zupa barszcz biały - przepisów 164

  1. Żurek z koperkiem
    Żurek z koperkiem

    Taka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  2. Barszcz mieszany z ziemniakami
    Barszcz mieszany z ziemniakami

    drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować. Do wrzącej wody(...)wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach układać ziemniaki, posypać podsmażoną cebulką i wlewać zupę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Barszcz biały

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków
    Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków

    gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać(...)domowej roboty chlebku.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach. Ja użyłam śmietany Bakoma i efekt nie był zadowalający.Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  4. Barszcz biały czy żurek?
    Barszcz biały czy żurek?

    barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z tradycji nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postnąpodawaną z jajkiem(...)ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego. Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  5. Zakwas na barszcz biały
    Zakwas na barszcz biały

    minimum 3 dni.Po upływie 3 dni zakwas się ukisi i uzyska charakterystyczny słodkawo-kwaśny zapach i smak.Gotowy zakwas zużyć bezposrednio do zupy lub przechowywać w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz biały (tak jak moja rodzina), zakwas należy kisić dłużej, przez około 5 - 7 dni.Zakwasu nie trzeba mieszać. Należy go postawić w ciepłe miejsce i zapewnić(...)lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem.Zakwas na barszcz biały jest jedynie składnikiem barszczu, a nie gotową zupą.Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito.Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Barszcz biały do bagietki
    Barszcz biały do bagietki

    Barszcz biały jest idealnym ciepłym posiłkiem, który możemy podać zarówno na obiad jak i na śniadanie. Takie śniadanko jadałam jako dziecko i teraz podaję je mojej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, prowadzonego przez Konczi i Szpileczka.

  7. Świąteczny barszcz biały
    Świąteczny barszcz biały

    Świąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko w świąteczne dni. Smacznego!   Składniki: 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości; Słoiczek chrzanu tartego (180 g); 2 litry zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki majeranku; 5 ziaren pieprzu; 5 ziaren(...)zestawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach poukładać kawałki ugotowanej, białej kiełbasy i pokrojone, ugotowane na twardo jajka i zalać gorącą zupąBarszcz podawać oprószony drobno pokrojoną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy (ilość po wyjęciu białej kiełbasy

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Barszcz biały
    Barszcz biały

    smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową(...)cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wędzonki pod koniec smażenia. Całość przełożyć do garnka w którym gotuje się zupa. Po ok. 40 min. wyjąć kiełbasę z garnka, pokroić na plasterki i włożyć ponownie.Odlać barszcz z butelki tak, aby w butelce została tylko 1/4 płynu, rozmieszać z mąką jaka jest w butelce i wlać do zupy, dodać

    Przepis pochodzi z bloga Mix smaku, prowadzonego przez Nanaly.

  9. Barszcz biały na zakwasie
    Barszcz biały na zakwasie

    Barszcz biały na domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku(...)wyjąć z zupy po około 30 minutach gotowania (po tym czasie powinna być już ugotowana).Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Wielkanocna zupa chrzanowa
    Wielkanocna zupa chrzanowa

    nadzieję, że Konrad nie obrazi się ;) Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  11. Zakwaszanie Zup
    Zakwaszanie Zup

    Pierwotnie przygotowywano go na liściach ziela barszczu, które kiszono i doprawiono zakwasem z żytniej mąki. To właśnie od nazwy tej rośliny pochodzi określenie zupy. Później nazwę tę zaczęto stosować w odniesieniu do współcześnie przyrządzanych: – barszczu białego, czyli żurku –na zakwasie z mąki lub chleba – barszczu czerwonego – na zakwasie z buraków. Znany z literatury staropolskiej czerwony barszcz(...)suszonych grzybów oraz kwasem buraczanym. Taco dzień gotujemy go na wywarach mięsno-jarzynowych, przy czym najsmaczniejsze są barszcze doprawione naturalnym zakwaszaczem, czyli kwasem buraczanym. Żur, inaczej zwany żurkiem, barszczem białym, zakwaszoną zupą mączną, jest jedną z najstarszych polewek i należy do specjalności regionalnych kuchni polskiej oraz Słowian północnych. Jego nazwę wywodzi się z języka niemieckiego isauer-: kwaśny). Najlepsze żury przyrządzane

    Przepis pochodzi z bloga Ciekawe Przepisy, prowadzonego przez tomach1.

  12. Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniaczkami
    Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniaczkami

    Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc na stole nie może zabraknąć świątecznego barszczyku. Składniki (6 porcji): na zupę 40 dag dobrej kiełbasy (najlepiej mieszane kiełbasa biała i wędzona) 30 dag boczku 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula zakwas do barszczu 200ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 6 jajek sól, pieprz, papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy   na ziemniaki z boczkiem(...)wody, dodać obrane warzywa, kiełbasę i boczek. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować około godziny. Po tym czasie dodać do wywaru zakwas i zaprawić zupę śmietaną i mąką. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć na złoto. Zupę podawać z kiełbaską

    Przepis pochodzi z bloga Rozkloszowana, prowadzonego przez Rozkloszowana.

  13. CHARAKTERYSTYKA KUCHNI KUJAWSKIEJ
    CHARAKTERYSTYKA KUCHNI KUJAWSKIEJ

    surowych ziemniaków i mąki żytniej. Takie kluski można także podawać jako samodzielne danie, okraszone np. słoniną.Mówiąc o kuchni kujawskiej nie można zapominać o codziennych zupach – kujawskim białym barszczu z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, krupniku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem grzybów leśnych czy żurku kujawskim na bazie wywaru z białej kiełbasy i gotowanej

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  14. Tradycyjny biały barszcz wielkanocny
    Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

    zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek  Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy(...)kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  15. Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45
    Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45

    Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

Wybierz stronę :