna ptysie. Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła jak z gracją je jeść (np. na proszonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się Ptysie się je ze smakiem po barbarzyńsku Z gracją można je zrobić. Są pyszne i proste. Nowy post Ptysie pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 107

Składniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami. Smacznego

My Culinary Art