Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zakwas pszenny na barszcz biały

Czym się różni żur od barszczu białego ? Pierwszy gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a drugi z mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką.Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze żeby było smacznie.Gdy kilka dni temu prz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

barszcz, mąka, kiełbasa, żurek, biała kiełbasa, chleb, zupa, wielkanoc, zupa barszcz biały, chleb na zakwasie, żurek z białą kiełbasą

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Bąk, 22 marca 2013 11:57:23

ale będzie dobry barszczyk:)

pees, 22 marca 2013 18:03:40

Pyza, Pyza, ja muszę zakwas zrobić!:)Mam jeszcze butelkę czerwonego barszczu z grudnia, ale barszcz biały smaczniejszy:)

bk110, 23 marca 2013 14:52:21

Pyzuniu, dziękuję!

paola, 23 marca 2013 15:39:48

To będzie mój pierwszy kiszony barszcz biały z mąki pszennej (zakwas buraczany i żurek na mące żytniej mam opanowany :) )Chcę, żeby się udał-będzie z piętką razowca (chleb z zaprzyjaźnionej piekarni, więc bez "dodatków"). Problem mam może malusienieczki ;) , ale gdybyś mogła mi podać mąkę: szklanka 220 czy 250 ml? albo wagowo. Nie chcę się "spalić" ;) na pierwszym barszczu...Pozdrowienia.

K., 23 marca 2013 19:31:22

o Iza, właśnie rozwiązałaś zagadkę mojego całego życia - czym się różni żurek od barszczu białego :) kogo nie pytałam, to nie widział różnicy, a to o taki szczegół chodzipozdrawiam!

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:07:03

będzie !

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:07:40

lubię oba - ale czerwony to raczej na Boże Narodzenie a teraz biały

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:08:02

za co ? :)

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:09:10

nie musi być dokładnie wagowo - będzie odrobinę gęściejszy albo rzadszy :) ja zwykle używam do odmierzania szklanki 250 ml

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:09:41

sama długo szukałam odpowiedzi bo większość ludzi nie widzi żadnej różnicy

Anonymous, 25 marca 2013 19:03:48

Ja robię podobnie ale daję sam rozgnieciony czosnek , 2 plasterki cebuli i malutki kawałeczek chrzanu , jak ktoś chce może poeksperymentować . W końcu to żadna filozofia . Jeszcze wspomnę o wlewaniu zakwasu do wywaru ja dodaję troszkę tego gęstego bo wolę odrobinę gęstszą konsystencję barszczu .

Gary Michy, 25 marca 2013 21:19:10

Ja lubię barszczyk i żurek, najchętniej ugotowałabym dwie zupki na Wielkanoc, ale gdzie zmieścić wtedy resztę? :)Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam :)

Iza Kulińska, 25 marca 2013 21:26:15

a bardzo proszę :) i również pozdrawiam !

Iza Kulińska, 25 marca 2013 21:26:58

też dodaję trochę gęstego - odcedzam tylko farfocle i przyprawy a do gotowania dodaję świeże :)