placki ziemniaczane - przepisów 2437

  1. Akcja kulinarna „Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów…” – podsumowanie
    Akcja kulinarna „Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów…” – podsumowanie

    Podlasia Majerankowe placki ziemniaczane Zdjęcia pochodzą z bloga http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com Di gotuje za 3 interesujące wariacje na temat placków: Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) Pizzerinki z placków ziemniaczanych Placki ziemniaczane faszerowane mięsem Przepisy pochodzą z bloga http://www.digotuje.pl Kryzysowemu kucharzowi za babkę łężniową z sosem z sosem borowikowym Zdjęcie pochodzi z bloga http://kuchniakryzysowa.blogspot.com Kasi(...)marchewką i koperkiem Zdjęcie pochodzi z bloga http://make-life-green.blogspot.com Emi za przepis na Hołubuci, czyli ukraińskie gołąbki Zdjęcie pochodzi z bloga http://szlaknawschod.blogspot.com i Bożenie za przepis na placki ziemniaczane Zdjęcie pochodzi z bloga http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/ Wszystkim Wam chciałabym przesłać niespodzianki – hafty do aranżacji zdjęć. Proszę więc o kontakt na mojego maila: aga[at]zyjezebyjesc.pl

    Przepis pochodzi z bloga Żyję by jeść, prowadzonego przez zyjezebyjesc.

  2. Placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce
    Placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce

    Moja, nietradycyjna, propozycja podania placków ziemniaczanych. Tutaj znajduje się wszystko to co lubimy - placki ziemniaczane, pieczarki i jajko w koszulce. Pycha! Do tego to rozpływające się żółtko. Nie będę się rozpisywać, bo musicie spróbować. Polecam! 'placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce' Składniki: - placki ziemniaczane (12-16 szt) (wg tego przepisu ) - 20dag(...)pieczarek - 4 jajka - woda do ugotowania jajek - 2-3 łyżki octu - olej - S&P Placki ziemniaczane usmażyć. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku. Wodę zagotować, dodać ocet. Jajko rozbić do szklanki. Wodę zamieszać łyżką/trzepaczką, aż powstanie wir i wlać, w sam środek wiru, jajko. Delikatnie zamieszać łyżką. Gotować

    Przepis pochodzi z bloga CookYourself, prowadzonego przez cookyourself.

  3. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym
    Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym

    klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną ich odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym  Placki ziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, prowadzonego przez Konczi i Szpileczka.

  4. PLACKI ZIEMNIACZANE
    PLACKI ZIEMNIACZANE

      Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne placki ziemniaczane . Placki  z zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku miękkie. Możemy je podać z gęstą śmietaną, cukrem, majonezem lub z dużą ilością zielonej sałaty - aby danie było nieco 'lżejsze' . Polecam przepis na placki ziemniaczane. SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate(...)pozostały grudki mąki. Krok 4. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący olej lub masło klarowane (placki powinny mieć grubość około 0,5cm. Smażymy powoli na złocisto-brązowy kolor z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  5. Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis
    Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis

    Tajfun, Gustaw. Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Placki Ziemniaczane -  Składniki:  4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól  pieprz Placki Ziemniaczane -  Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie(...)dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.  Smażymy z obu stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem (u mnie grzybowy) jednak same - bez dodatków,  również smakują

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  6. Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince
    Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince

    śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem tych placków. Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto z Sierakowic! * kiedyś, będąc(...)Kaszuby Północne), zatrzymaliśmy się na tydzień u Sióstr Nazaretanek. Oczywiście gotowały genialnie! jak to tylko zakonnice (i gosposie na plebaniach - KLIK ) potrafią:) Pewnego dnia na obiad były placki ziemniaczane, do których Siostry podały w miseczkach dla każdego porcję dżemu z gruszek. Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem, lecz okazało się, mimo moich obaw, że placki

    Przepis pochodzi z bloga Posadzone i zjedzone, prowadzonego przez kasiac.

  7. Placek po węgiersku
    Placek po węgiersku

    ziaren) lub 2 -3 suszone chilli 3 łyżki maki pszennej kilka liści laurowych sól, pieprz kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek do polania placka wykonanie: Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie tutaj , smażymy je dużymi porcjami – placek powinien mieć wielkość patelni. Wołowinę, paprykę i ogórki kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki(...)miękkiej wołowiny, solimy i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy mąkę – przesiewając ją nad garnkiem przez sitko i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając, aż sos zgęstnieje. Placka ziemniaczanego układamy na talerzu, zalewamy sosem, składamy na pół i na wierzch nakładamy łyżkę śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  8. Placki po syryjsku
    Placki po syryjsku

    inny smak, niż tradycyjne polskie placki ziemniaczane, przede wszystkim ze względu na dodatek papryki - zarówno surowej, jak i pikantnej mielonej.  Zobacz również inne przepisy na placki ziemniaczane ----> PLACKI ZIEMNIACZANE ( z cukinią , z pieczarkami , z marchewką i natką pietruszki , z mozzarellą , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem ),  oraz PLACKI ----> placki

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  9. Najlepszy Placek po Węgiersku
    Najlepszy Placek po Węgiersku

    puszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli(...)cał ą patelnie) okrągłe plac ki. Smażymy z obu stron na złoty kolor . Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.  N a połowę każdego z placków wykładamy gulasz węgierski , następnie składamy placek na pół i na jego wierzch wykładamy śmietanę . Całość posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Moje posty

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  10. Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych
    Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych

    Jeśli lubicie placki ziemniaczane, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Sos z grzybów leśnych w towarzystwie mięsa kurczaka to idealny dodatek do placków :) SKŁADNIKI Na sos: 500g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek) 1 duża cebula 200 ml śmietany 18% pęczek dymki sól pieprz  słodka papryka olej do smażenia Na placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  11. Tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką
    Tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką

    Rating: Wersji placków ziemniaczanych jest zapewne tyle ile wersji na super sernik. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję na sernik jak i na placki ziemniaczane. Nazwałam je tradycyjne, gdyż w moja mama zawsze przygotowywała według tego samego przepisu i dla mnie są tradycją. Jeżeli nie macie swoich tradycyjnych placków ziemniaczanych proponuję przetestowanie mojej wersji […] The post Tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką appeared first on Magiczny Garnek

    Przepis pochodzi z bloga Magiczny Garnek, prowadzonego przez Magiczny Garnek.

  12. Placki ziemniaczane w dwóch kolorach
    Placki ziemniaczane w dwóch kolorach

    Najlepsze placki ziemniaczane od zawsze robiła moja babcia. Dzięki niej poznałam tajemne ziemniaczane receptury. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, więc stopniowo zaczęłam modyfikować babcine przepisy. Dziś dwa przepisy na moje najulubieńsze zielone i pomarańczowe placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane szpinakowe składniki: 3 duże ziemniaki 3 łyżki dokładnie zielonej

    Przepis pochodzi z bloga wegetalerze, prowadzonego przez wegetalerze.

  13. Idealne placki ziemniaczane
    Idealne placki ziemniaczane

    Moje ulubione danie? Danie z dzieciństwem związane? - placki ziemniaczane. Uwielbiam placki ziemniaczane, niestety ze względu na kaloryczność rzadko je jadam. Jedynie na specjalne zamówienie mojego syna, on przejął w genach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie(...)grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę

    Przepis pochodzi z bloga Słodki Kompromis, prowadzonego przez Ania Petryna.

  14. Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
    Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

    dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny(...)Podziel ciasto na 6-8 części i formuj placki i oprósz je mąką. 4 Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić! 5 Podawaj z masłem czosnkowym, ulubionym sosem lub zajadaj bez niczego. Artykuł Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku pochodzi z serwisu

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  15. Placki ziemniaczane z gulaszem
    Placki ziemniaczane z gulaszem

    Zrobić idealne placki ziemniaczane to sztuka – placki powinny być puszyste, niezbyt tłuste a z zewnątrz chrupiące. Sekretem naszych placków jest jedna czynność o której niestety wie niewiele osób. Ogromne znaczenie mają  również ziemniaki bo nie każda odmiana będzie dobra do placków ziemniaczanych. My polecamy Odmianę Denar- wypróbowaliśmy ich wiele i teraz już wiemy(...)odciskamy z wody niczym kapustę na pierogi (właśnie to sprawia, że placki są puszyste!) Przekładamy je do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę po czym mieszamy aż masa zrobi się puszysta. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju układamy placki ziemniaczane i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki

    Przepis pochodzi z bloga Qchnia24, prowadzonego przez Qchnia24.

Wybierz stronę :