Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka

Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka

Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka

Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski Pamuła to ogólnie mówiąc zupa owocowa. Dla jednych to wielki przysmak pamiętany z dzieciństwa, dla innych wspomnienie trudnych czasów, kiedy gotowanie zup owocowych było bardziej koniecznością, niż wyborem. W zależności od zakątka Podkarpacia, pod nazwą pamuła kryją się jednak różne smaki. Gotowano ją ze świeżych owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejs... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.