ryby - 21588 przepisów (strona:27/1440)

Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 105

Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany(...)środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią. Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut.  Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa. SALSA PAPRYKOWA: Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce

Wanilia i Kardamon
Ryba po grecku 127

jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) mały korzeń selera 2 małe korzenie pietruszki 4 duże marchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe(...)pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku  Jak zrobić rybę po grecku? Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.  Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor

Kuchcik gotuje
Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta 142

ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula(...)passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu łyżka cukru pudru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję przyprawą do ryb, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej

Zasmakuj Kuchni
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 94

Ryba w chrupiącej panierce   Składniki:     400 g filetów z ryby np. dorsz 330 ml zimnego jasnego piwa 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Przygotowanie:   Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo(...)rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota.   Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim.   Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.   Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce

kuron.com.pl
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 165

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 133

potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa z wędzonej ryby , a konkretnie z łupacza, to tradycyjna szkocka zupa, można natknąć się na nią w wielu restauracjach czy pubach. Jeżeli będziecie(...)wykorzystuje proste, podstawowe składniki, a że w kuchni szkockiej nic się nie marnuje można do niej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu.  Oczywiście przepisów na zupę z wędzonej ryby jest wiele, różnią się niuansami, podobnie jak polski rosół w każdym domu gotuje się nieco inaczej. Jednak mimo pewnych różnic podstawowymi składnikami tej szkockiej zupy jest oczywiście wędzona ryba

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 112

burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz(...)mące, a następnie zanurzamy w cieście piwnym.  W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być go tyle, by ryba była zakryta do połowy wysokości, czyli około 2 cm (ciasto urośnie podczas smażenia). Na rozgrzany wrzucamy po kilka kawałków ryby i rumienimy ją z każdej strony na ładny jasnobrązowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by zgubić nadmiar tłuszczu

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 126

Dziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety i kupuję książki. Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo(...)dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE”. To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego

Dietolog
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 204

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa rybna z pomidorami 144

przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa od pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy(...)szczypty chili w nitkach, ewentualnie w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz woda ziele angielskie liście laurowe Wykonanie: Rybę oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy, ogon – odłożyć. Resztę ryby podzielić na kawałki. Warzywa (oprócz ziemniaków) pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe – najlepiej przeciąć je po prostu na pół); cebulę opiec

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg pieczony w pomarańczach 132

Proste, szybkie do wykonania i - co najważniejsze - smaczne danie obiadowe! Uwielbiam rybę pieczoną w owocach ! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką(...)ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Ja wyjątkowo zapomniałam tu pozbawić rybkę oczu - upiekła się więc oglądając wnętrze piekarnika ;) - wizualny efekt końcowy trochę makabryczny, ale smakowi ryby nie zaszkodziło.   Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu - nie oszczędzając przypraw . Odstawić

Grunt to przepis!
Łosoś po szwedzku – Gravlax 170

kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego użyć pęsety ). Skórę pozostawiamy. Przed natarciem ryby(...)można wstawić ją na ½ godziny do zamrażalnika lub natrzeć kieliszkiem mocnego alkoholu. Ziarna i nasiona ucieramy w moździerzu dosyć drobno, mieszamy razem z solą i cukrem, nacieramy rybę od strony mięsa. Płat ryby, skórą do dołu układamy na tacy lub w płaskim naczyniu i owijamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy do lodówki, a na wierzch ryby układamy deskę, która

Markowy smak
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 129

przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.    Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych(...)Wykonanie: Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi 145

czasie w jakim ryba będzie gotowa. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi. Na ruszcie z marchwi położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami mandarynek oraz czosnkiem - kilka plastrów owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku . Wokoło ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek . Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki(...)zależy od wielkości ryb.  Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kopytkami, polanym wywarem zebranym z dna naczynia po upieczeniu ryby oraz pieczonymi warzywami: marchewką, czosnkiem i mandarynką

Grunt to przepis!
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 116

obiadu bez kawałka mięsa. Tak, sam również należę do takich osób. Jednak nie zmienia to faktu, że często staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad z rybą, to nie musi być tylko(...)ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak. Składniki: 4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta

Jacob Tastes