Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie

Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie

Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie

Od wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.  Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i buł... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, bułki, ciasto, pieczywo, trufle, ciasto na niedziele, mak, drożdżowe, chleb na zakwasie, chleb na drożdżach , bułka pszenna, ciasto z makiem, ciasto drożdżowe, chleb mieszany, chleb razowy

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.