zupa - przepisów 19547

  1. Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?
    Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone?

    razu Kraków zbudowano. Podobnie finałowe ujęcie to efekt wielu drobnych korekt i poprawek. Dziś w cyklu "Kulisy fotografii kulinarnej" pokażę Wam krok po kroku, jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone   - od pomysłu po postprodukcję. Podzielę się z Wami moimi radami dotyczącymi stylizacji zupy, zobaczycie też schemat oświetlenia, a nawet (!) kolejne ujęcia w wersji wprost z aparatu (czyli(...)obróbki na komputerze).  W dzisiejszym wpisie skupię się konkretnie na fotografii zupy zielone minestrone. Jeżeli macie ogólne pytania, zastanawiacie się np. jakim sprzętem fotografuję, jak wygląda moje miejsce pracy, jak planuję swoje ujęcia, koniecznie zajrzyjcie do pierwszego wpisu z cyklu Kulisy fotografii kulinarnej: Przeczytaj: Kulisy fotografii kulinarnej - Jak robię zdjęcia jedzenia? Koncepcja zdjęcia Zależało mi na tym, aby podkreślić

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  2. Zupa szpinakowa z jajkiem
    Zupa szpinakowa z jajkiem

    Zupa szpinakowa z jajkiem... Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego!   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra(...)seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

    Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem... Tradycyjna zupa ogórkowa nieco odmieniona. Wiórki kiszonych ogórków w towarzystwie ziemniaków i ryżu. Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Pycha!   Składniki: 4 duże kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody; Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  4. Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup
    Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup

    Ktos kiedys powiedzial,ze"zupa jest tak stara,jak wynalazek garnka".Przez cale wieki zajmowala najwazniejsze miejsce w jadlospisach wszystkich nacji.Dzis jakze nieslusznie stracila swoje znaczenie.Czy warto przywrocic jej dawna pozycje? Zupy sa pozywne,sycace i pyszne.Maja wiecej zalez niz sadzisz bo nawodnia,rozgrzeja,usuna objawy przeziebienia,wspomoga serce,nawet usprawnia przemiane materii.Odpowiednio przygotowane nie tucza,a dostarcza wartosciowe biopierwiastki(...)sprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem . Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa. Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob. Ponadto grzyby

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  5. Zupa z fasolką szparagową
    Zupa z fasolką szparagową

    Zupa z fasolką szparagową... Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa. Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Zupa kalafiorowo - koperkowa
    Zupa kalafiorowo - koperkowa

    Zupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;  1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Zupa kalafiorowa z kukurydzą
    Zupa kalafiorowa z kukurydzą

    Zupa kalafiorowa z kukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam!   Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku(...)podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.) Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Zupa pomidorowa zabielana
    Zupa pomidorowa zabielana

    Zupa pomidorowa zabielana... Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup. Znana i uwielbiana przez wszystkich. W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego. Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Zapraszam!   Składniki: 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki(...)umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody.  Całość gotować

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  9. Zupa ze świeżych grzybów
    Zupa ze świeżych grzybów

    Zupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam!   Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Rodzaje Zup – kremowe, sycące, zagęszczane
    Rodzaje Zup – kremowe, sycące, zagęszczane

    adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te bardzo wykwintne dania zazwyczaj przygotowujemy na uroczyste obiady lub eleganckie kolacje. Są to delikatne zupy przecierane, które podawać możemy także jako potrawy dietetyczne oraz dania odpowiednie dla małych dzieci. Mają aksamitną konsystencję, delikatny smak i rozbieloną barwę. Wartością odżywczą często przewyższają inne zupy – zawierają więcej białka, ponieważ dodajemy do nich żółtka oraz śmietankę. Można przyrządzić(...)niemal ze wszystkich warzyw. Doskonały jest zwłaszcza krem z brokułów, chrzanu, dyni, kalafiorów, kalarepy, marchwi, porów, selerów, szparagów i zielonego groszku. Za szczególnie wykwintną uważa się zupę krem ze szparagów białych lub zielonych. Zupy kremy gotuje się także z pieczarek oraz innych świeżych i suszonych grzybów, drobiu, ryb, raków. Do ich przygotowania, wykorzystujemy esencjonalne wywary: – rosół drobiowy – lekki

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  11. Zupa krem z cukinii
    Zupa krem z cukinii

    Zupa krem z cukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki(...)była gęściejsza i bardziej sycąca, oraz zabielam zupę śmietaną, tym razem pominęłam te dodatki. Aby zupa miała aksamitną konsystencję, dokładnie ją miksuję w blenderze kielichowym. Przed podaniem posypuję zupę świeżymi i aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki! Ale wystarczy też zwykły szczypiorek do dekoracji i domowej roboty grzanki z chleba . Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  12. Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym
    Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

    Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym... Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku. Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem. Syta, z dodatkiem ziemniaków. Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany. Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym. Polecam! Składniki: 750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych); 1 średnia cebula; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 3 średnie ziemniaki(...)koperku; 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie; 2 litry zimnej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. 7 pomysłów na wegańskie zupy
    7 pomysłów na wegańskie zupy

    Dzisiaj kolejne nasze zestawienie wegańskich przepisów, gdzie główną rolę grają zupy. Zupy, które pomogą nam przetrwać jesień - rozgrzeją i nasycą. Zapraszamy do zapoznania się z 7 pomysłami na szybkie i łatwe wegańskie zupy.  1. Barszcz z pieczonych buraków Na pierwszy ogień polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy(...)bardzo prostą w wykonaniu. Owy barszczyk będziecie wyjadać z niezwykłą szybkością na ciepło i na zimno :)  Przepis: Barszcz z pieczonych buraków 2. Fakes - grecka zupa z soczewicy Fakes to grecka zupa z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Najlepszy w tym przepisie jest fakt, że przyrządzenie jej zajmie Wam dokładnie kilka minut. Lista składników również nie jest

    Przepis pochodzi z bloga Bananowe Pole, prowadzonego przez Bananowe Pole.

  14. Kremowa zupa dyniowa
    Kremowa zupa dyniowa

    Kremowa zupa dyniowa... Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem. Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka. Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym. Pyszna, jesienna, domowa. Polecam!   Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek); 1 duża marchewka; 1 średni ziemniak; 1 kostka bulionowa; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut. Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  15. Jak ugotować pyszną zupę?
    Jak ugotować pyszną zupę?

    zupami to przeważnie jest tak, że albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i talerz dobrej zupy potrafi mnie uszczęśliwić. Jak jednak gotować zupy, aby były one pyszne i pełne wartościowych składników odżywczych? Wspólnie z firmą Amii , producentem filtrów do wody FITaqua , postanowiłam zebrać dla Was kilka wskazówek. Dobra woda to podstawa Nie jest to pusty(...)slogan. Jeśli gotujemy na dobrej, przefiltrowanej wodzie , to zupa będzie znacznie smaczniejsza niż na zwyczajnej kranówce. Wystarczy zrobić prosty test: do garnka wlać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut. Następnie pozostawić wodę do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będzie już zimna (najlepiej pozostawić ją przez noc), wylać ją i palcem przejechać po dnie garnka. Wtedy przekonacie się

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  16. Zupa ogórkowa na maśle
    Zupa ogórkowa na maśle

    Zupa ogórkowa na maśle... Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych. Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków;  2 łyżki(...)garnka i gotować do ich miękkości. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków. W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  17. Zupa ogórkowa na skwarkach
    Zupa ogórkowa na skwarkach

    Zupa ogórkowa na skwarkach... Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa. O wyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  18. Zupa kalafiorowo-pomidorowa
    Zupa kalafiorowo-pomidorowa

    Zupa kalafiorowo-pomidorowa... Lekko kwaśna, o ciekawym smaku. Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów. Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera. Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Posypana drobno posiekanym koperkiem. Inna i pyszna! Polecam!   Składniki: 1/2 średniego kalafiora; 3 średnie pomidory; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 100 g żółtego sera (u mnie cheddar); 4 łyżki kwaśnej, gęstej(...)czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż różyczki kalafiora będą miękkie. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę gorącej zupy

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

Wybierz stronę :