placki ziemniaczane - przepisów 2528

  1. Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych
    Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych

    Zurychu. Rösti z uprzednio podgotowanych ziemniaków jest natomiast popularne we wszystkich innych rejonach Szwajcarii. Masy nigdy nie smaży się w małych porcjach, w taki sposób jak smażymy nasze placki ziemniaczane. Rösti to jeden, duży, dosyć wysoki placek. Dzieli się go na mniejsze porcje dopiero po usmażeniu. OPCJA II – Rösti z surowych ziemniaków Ziemniaki typu C (mocno skrobiowe(...)około 10 minut. Macie wtedy pewność, że nie zjecie surowych ziemniaków.   Kwaśna śmietana, koperek, gęsty jogurt, szczypior. Pasuje wszystko to, co lekko kwaskowe i świeże, jak do placków czy blinów ziemniaczanych. Ja swój placek zjadłam na obiad, z jajkiem sadzonym i sosem z gęstego, greckiego jogurtu wymieszanego z solą, pieprzem i garścią drobno posiekanego koperku. Osobiście bardziej

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  2. sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi
    sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi

    grzybowy 1 kg świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść laurowy ziele angielskie nać pietruszki mąka do zagęszczenia sosu placki ziemniaczane 500g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej przyprawa typu Vegeta pieprz i sól Sposób przyrządzenia : sos grzybowy grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy(...)zabielamy śmietaną placki ziemniaczane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć

    Przepis pochodzi z bloga zobacz ich smak, prowadzonego przez Jacek Mazur.

  3. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym   Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki :    10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta  olej Przygotowanie(...)masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju. Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki Kroimy drobniutko dwie cebulki Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę Dodajemy 3 łyżki mąki Dodajemy jajko Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy Przygotowana masa Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  4. Draniki z maczanką
    Draniki z maczanką

    mięso jest miękkie, zahartuj śmietanę w niewielkiej ilości gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Na koniec posyp całość natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw. Przygotowujemy draniki (placki ziemniaczane): cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odsącz wytrącony płyn. Dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wymieszaj łyżką i smaż(...)rozgrzanym oleju niewielkie placki ziemniaczane, z obu stron na złoty kolor. Podawaj draniki z maczanką. Smacznego! Zobacz inne przepisy: Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi. Indyjskie wieprzowe curry. Pieczona wieprzowina we włoskim stylu. Pieczona szynka nadziewana cukinią. Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata Krem z pieczonej papryki i pomidorów z gnocchi i chrupiącą ciecierzycą

    Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy, prowadzonego przez Małgosia.

  5. Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane
    Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

    małe placuszki w dłoniach, było najwygodniej. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku. Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane(...)podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną. Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków, nie zawiedziecie się :) Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  6. Placki ziemniaczane z marchewką i curry
    Placki ziemniaczane z marchewką i curry

    Placki ziemniaczane z marchewką i curry 1 kg ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko dodatkowo olej do smażenia sól morska curry cukier trzcinowy   Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Warzywa Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne(...)Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, nakładając na patelnie placki wielkości dłoni. Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach , a placek będzie równ omiernie usmażony. Smak: Połączenie marchewki i curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka

    Przepis pochodzi z bloga Pij soki wyciskane, prowadzonego przez biodika.

  7. Placki ziemniaczane z gulaszem
    Placki ziemniaczane z gulaszem

    cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki(...)mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy

    Przepis pochodzi z bloga Czerwona Porzeczka, prowadzonego przez CzerwonaPorzeczka.

  8. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane

    z kwaśną śmietaną świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty do przygotowania obiad. Śmietanę możecie zastąpić grzybowym sosem, będą wówczas tak samo pyszne! Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu MenMagazine

    Przepis pochodzi z bloga Menmagazine, prowadzonego przez menmagazine.pl.

  9. Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem na chrupiących plackach ziemniaczanych
    Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem na chrupiących plackach ziemniaczanych

    właśnie to danie. Dzisiaj proponuję Wam fantastycznie soczysty i aromatyczny filet z kurczaka w złocistym cieście, zapiekany z pieczarkami i żółtym serem, a do tego cudownie chrupiące placki ziemniaczane. Przyznam nieskromnie, że całość smakuje wybornie i idealnie nadaje się nie tylko na niedzielny obiad, ale na przykład jako gorące danie na sylwestrowy wieczór czy noworoczny rodzinny obiad. Gorąco(...)jajko, 1 czubatą łyżkę mąki, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść ziemniaki formując placki i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor. Na talerzach ułożyć placki ziemniaczane, na plackach położyć zapieczony z pieczarkami i serem filet z kurczaka, posypać suszoną pietruszką lub innymi ziołami. Podawać z ulubionymi

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki i koraliki, prowadzonego przez Kasiawa.

  10. Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes)
    Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes)

    dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta na placek. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku(...)papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami.  I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  11. Placki ziemniaczane nadziewane mięsem.
    Placki ziemniaczane nadziewane mięsem.

    Placki ziemniaczane nadziewane mięsem. Składniki : Ciasto na placki : 1 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 średnia cebula 5 łyżek mąki pszennej ( może być kukurydziana ) sól pieprz czarny 10 łyżek oleju do smażenia szczypta suszonego majeranku Nadzienie : 50 dkg mielonego mięsa np. łopatki 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej sól pieprz mielony czarny(...)tarce cebulę , posiekany drobniutko czosnek, jajko, bułkę, doprawić do smaku i wymieszać. . Uformować nieduże płaskie, okrągłe kotleciki. Trochę mniejsze od naszych placków ziemniaczanych. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie pomiędzy dwa ziemniaczane placki włożyć jeden kotlet i zapiec w żaroodpornej brytfannie kilkanaście minut. Po upieczeniu gorące placki ułożyć na listkach zielonej sałaty, ozdobić plasterkami

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

  12. PLACKI ZIEMNIACZANE
    PLACKI ZIEMNIACZANE

    Placki ziemniaczane  – prosta potrawa przygotowywana(...)ziemniaków  smażonych na tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  13. Placki brokułowo – kukurydziane
    Placki brokułowo – kukurydziane

    Placki, placki, placki, my kochamy placki. Ziemniaczane, cukiniowe, marchewkowe. Teraz przyszedł czas na brokułowo – kukurydziane. Rewelacja, do tego ostry sos czosnkowy i jest super. 150g kukurydzy konserwowej, odsączonej 150g brokułów 1 łyżka posekanej bazylii 3 łyżki posiekanej cebuli 80g tartego sera cheddar 150g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek mleka sól pieprz ostra papryka(...)dodajemy kukurydzę, cebulę, bazylię oraz rozdrobnione brokuły i cheddar. Całość delikatnie mieszamy, rozgrzewamy tłuszcz na patelni, nakładamy niewielki placki i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Powiązane wpisy: Placki cukiniowo – marchewkowe Placki ziemniaczane z cukinią Placki ziemniaczane

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni, prowadzonego przez Iwona Ganc.

  14. Placek po węgiersku z gulaszem
    Placek po węgiersku z gulaszem

    Placek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa(...)wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków,  -  1 duża cebula, -  2 ząbki czosnku,  -  2-3 łyżki mąki pszennej,  -  1 jajko

    Przepis pochodzi z bloga Aromatyczne Podróże, prowadzonego przez Dominik G.

  15. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane

    Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane Kiedy wszyscy tak zabiegani przed świętami na obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre.  Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :)  Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w mikserze.  Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę

    Przepis pochodzi z bloga Mój pomysł na, prowadzonego przez Margaret.