placki ziemniaczane - przepisów 2437

  1. Placki ziemniaczane z gulaszem
    Placki ziemniaczane z gulaszem

    pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie(...)smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje

    Przepis pochodzi z bloga Na Ciasteczkowych Papierach, prowadzonego przez dagita.

  2. Łosoś z plackami ziemniaczanymi
    Łosoś z plackami ziemniaczanymi

    Usmażyć na oleju 8 placków ziemniaczanych. • Śmietanę wymieszać z chrzanem, posolić. • Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami do ryb. • Piekarnik nagrzać do 220 st.C, razem z blaszką do pieczenia. • Położyć filety skórą do dołu i piec 15 minut. • Gotowe placki ziemniaczane wkładać(...)gofrownicy i przypiec. • Nakładać na talerze filet, po dwa placki ziemniaczane z kleksami śmietany i koperkiem. • Udekorować endywią

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  3. Syte tortille z sałatą ,szynką , serem, plackiem ziemniaczanym , jajkiem na twardo i ogórkiem kiszonym. Polane ketchupem i majon
    Syte tortille z sałatą ,szynką , serem, plackiem ziemniaczanym , jajkiem na twardo i ogórkiem kiszonym. Polane ketchupem i majon

    ketchup pikantny Placki ziemniaczane: 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej sól , pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Przygotowanie: Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać , obuć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o małych oczkach. Odstawić na chwilkę , odlać wytworzony płyn. wbić jajko , wsypać mąkę oraz przyprawy wg. smaku. Wymieszać ciasto(...)twardo ( ok. 7 min od zagotowania się wody) Ostudzić , obrać ze skorupek. Pokroić w plasterki wraz z ogórkami kiszonymi. Każdy placek tortilli wysmarować po całości majonezem. Kłaść na jednym z brzegów po liściu sałaty , plasterku sera , placku ziemniaczanym, plasterkach z jednego jajka oraz 1/2 ogórka kiszonego. Całość polać ketchupem. Zawijać najpierw krótsze boki do środka a następnie

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  4. Gulasz węgierski
    Gulasz węgierski

    gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra(...)soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi

    Przepis pochodzi z bloga MamaOskarka, prowadzonego przez Wioleta g-a.

  5. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler
    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

    spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki(...)pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  6. Czeski gulasz piwny
    Czeski gulasz piwny

    ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy(...)pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie

    Przepis pochodzi z bloga Pyry na Gaz, prowadzonego przez Sandra Siebert.

  7. PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze!
    PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze!

    solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! O właściwościach j armużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy(...)witamin. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: PLACKI ZIEMNIACZANE : * duże ziemniaki – 3 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  8. Wielki Post 2017 - Postne obiady: Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziowąz
    Wielki Post 2017 - Postne obiady: Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziowąz

    pastą śledziową Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, tarkę do ziemniaków, mikser, szklankę, wagę kuchenną, łyżkę, sitko, rondelek lub mały garnek, patelnię, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki:  Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 3 szklanki mleka, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia, Pasta śledziowa: 200 g filetów śledziowych, mleko do moczenia śledzi(...)przyprawy. Całość ponownie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Na gorącym tłuszczu smaż porcjami cienkie placki. Gdy placki ładnie się przyrumienią z obu stron, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki ziemniaczane podawaj zaraz po przyrządzeniu z pastą śledziową

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  9. Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy
    Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy

    Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast(...)więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez camelki.

  10. PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE
    PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE

    Placki ziemniaczane– prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.   Ziemniaki zawierają witaminy A, E, B 1 (tiamina), B 2 (ryboflawina), B 3 (niacyna) i B 6 (pirydoksyna) sporo wit. C. Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości(...)zawiera witaminę E, C, K, większość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź . Wartość energetyczna 100g marchwi wynosi 30-35 kcal. PLACKI MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANE składniki 50 dkg ziemniaków 2 marchewki średnie 2 jajka 1 cebula 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia sposób przygotowania Ziemniaki ,marchew i cebulę

    Przepis pochodzi z bloga maggi79 kuchenne podboje, prowadzonego przez Maggi79.

  11. Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą
    Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą

    Dziś naszła mnie straszna ochota na placki ziemniaczane, uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby , na słodko,na słono . Ale dziś zaproponuje wam kochani placki ziemniaczane z pieczarkami , są świetne znikają tak szybko że nie nadążam ze smażeniem ich  , nawet moja druga połowa je uwielbia w takim wydaniu , a za plackami nie przepada(...)dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników .    Kiedy mamy ziemniaki dobrze wymieszane , rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy placuszki na rumiany kolor , i tak smażymy placki do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego

    Przepis pochodzi z bloga Mój Smak, prowadzonego przez Edytagotuje.

  12. Placki ziemniaczane a'la pizza
    Placki ziemniaczane a'la pizza

    może bardziej :) Ale wracając do placków to dookoła mnie wszyscy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, ze śmietaną czy z cebulką ja natomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane po zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Viki, prowadzonego przez Viki.

  13. Placek po węgiersku
    Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE(...)ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  14. Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!
    Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!

    Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych i zarazem moich ulubionych potraw. Jest bardzo wiele metod ich robienia, lecz mi osobiście najbardziej przypasowały placki ziemniaczane według Magdy Gessler! Czuć w nich smak ziemniaka i nie jest w nich za dużo mąki, a po usmażeniu są chrupiące i złociste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki ziemniaczane(...)dodajemy mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dnie naczynia z sokiem od ziemniaków powinna osadzić się skrobia, którą dodajemy do ciasta. Placki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron do momentu aż się zarumienią. Podajemy je z sosem czosnkowym, śmietaną czy jogurtem! Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Prezesem, prowadzonego przez baki.

  15. Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka
    Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka

    syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności(...)Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

Wybierz stronę :