ptyś - 361 przepisów (strona:2/25)

Ptysie 140

Już dawno powinnam je zamieścić. Robiłam je już nie jeden raz. Wychodzą i z porcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu

Eat Shrimps
Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami 175

Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie;Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się

Anioły w kuchni
Ptysie 124

   Propozycja na ciastko z kremem. Składniki na ciasto:-szklanka wody-1/2 kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem

Maminek kulinarny
Ptysie z bitą śmietaną 166

Pamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego względu , że jestem wytrwała po pewnym czasie postanowiłam zrobić je ponownie , wyrosły pięknie, od tamtej pory nie miałam z nimi już żadnych przykrych niespodzianek :) No może po za tym, że o tych akurat zapomniałam

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ptysie łabędzie z kremem maślanym 113

Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale i wspaniale się prezentują. Zwykłe ptysie, jakie każdy z nas zna, bardzo łatwo zamienić w piękne łabędzie – wystarczy upiec wraz z nimi wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego liczby „2″, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto(...)słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) szczypta soli Krem maślany: 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 opakowanie

Poezja smaku
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 160

Miały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo(...)prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego

Kto ugości moich gości?
Ptysie z bitą śmietaną 140

lubi ptysi? No kto? Ręka do góry! Lekkie, puszyste ciasto wypełnione bitą śmietaną. Podobno ptysie rzadko kiedy się udają, dlatego też lepiej kupić je w cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku(...)ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę, bo właśnie z tym warzywem kojarzą się francuzom ptysie. Nie wiem, z czym kojarzą się Wam. Wiem jednak prawie na pewno, że z tym przepisem zrobicie fantastyczne ptysie z bitą śmietaną. Składniki: 250ml wody 100g

Jacob Tastes
Ptysie z różaną masą bezową 137

Proszę państwa oto ptyś. Ptyś jest najwspanialszy dziś. I dla dużych i dla małych Ten ptyś będzie doskonały. Kto się dziś na ptysia skusi Gościem będzie u Danusi. Zapraszam na ptysie z różaną masą bezową. Składniki na ciasto: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę bezową(...)worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni GRA . Nadziane ptysie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100° C i podsuszamy masę. Jedne i drugie są pyszne (zdjęcia poniżej to wersja z masą podsuszoną). Ptysie z różaną masą bezową

mojewypiekiinietylko
Profiterolki 131

najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto na ptysie jest najpierw zaparzane, potem miksowane, a dopiero następnie pieczone. W czasie gotowania mąki z tłuszczem i płynem skrobia pęcznieje i staje(...)się lepka, a włókna glutenowe miękną, dzięki czemu nie mogą wytworzyć elastycznej siatki połączeń. Kiedy w czasie pieczenia na ptysiach powstaje chrupka skorupka (dzięki dodaniu tłuszczu do ciasta), środek jest nadal prawie płynny (to z kolei za sprawą jajek). Pozwala to pęcherzykom powietrza, które zostały wtłoczone do ciepłego ciasta w czasie wmiksowywania jajek, łączyć się ze sobą i stworzyć

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 256

przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam!Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy(...)mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką

Ostra na Słodko
Domowe ptysie z malinami 150

Dzisiejsze ptysie to moje drugie podejście do tych słodyczy, oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby ptysie dało się łatwiej wycisnąć szprycą na papier do pieczenia. W dodatku z podanych proporcji ciasta starcza idealnie na jedną blaszkę. W zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki(...)już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym. Do wyciskania ptysiów dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki

Ciastkozercy
Kwiatowe ptysie na deszczowe poranki 133

jakiegoś czasu chodziły za mną ptysie (:D), szczególnie, że wpadłam na pomysł fajnego kremu, którym można je nadziać. Myślę, że takie ptysie to świetny sposób, żeby świętować deszczowy Dzień Dziecka. Ciasto zaparzane, to wyzwanie, które miało dla mnie duże znaczenie- moja babcia była mistrzynią karpatki. Potrafiła ukręcić ciasto z zamkniętymi oczami i zawsze było kruche, wypieczone i smaczne. Niestety(...)Dlatego skorzystałam z przepisu na stronie Moje Wypieki . Myślę jednak, że w kwestii ciasta ptysiowego nie ma zbyt dużego pola do popisu- składniki i wykonanie okazały się naprawdę proste. PTYSIE Z FIOŁKOWO-RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Say hi! Potrzebne Na ptysie 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125 g masła 4 jajka (rozmiar L) Na krem 500 g serka mascarpone

les mirabelles
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 191

Dzisiaj kuszę smakiem ptysia w wersji wytrawnej. Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem są doskonałą przekąską na imprezki. Zapraszam :) Składniki (około 30 małych ptysi): 0,5 szklanki wody (125 ml) 60 g masła 0,5 szklanki mąki (125 ml) 2 jajka 400 g serka naturalnego śmietankowego 5 łyżeczek koperku krojonego świeżego lub mrożonego pieprz sól do smaku 400 g wędzonego(...)brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra

Smak mojego domu
Ptysie z bitą śmietaną 341

łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy zagotować w garnku. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie(...)Blachę posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto można wyciskać rękawem cukierniczym, ale nie jest on niezbędny, bo jeżeli go nie posiadamy, to możemy kulki ptysiowe zrobić nawet łyżką. Ptysie piec na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 min . Ważne jest żeby je przypilnować żeby się nie spaliły, a jeszcze ważniejsze jest to, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie

Passions hobbies life
Ptysie z pianką 195

Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie z masą piernikową 122

łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 170 g mąki 3 jajka Krem ok. 160 g pierniczków(...)ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysie z pastą z groszku 147

Pomysł na te ptysie znalazłam na blogu laNika.pl . Przyznam, że urzekło mnie zdjęcie, które wypatrzyłam w G+. Ptysie jadałam w dzieciństwie niemal co tydzień najpierw, ale wyłącznie na słodko. Z ciekawością zatem skorzystałam z pomysłu wytrawnego. Dodam jeszcze, że są to moje drugie ptysie w życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych(...)nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 170 g mąki 3 jajka Pasta groszkowa 400 g mrożonego groszku 250 g ricotty 120 g startego grana padano lub innego sera dojrzewającego łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można go zastąpić 2-3 ząbkami normalnego czosnku) ok. pół łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 170

Moje pierwsze w życiu ptysie / eklerki. Jak zwał tak zwał ;) Gwarantuje Wam, że jeszcze nie raz je zobaczycie na blogu. Pyszne i rozpływające się w buzi. Zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż(...)więc jeśli nie macie wprawy tak jak ja, w nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka

CookYourself
Mini Ptysie z Bitą Śmietaną 1882

Mini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.   Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki(...)szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto

Słodka Strona