Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym

Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym

Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym

Chaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Jest to danie proste i syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji. Nadziane może być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.