cukier puder - 2539 przepisów (strona:9/170)

Torcik różany 185

letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu  Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy cukier do smaku i dolewamy rum. Gotowy krem(...)godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i przygotowujemy je do ozdobienia lukrem plastycznym. 100g białego lukru plastycznego formujemy delikatnie w rękach, aby stał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać ( ja robiłam to na silikonowej macie), po czym rozwałkowujemy lukier na grubość około 0,5 mm pamiętając, żeby zrobić

Sajkofanka smaku
Kruche babeczki z jabłkami 171

okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki są bardzo smaczne, bardzo kruche i bardzo wciagające, najważniejsze nie trzeba ich dzielić, każdy bierze babeczkę do ręki i zajada ze smakiem. Polecam przepis na kruche(...)babeczki z jabłkami / Mini jabłeczniki: Składniki na około 16 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus czekoladowo-malinowy z borówkami 130

Składniki (na 3-4 porcje): 100 gram gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo  szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin  150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody(...)czekolada rozpuści się całkowicie i połączy ze składnikami dodajemy do niej żółtko i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu białka dodajemy do niego cukier puder i delikatnie mieszamy z czekoladą. Powoli powinien nam powstać piękny i puszysty mus. Przekładamy mus do kieliszków lub miseczek i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny

Mango Papaja
Pianka truskawkowo-bananowa 628

talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Pianka truskawkowo-bananowa Składniki: mus truskawkowy 200g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny truskawkowo-bananowa pianka 120g banana (1 średni) 120g truskawek sok z cytryny do skropienia banana 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki(...)biszkoptów 12-15 sztuk niedużych truskawek 0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: MUS TRUSKAWKOWY - truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus - do musu dodać cukier puder, wymieszać - do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund) - ciepłą

Smakołyki Bereniki
Tarta z figami i kremem migdałowym 98

popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych(...)Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Poezja smaku
Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 134

Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w  Kwestia Smaku . Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej czekolady 40 g obranych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego(...)świeżych malin do posmarowania: żółtko z mlekiem do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji Wykonanie: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc w ten sposób rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Blondynka Gotuje
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 181

już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich      Składniki(...)czasie przygotowujemy nadzienie.      Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy

sama złodycz
Tort Urodzinowy Mój :) 184

truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem(...)pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut

Blondynka Gotuje
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 234

mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego(...)bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka ok. 300-350 g cukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji

Ratunku obiad
Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym 170

wypróbowania go po świętach! U mnie już praktycznie wszystko dopięte na ostatni guzik :) Składniki na 40 ciasteczek różnej wielkości: 250 g mąki 1 łyżka płynnego miodu 70 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych(...)goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty  Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki

Ze smakiem i z pasją
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 455

/blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady  (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna(...)czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam razem.. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam  partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta

W kuchni Karmel-itki
Ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym 102

skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy 2 szklanki śmietanki kremówki Ananasy pokrojone w kostkę Łyżeczka zagęstnika do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru W małym rondelku zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy do niej(...)rożka. Wstawiamy do nagrzanego na 210 stopni Celsjusza piekarnika na 20-30 minut. W między czasie przygotowujemy krem. Ananas kroimy w kosteczkę i odsączamy na sicie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany na puszysty krem. Dodajemy pokrojone ananasy i delikatnie mieszamy. Obserwujemy ptysie i kiedy zaczną się zarumieniać wyjmujemy. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto

Kolizje Smaków
Śniegowe kule 170

kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej  strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy,         przepuszczone prze(...)maszynkę z grubymi oczkami)  130 g mąki pszennej  130 g maki krupczatki  Szczypta soli  Około 1,5 szklanki cukru pudru  1/3 szklanki ciepłego mleka  2 szklanki wiórków kokosowych  32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 154

/html Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Zapraszam po przepis na pyszne ciasto ! Składniki ( na małą blachę ) * 125 g masy marcepanowej * 160 g masła o temperaturze pokojowej * 100 g cukru pudru * 2 jajka * 250 g mąki pszennej * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia * 50 g mielonych migdałów * otarta skórka z 1/2 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki mleka(...)ponadto: 3-4 szt. rabarbaru 2 połówki brzoskwini z syropu cukier puder do posypania WYKONANIE:  Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w kawałki grubości około 2 cm. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać

kolorowotorcikowo
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 126

foremkę o wymiarach 21 x 11 cm, tak więc możecie zrobić również z połowy porcji czas przygotowania: 30 min przygotowanie + 30 minut pieczenie Składniki: 200 g masła 200 g cukru pudru 135 g przesianej mąki (typ 450 lub 500) 80 g mąki migdałowej (patrz uwagi techniczne) 6 białek jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łodyga rabarbaru(...)grubsza obrana i pokrojona na plasterki 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej cukier puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia). W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.  Przygotuj zbrązowione masło - masło pokrój na kawałki, włóż

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania