orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:27/80)

Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1290

masło – 175 g * mleko w proszku – 1 szkl MASA NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy na gładką , białą masę

Ostra na Słodko
Boże Narodzenie - galeria 907

piernikowy Ciasteczka z kremem karpatkowym Kokosanki Czerwononose rudolfy Pierniczki z marcepanem Ciasteczka misie Barszcz czysty Pomarańczowe paluszki Zakwas buraczany Cieszyńskie koniczynki Kruche babeczki Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Rogaliki z orzechów laskowych Mikołaj Domowy cukier waniliowy Likier piernikowy Ciasteczka z orzechami Kasztanki Sałatka Rogaliki z białym makiem Miodownik

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 97

miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka  czekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie: Czekoladę oraz orzechy, które nie są posiekane, siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę

W Moim Magicznym Domu
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 134

orkiszowych/płatków owsianych  1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek 4-6 szt.suszonych śliwek Rozdrobniłam migdały i orzechy. Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika. Odstawiłam je aby przestygły. Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy

potrawyregionalne
Jabłkowe crumble 170

minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek   60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych  ( lody waniliowe jak ktoś lubi) Przygotowanie: W misce blendujemy orzechy z migdałami, dodajemy mąkę i miękkie masło - wyrabiamy kruszonkę. W naczyniach do zapiekania wkładamy po obranym jabłku ( jabłko kroimy

Niezły Młynek
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 187

ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek B elvita 80 g stopionego masła 2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości

Mia Cucina Sofieta
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1571

duże jajko 1 szklanka rodzynków (dałam żurawinę)   dodatkowo dodałam (nie było w przepisie):  1 duża łyżka masła orzechowego ziarenka z 1 laski wanilii garść orzechów brazylijskich garść orzechów laskowych Przygotowanie Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180 o C   ok. 7-9 min., aż otręby lekko

coolinarnastrefa.blogspot.com
WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ 80

Prosta,szybka i słodką przekąska na popołudniowy deser. 15 dag.zmielonych orzechów laskowych 1/2 szkl.mleka 20 dag.masła 15 dag.cukru 2-3 żółtka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 225

mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal. Składniki na spód: - 110g tartych orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce

Be Fit Be Strong
Jabłkowo - cynamonowa granola 124

chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :) Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki otrębów 2 łyżki pestek słonecznika 1/4 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju

charlotte gotuje
Domowa nutella 104

było. Ale my wymyśliliśmy równie łatwy i szybki przepis. Taką domową nutellę zrobicie szybciej niż mielibyście iść do sklepu. Spróbujcie, nie będziecie żałować.       100 g orzechów laskowych 80 g czekolady deserowej 30 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Orzechy prażymy przez kilka minut na patelni, następnie wkładamy je do ściereczki i turlając pozbywamy się z nich skórek

Marder&Marder Manufacture
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami 306

Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z orzechami, która równoważy słodycz bananów i urozmaica wnętrze babeczek. Jeśli nie macie pod ręką takiej czekolady, możecie użyć osobno gorzką czekoladę i orzechy laskowe. Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk. Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami Składniki: 175g mąki pszennej 2 banany (około 230g) 40g masła 40g miodu 1 jajko 1 łyżka soku

Smakołyki Bereniki
Domowe musli piernikowe 176

być w świątecznych smakach :) ~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~ Składniki: (1 porcja) 6 łyżek mieszanki różnych płatków  łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka wiórek kokosowych kilka orzechów laskowych kilka nerkowców kilka rodzynek łyżeczka przyprawy do piernika łyżka miodu Płatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy resztę składników i grzejemy jeszcze przez

Kuchenny Skrawek Nieba
Wiosna na RODos :) 128

lipy, która rosła na podwórku. Lubiłam z innymi dzieciakami rwać bez, który rósł w ogródku sąsiadki. Lubiłam chodzić na czereśnie na tzw. drogę "rogożańską" i do lasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś takie młode orzechy, prosto z leszczyny. Skorupka była miękka i jasnozielona, a sam orzech delikatny i mleczny w smaku

bistro mama
Batony z orzechami 112

nasion słonecznika (ok. 3 łyżki), - 20 g migdałów (ok. 2 łyżki), - 20 g orzechów arachidowych (ok. 2 łyżki), - 20 g orzechów włoskich (ok. 2 łyżki), - 20 g orzechów laskowych (ok. 2 łyżki), - 2 łyżki miodu (ok. 48g). Sposób przygotowania 1. Prażymy orzechy i nasiona. 2. Podgrzewamy miód. 3. Łączymy miód z mieszanką. 4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania