ptyś - 361 przepisów (strona:3/25)

Ptysie z pianką 195

Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie z masą piernikową 122

łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 170 g mąki 3 jajka Krem ok. 160 g pierniczków(...)ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysie z pastą z groszku 148

Pomysł na te ptysie znalazłam na blogu laNika.pl . Przyznam, że urzekło mnie zdjęcie, które wypatrzyłam w G+. Ptysie jadałam w dzieciństwie niemal co tydzień najpierw, ale wyłącznie na słodko. Z ciekawością zatem skorzystałam z pomysłu wytrawnego. Dodam jeszcze, że są to moje drugie ptysie w życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych(...)nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 170 g mąki 3 jajka Pasta groszkowa 400 g mrożonego groszku 250 g ricotty 120 g startego grana padano lub innego sera dojrzewającego łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można go zastąpić 2-3 ząbkami normalnego czosnku) ok. pół łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 170

Moje pierwsze w życiu ptysie / eklerki. Jak zwał tak zwał ;) Gwarantuje Wam, że jeszcze nie raz je zobaczycie na blogu. Pyszne i rozpływające się w buzi. Zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż(...)więc jeśli nie macie wprawy tak jak ja, w nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka

CookYourself
Mini Ptysie z Bitą Śmietaną 1882

Mini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.   Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki(...)szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto

Słodka Strona
Ptysie z bitą śmietaną 136

Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)kusić los? Wierzcie mi, zrobienie cudownie lekkich i delikatnych ptysi nie jest jakąś sprawą podobną do operacji na otwartym sercu. Trochę szybkich ruchów, cierpliwości, kilka składników i mamy! Jeśli czytacie mnie od jakiegoś czasu, to wiecie, że repertuar wypieków mam dość mocno ograniczony, więc jeśli coś mi wychodzi to katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi

ladykitchen
Ptysie + film 164

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka.     składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone

Smakowite Dania
Ptysie s sałatką 155

Ptysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko .   To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi . Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia.  Dlatego możliwości  jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym(...)Składniki na ciasto i sposób wykonania   : Ciasto na ptysie Składniki   ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka   2 łyżki oliwy sól ,pieprz  1/2 soku z cytryny Wykonanie  jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski

Eli Gotowanie
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 110

Chodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt(...)podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam to wszyscy zajadali się z apetytem. Mała Z. powiedziała, że upiekłam bułki Dla niej ptysie były w postaci bułki, bez bitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam

dom-agi.pl
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 185

podać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy je nie na słodko a na słono. Są małe, więc można je wpakować naraz do ust unikając dylematów „jak zjeść(...)żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste, ale trzeba

ladykitchen
Ptysie z bitą śmietaną 153

jelitówka... Na szczęście jest już po wszystkim i wracam z kolejnymi przepisami.  Dzisiaj po tej dłuższej przerwie chciałam Wam posłodzić. W ubiegłą niedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież(...)jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować:)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: szklanka wody  125 g masła szklanka mąki pszennej  4 jajka 750 ml śmietany kremówki  cukier puder Wykonanie: Wodę wraz z masłem umieścić w garnuszku

Krakowskie smaki Ani
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 152

Przyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy(...)Jakimś cudem udało mi się jednak wziąć ślinianki w ryzy i ukończyć ciacha - nadziałam prawie wszystkie ptysie (bo na resztę nie starczyło kremu), a nawet pstryknęłam kilka fotek :) Byłam z siebie tak dumna, że musiałam się nagrodzić kilkoma ptysiami :) Mówię Wam: P-Y-C-H-O-T-A :) Składniki (na 2 blachy - 26 szt.): Ptysie: 1 szklanka wody

Domowa Cookierenka Agi
Ptysie z likierem czekoladowym 146

Wstyd się przyznać ale są to moje pierwsze w życiu ptysie..... ale jakie pyszne! Delikatny śmietankowy krem, wzbogacony czekoladowym smakiem likieru Dalkowski Chocotella ... Po prostu bajka! Koniecznie wypróbujcie! Ptysie: szkl wody 100 g margaryny szczypta soli 200 g mąki 5 jajek Krem: 330 ml śmietanki 30% 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Chocotella 2 łyżki cukru pudu śmietan fix cukier puder(...)posypania Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać

Smakołyki Asi
Wytrawne ptysie z serkiem łososiowym 179

wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast kanapek. Goście byli zachwyceni taką formą podania ptysia.  20 porcji  Składniki:  ciasto 250 ml wody 200 g mąki 60 g masła szczypta soli 4 jajka farsz 150 g wędzonego łososia(...)ciasta powstanie gęsta kluska. Ciasto przekładamy do miski i trochę ostudzamy. Następnie ucierając ciasto dodajemy po jednym jajku. Gotowym ciastem napełniamy szprycę i firmujemy 20 ptysi na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.  Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy. W naczyniu miksującym

Niezły Młynek
Mini ptysie 132

ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby zrobiony z "proszku". Cały sekret(...)ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny.  A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki:  ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru

Bon appetit mon amie
Klasyczne PTYSIE 357

Tłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy(...)może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty czwartek jak i można je łatwo zapakować na wynos. Zapraszam! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godzin Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: 0,5 litra mleka 3,2% 2 łyżki mąki

Kuchnia PROzdrowotna
Ptysie mini 125

Jeszcze raz ptysie . Tym razem małe, takie na dwa gryzy . Nadzienie też troszeczkę zmieniłam . Przepisem tym chciałabym zaprosić do udziału w akcji  " Ciasta Parzone "  Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów  słodkich i wytrawnych również . Składniki 1  szklanka wody 1/2  kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja(...)piekarnika  15  -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego  przełożyć masę śmietanowo - kajmakową  od dołu nadziewać ptysie .  Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką  Ptysie można rozkroić i  nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy

Eli Gotowanie
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 131

podoba, czy nie.  A jak nie, najlepiej zamknąć się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze(...)przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata. Aż mi troszkę smutno, gdy o tym pomyślę...  Ptysie jagodowe Składniki: (na 6-8 ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie z bitą śmietaną 106

Dzisiaj upiekłam ptysie z bitą śmietaną. Małe, słodkie i kaloryczne. Ale co tam kalorie, przecież od czasu do czasu wolno. Jak zawsze największym łasuchem na słodkie jest mój mąż i  tylko patrzyłam jak znikają jeden po drugim. Z tego wniosek, że smakowały. Składniki na 12 średnich ptysi ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody(...)będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Śmietanę mocno

O kuchni z uczuciem
Ptysie wytrawne 98

Kolejny weekend więc kolejne Wypiekanie na śniadanie. Tym razem tematem przewodnim były ptysie. Ale nie takie zwykłe ptysie tylko wytrawne. Takich jeszcze nie jedliśmy więc ochoczo przystąpiliśmy do dzieła. Sprawa zapowiadała się naprawdę nieźle i faktycznie wyszły bardzo smaczne. Idealna przekąska jeśli na przykład spodziewamy się gości. Z całą pewnością będą zaskoczeni takim połączeniem smaków. Nie będę się teraz tutaj(...)upiec i takie tam... Mateusz (ten kumpel właśnie) zawsze zajada się moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie: 125 ml wody 125 ml mleka 100 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki

Marder&Marder Manufacture
Ptysie z powiewem róży:) 107

Ptysie... jedno z moich najpyszniejszych ciastek:) Uwielbiam. Ostatnio trochę się bawiłam w kuchni i "cudowałam" i wyszły ptysie z mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:)   Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli(...)być jednolite ciasto).  Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć

In my kitchen
Ptysie z kremem z białek 361

Składniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny(...)łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga:  Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie

KreatywnePiny
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 107

Składniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem/bita śmietana ze śliwkami: 500 g śmietany 36% łyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych  (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier(...)ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec:  20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana

KreatywnePiny
LANDRYNKOWE PTYSIE 97

Pamiętam z dzieciństwa jak zastanawiałam się z której strony dobrać się do wielkiego ptysia. Plan był taki, żeby krem nie wylądował na mnie. Jak bardzo bym się nie starała to i tak mój nos był zawsze wysmarowany. Aby moja córka nie miała podobnego kłopotu, postanowiłam sama zrobić ptysie w wersji mini. Przyznam, że robiłam je pierwszy raz ale z efektu(...)śmietanki min. 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix  cukier puder do posypania  różowy barwnik aromat landrynkowy A jak to zrobić:   PTYSIE: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką

Kuchnia w opałach