cukier puder - 2539 przepisów (strona:6/170)

Czereśniowe Clafoutis 161

czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta soli   Wykonanie: Umyte i wypestkowane czereśnie zasypujemy połową cukru(...)pudru, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pozostały cukier puder. Składniki sypkie należy wymieszać ze sobą. Następnie do mąki i cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie

Blondynka Gotuje
Harataniec 212

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kakao Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać(...)kakao. Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć. Piana: 4 białka 2 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu Z białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać. W oryginalnym przepisie są 4 białka

Praktyczna pl
Tarta migdałowo - pomarańczowa 143

Jeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru(...)obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie:   4 jajka,  1 żółtko,  200 g cukru pudru trzcinowego Diamant,  150 ml gęstej śmietany,  pomarańcza.  Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty

Z miłości do słodkości
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 383

takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta 200 g margaryny lub masła 3 łyżki miodu 2 jajka Krem 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 150 g cukru 200 g margaryny(...)masła 100 g cukru pudru kilka kropli aromatu migdałowego Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao orzechy nerkowca prażone i solone Kresto Przygotowanie: Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z malinami 179

również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni(...)stopni. Gdy beza się piecze ubijamy na sztywno śmietanę z 1 łyżką cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszamy śmietanę łyżką. Na stole układamy czystą ściereczkę kuchenną, którą oprószamy cukrem pudrem. Gdy beza się jest gotowa, wyjmujemy ją i studzimy ok. 10 minut. Odwracając bezę wykładamy ją na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, zdejmujemy delikatnie papier i przekładamy krem obsypując

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z nadzieniem waniliowo-różanym 139

zawiodła :) Tartaletki przygotowałam z połowy porcji. Składniki na ok 8 sztuk: Na kruchy spód: 125g mąki (u mnie kukurydziana) 65g zimnego masła  1 żółtko 1 płaska łyżka cukru pudru Na nadzienie: 250g gęstego naturalnego serka homogenizowanego  laska wanilii 1,5 łyżki cukru pudru kilka łyżek konfitury z płatków róży  Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru(...)tartaletki papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut po czym zdejmujmy papier i pieczemy jeszcze kilka minut na złoty kolor. Serek homogenizowany mieszamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem, wypełniamy nim wnętrze wystudzonych tartaletek. Na wierzch dajemy łyżeczkę różanej konfitury

Ze smakiem i z pasją
Babeczki z fantazją 208

mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła 30 dkg mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2  żółtka 2 łyżki zimnej  wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę  z margaryną zagniatamy, dodajemy(...)żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 min wyjąć babeczki z foremek i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Malinowa tarta na kokosowym spodzie 274

cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić. Nadzienie: 500g malin,  150g cukru pudru,  skórka z 1/2 cytryny,  200g gęstej śmietany 18%,  200 g białego serka kremowego,  2 łyżeczki żelatyny.  350g malin podgrzać wraz z 100g cukru pudru. Ostudzić(...)Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Serek zmiksować z resztą cukru pudru, skórką z cytryny oraz ze śmietaną. Dodać przestudzone maliny oraz żelatynę. Zmiksować. Masę wylać na przygotowany kokosowy spód. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Ciasto budyniowe z rabarbarem 232

kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru(...)jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć

Magiczne Życie Marty
Kruchy placek z czerwonymi porzeczkami pod bezą 151

nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:) Ciasto: 8 łyżek masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st. Ponadto: 250 g czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki. Dżemem posmarować podpieczony, ciepły spód, wyłożyć połowę umytych i obranych z szypułek porzeczek. Białka ubić z cukrem pudrem na lśniącą pianę, wymieszać

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 681

rzepakowy. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść(...)osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier puder do posypania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy już będą sztywne, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy powoli suchy budyń

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy wieniec z owocami 416

maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo : 1/4 szklanki masła 1/4 szklanki cukru(...)łyżeczki cynamonu 2 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody itp.) 1 jajko cukier puder do oprószenia, upieczonego ciasta Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, drożdże oraz sól. Wymieszać lekko, aby suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem

Zabawa smakiem
Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem 10907

pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4  białka 200 g cukru Krem adwokatowy 250 g masła lub margaryny 1 budyń śmietankowy 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl  adwokatu 50 ml spirytusu Polewa 150 g margaryny 4,5 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki wody 4 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania płatki(...)samy rozmiarze co biszkopt  wyłożonej papierem i piec 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem adwokatowy: Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać adwokat, spirytus i utrzeć. Polewa: W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać

Ala piecze i gotuje
Rustykalna tarta morelowa 174

który nasączy migdałowe nadzienie nadając mu ciekawego morelowego posmaku.  Polecam bardzo! Rustykalna tarta morelowa Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej kasi/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru(...)słodkich moreli 30 g cukru pudru Łyżka posiekanych migdałów, tymianek do dekoracji. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Na papierze, na którym będzie piec się tarta odcisnąć okrąg (u mnie 24cm), będzie on podstawą tarty. Bezpośrednio na papierze rozwałkować ciasto, zwrócić uwagę aby ciasto nierównomiernie wyszło poza okrąg jakieś

Mia Cucina Sofieta
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 193

zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne(...)Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła 110 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania