ryby - 21588 przepisów (strona:21/1440)

dorsz z domowej wędzarni 114

wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze ok 500-700 gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak  łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą(...)wewnątrz). Jeżeli z nacięcia wypłynie przezroczysty sok  to znaczy  że nasza ryba jest już gotowa.  Teraz dorsze zastawiamy w spokoju przez kilka godzin by wystygły (ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko uchylonymi drzwiczkami) i gotowe. W czasie wędzenia ryb bardzo ważne jest, aby temperatura nie przekroczyła 65 stopni, o czywiście nic złego się

Miód i pieprz
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 189

pewnej istotnej rzeczy. Ryba jest finalnie obtaczana w mące i smażona w oleju. Jeżeli pozostawimy wówczas na niej czosnek to weźmy pod uwagę, że podczas smażenia nabierze on bardzo specyficznego i intensywnego aromatu. To oczywiście trochę kwestia upodobań, ale taki smażony czosnek nie każdemu musi odpowiadać. Dlatego mimo wszystko zalecamy usunięcie jego nadmiaru z ryby przed smażeniem. Smażona ryba(...)sosem z mango i sambalu 2016-07-21 13:11:57 Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g

Kulinarna Pokusa
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 178

dzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch dni (ach, ten wywar). Ale śmiem twierdzić, że jeśli użyjecie dobrej ryby (i dacie jej sporo), wyrobicie się w kilka godzin :) Marylska zuba rybna bouillabaisse jest aromatyczna, bardzo lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. Prawdziwy smak południa Francji! Zupa bouillabaisse(...)dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny (im dłużej, tym zupa będzie bardziej esencjonalna). Dokładnie odcedzić. Dodać wino, sól, pieprz. Gotować 15 minut. Filety rybne pokroić na duże kawałki i dodać do zupy razem z małżami i krewetkami. Gotować kilka minut, aż małże się otworzą, a kawałki ryby będą miękkie

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 108

Pisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć(...)lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką

Weekendy w domu i ogrodzie
Fish and chips 182

powinniście zacząć przygotowanie fish and chips. Oczywiście wniosek z tego taki, że to nawet „podwójnie niezdrowe” danie… Frytki możecie w tym wypadku przyrządzić na tym samym oleju co rybę, po uprzednim wstawieniu tej ostatniej bez przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni. Fish and chips podaje się zwykle z kwaśnymi dodatkami. Podobno polskim(...)gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy

Kulinarna Pokusa
Kotlety z ryby dla niejadków. 196

komponują się ze smakiem ryby, maskując tymsamym nielubiany przez dzieci zapach. Gdy robiłam je po raz pierwszy tylko mąż zgadł, że to ryba, a niejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste(...)szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej przyprawy), pieprz (cytrynowy podkręca smak ryby, można dodać też trochę skórki otartej

Rozpustne gotowanie
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 181

mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą być takie pyszne! Zazdroszczę wszystkim, którzy mieszkają gdzieś blisko morza i mogą się zajadać takimi pysznościami na co dzień. Zazwyczaj kupuję ryby w sklepie, ale to już nie jest to samo. Niby smak podobny, ale to już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny(...)środku obficie posypujemy przyprawą do ryb, na zewnątrz oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby ryba przeszła zapachem przypraw. Jeżeli na obiedzie ma być ktoś, kto nie przepada za zapachem ryb, w szczególności morskich, to przyprawiamy ryby wieczorem i smażymy następnego dnia (naprawdę polecam ten sposób wszystkim rybim niejadkom). Po tym czasie

Rozpustne gotowanie
Ryba po azjatycku 176

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto(...)brzoskwinie powinny zostać jędrne. Nie powinny się rozpadać. Na usmażoną rybę wyłożyć powstały sos z brzoskwiniami i papryką. Rybę podawać na ciepło np. z ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej. Można użyć dowolnego koloru papryk. Papryka i brzoskwinie w sosie powinny zostać jędrne. Nie mogą

Gospodyni Miejska
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 97

obiad gdy wszystko jest w zamrażalniku. Jakby tego było mało, sól, w której piekła się ryba zaczęła zabarwiać się na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście mają wpaść na herbatę. Jak ja się pozbędę z domu tej suszonej ryby! Po 30 minutach, piekarnik zadzwonił. Razem z Mężem pochyliliśmy się nad blachą, wąchając solną bryłę(...)sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna lub włączcie wentylacje -jeśli zamierzacie zaserwować to danie gościom, postarajcie się aby nie dotarł do nich zapach początkowej fazy pieczenia, gdyż co wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać, jednak suszone pomidory stanowiły

Zapiski Młodej Żony
Ryba po grecku 161

Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8 marchewek 2 cebule Vegeta Pieprz ziołowy Piątnica Papryka czerwona Piątnica 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Oliwa do smażenia ryby Mąka do panierowania ryby Wykonanie :  Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki . Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor. Marchewkę obrać(...)wymieszać z marchewką i cebulą. W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości. W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać na ciepło lub zimno . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 151

potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki: 0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 średni seler(...)mały por 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 4 gożdziki (można pominąć) sok z połowy cytryny 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka do obsypania ryby (można pominąć)  Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba w cieście francuskim 140

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni

Kuchnia domowa Ani
Ryba w chrzanowej panierce 140

dorsz lub miruna) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pieprz Sposób wykonania: 1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą. 3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 223

Ryba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię(...)wlewamy  na patelnię. Następnie doprawiamy całość do pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut. 3. W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;)  Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;)  Wesołych świąt ;)  Michał

Gotuj Z Muzyką
Halibut niebieski dzwonko 156

stawów, pomaga nawet w walce z depresją.  To bardzo „cudaczna” ryba- jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży(...)delikatny. Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków.  Makaron i sos tutaj! Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru. Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść się na chwilę do zakątków gdzie ocean czysty , pełen wspaniałych i zdrowych ryb! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni