żurek z białą kiełbasą - przepisów 190

  1. Żurek na białej kiełbasie
    Żurek na białej kiełbasie

    Dzisiaj polecam żurek na białej kiełbasie, doprawiony pieprzem cytrynowym.  Pyszny i aromatyczny,  podany z młodymi ziemniaczkami zasmakuje każdemu:) Żurek na białej kiełbasie  6 białych kiełbasek  4 ząbki czosnku łyżka suszonej włoszczyzny 2 listki laurowe 4 kulki ziela ang łyżka kucharka lub innej przyprawy jaką lubicie ½ l zakwasu

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  2. Żurek na białej kiełbasie
    Żurek na białej kiełbasie

    Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)składniki:5 białych surowych kiełbasek1,5 l wody0,5 l zakwasu na żurek3 listki laurowe Kamis2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku3-4 łyżki kwaśniej śmietany2-3 łyżki mąki sól morska KamisBiałą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  3. Żurek z klopsikami z białej kiełbasy
    Żurek z klopsikami z białej kiełbasy

    być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania. Żurek z klopsikami z białej kiełbasy:  Składniki: - włoszczyzna – 250 g parzonego boczku – majeranek, natka pietruszki – sól, pieprz do smaku, – 2  listki laurowe – 2  ziarna ziela angielskiego – 2 ząbki(...)kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy żurek majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą
    Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą

    liście laurowe i pieprz )Białą kiełbasę gotujemy osobno w małym garnku .Kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju.Dokładamy do wywaru .Gotujemy chwilę na małym ogniu.Cebulę również kroimy w kostkę ,szklimy i dodajemy do zupy.Następnie wlewamy dobrze wymieszany zakwas.Gotujemy kilka minut .Zaciągamy mąką i dodajemy słodką śmietanę Żurek można podawać z ugotowanym jajkiem

    Przepis pochodzi z bloga Olcia gotuje!, prowadzonego przez Olcia.

  5. żurek na białej i śląskiej kiełbasie z ziemniakami...
    żurek na białej i śląskiej kiełbasie z ziemniakami...

    sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, kucharka

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  6. Żurek na zakwasie z pulpetami z białej kiełbasy i otrębów
    Żurek na zakwasie z pulpetami z białej kiełbasy i otrębów

    kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze. Jedyne co wymaga uwagi to  by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu i mam na 2 porcje ( spokojnie

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  7. Żurek wielkanocny + film
    Żurek wielkanocny + film

    jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 0,5 litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą(...)majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz, wlewamy zakwas na żurek i wrzucamy pokrojoną białą kiełbasę. Żurek doprawiamy solą i gotujemy jeszcze około 15 minut. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na połówki. Żurek podajemy z plastrami białej kiełbasy, boczku oraz połówkami jajek

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Dania, prowadzonego przez SmakowiteDania.

  8. Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem
    Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem

    białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem 4 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 1 mała cebula 3 ząbki czosnku  4 białe (surowe) kiełbasy  4 ziela angielskie 200 g wędzonego(...)czosnkiem. Zalej wodą (około 3 litrów) i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego dodaj kiełbasę oraz boczek i gotuj razem około 20 minut (kiełbasę możesz wcześniej ponakłuwać wykałaczką, aby nie pękła podczas gotowania). Kiełbasę i boczek wyjmij na talerz. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki, a boczek pokrój w kostkę. Przecedź wywar i przelej

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  9. Najbardziej wielkanocny deser, czyli...
    Najbardziej wielkanocny deser, czyli...

    właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

  10. Żurek
    Żurek

    jeszcze smaczniejszy. Składniki: 4 białe kiełbasy 2 kiełbasy głogowskie (lub inne. ważne, żeby były niezbyt tłuste i dość mięsiste). 2 żurki w torebce (u mnie niezawodny Winiary) 1 cebula 4 jajka 1 litr maślanki 4 duże ziemniaki sól pieprz 1 łyżka majeranku 2 litry wody 1 łyżka mąki olej do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę głogowską pokrój na plasterki(...) kiełbasę, podsmażoną głogowską z cebulką i majeranek. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Maślankę połącz z mąką i 1 chochelką gorącego żurku. Dodaj ją do zupy i zamieszaj. W oddzielnych garnuszkach ugotuj ziemniaki  pokrojone w kosteczkę i jajka (na twardo). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj ziemniaki. Żurek podawaj gorący z pokrojoną w plastry białą

    Przepis pochodzi z bloga Wielki apetyt, prowadzonego przez Alicja Drzewiecka.

  11. Żurek noworoczny
    Żurek noworoczny

    żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru wrzucić obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, pokrojony na kawałki boczek wędzony, liście laurowe, ziele(...)pieprz.  Całość gotować do czasu, aż włoszczyzna będzie miękka.  W międzyczasie należy zająć się kiełbasą - pokroić ją w plasterki, podsmażyć na patelni razem z pokrojoną drobno cebulką.  Wywar należy przecedzić na sicie, następnie zagotować. W tym czasie należy dokładnie wymieszać żurek, jeśli jest płynny. Jeśli kupiliście żurek w postaci galaretki, należy rozrobić go z niewielką ilością zimnej

    Przepis pochodzi z bloga Garniec Magalie, prowadzonego przez Garniec Magalie.

  12. Żurek
    Żurek

    kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla jej smak. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany(...)zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu; - sól, pieprz; - 1/4 szklanki śmietany 30% - majeranek; Wykonanie: Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru

    Przepis pochodzi z bloga dom-agi.pl, prowadzonego przez Dom Agi.

  13. Domowa ćwikła z chrzanem
    Domowa ćwikła z chrzanem

    wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie(...)pół i zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu, żurku, czy śmietany. Wyszło mi z tej porcji 2,5 słoika litrowego… Smacznego Post Domowa ćwikła z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  14. Wielkanoc na luzie
    Wielkanoc na luzie

    Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś(...)wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę musi być bo w drugi dzień wpadną wnuki i coś na stole musi być

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  15. Żurek
    Żurek

    Pyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy  i syty. składniki na 3 litry żurku 1 i 1/2 opakowania litrowego kefiru 1 opakowanie kwaśnej śmietany 50 dag białej kiełbasy 2 łyżki suszonej włoszczyzny 4 jajka

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Dania, prowadzonego przez SmakowiteDania.

Wybierz stronę :