drożdżowe - przepisów 7978

  1. Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC
    Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC

    Drożdżowe rabarbarlove! Z rabarbaru trzeba korzystać póki można - a że lipiec za pasem, niedługo koniec sezonu. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce(...)połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  2. Podsumowanie akcji "Jesienne Słodkości!"
    Podsumowanie akcji "Jesienne Słodkości!"

    Gryka w formie budyniu Ebelskivers i donuty w wersji ultrazdrowej! Omlet z ricotty i mascarpone - mój faworyt Omlet z mascarpone Pudding ryżowy z białą czekoladą! Mufinki z winogronami Ruchanki Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Kremówka Blok czekoladowy jak zza dawnych lat Mufinki z gruszkami Biszkopt z masą jogurtową Drożdżowki zawijane Drożdżówki z dżemem wiśniowym Eton mess z wiśniami(...)Drożdżówki z dżemem wiśniowym Ciasteczka kawowe Maślane bułeczki z kruszonką Ciasto orzechowo-jabłkowe Muffinki z dynią i polewą z białej czekolady Czak czak Rolada makowo-kokosowa z białek Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane Deser z chia Piernik staropolski-dojrzewający Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami Rustykalna tarta

    Przepis pochodzi z bloga My Culinary Art, prowadzonego przez dagooshya.

  3. Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)
    Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)

    pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/ . Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej(...)smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) Składniki: 0,5 kg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży 80 g roztopionej margaryny/masła 1 szklanka mleka 2 jajka dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  4. Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną
    Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną

    Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną Uwielbiam drożdżowe wypieki! Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z kruszonką wraz z kruszonem/pleśniakiem i sernikiem na ciepło, to moi kulinarni ulubieńcy. Podjadam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika, odrywam kruszonkę (te największe kawałki są najlepsze!), uwielbiam także posmarować je masłem i zajadać całe grube pajdy. Tym razem zdecydowałam się urozmaicić ciasto twarogiem(...)dzięki temu nabrało delikatnej wilgoci, było też bardziej treściwe, a sama sama twarogowa ciekawie wkomponowała się w ciasto. Zobacz również inne przepisy drożdżowe wypieki ---> ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania , chałka drożdżowa z kruszonką , ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem i żurawiną , ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami , ślimaczki drożdżowe z budyniem , maślane bułeczki z kruszonką , bułeczki z jeżynami

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  5. Poradnik: sekret idealnego ciasta drożdżowego
    Poradnik: sekret idealnego ciasta drożdżowego

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, zwłaszcza te wysokie placki z owocami i dużą ilością kruszonki. Musi być maślane i puszyste. Wiele osób boi się ciasta drożdżowego, gdyż potrafi spłatać nam niekiedy figla, jest również bardzo czasochłonne. Długie czekanie na efekt końcowy niestety zniechęca J Zapraszam Was zatem na krótki poradnik dotyczący ciasta drożdżowego. Opisałam wszystkie (moim skromnym zdaniem) najważniejsze rzeczy, o których(...)należy pamiętać przy jego pieczeniu. Mam nadzieję, że uda mi się przekonać kilka   osób, że drożdżowe nie jest takie straszne J   Zachęcam do podzielenia się w komentarzach Waszymi doświadczeniami z tym ciastem. Może macie jeszcze jakieś rady, czy babcine sposoby,   których ja nie znam? Poradnik: Sekret idealnego ciasta drożdżowego Najważniejszym punktem w przygotowaniu ciasta drożdżowego są oczywiście

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  6. Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną
    Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną

    Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe --->  Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną ,  Ślimaczki cynamonowe ,  Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami ,  Chałka drożdżowa z kruszonką ,  Ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami ,  Ślimaczki drożdżowe z budyniem ,  Maślane bułeczki z kruszonką ,  Drożdżowy wianek cynamonowy (estoński Kringel(...)Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną - przepis: Składniki: (składniki na 20-25 sztuk) 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn 20 g drożdży 16 g cukru waniliowego 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny (62,5 g) + ok.50 g do posmarowania ciasta szczypta soli 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek 50 d suszonej żurawiny

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  7. Paluchy drożdżowe z szynką i serem
    Paluchy drożdżowe z szynką i serem

    Paluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Drożdżowe grzebienie z dżemem
    Drożdżowe grzebienie z dżemem

    Czyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym.  Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk:   320 gramów mąki pszennej

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  9. Pierogi drożdżowe z bobem i szynką
    Pierogi drożdżowe z bobem i szynką

    masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy(...)wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką
    Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką

    Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi nie mających czasu na stanie przy tzw. garach, nie lubiących prac kuchennych, a lubiących domowe ciasta drożdżowe. Bo to ciasto nie wymaga wyrabiania! Wystarczy wsypać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki do szklanej miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie(...)wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
    Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

    Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy  niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto  to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały(...)słodkich ciast i do wytrawnych wypieków.  Często słyszę, że upieczenie drożdżowego ciasta jest trudne, że nie wychodzi, że zakalec... Najważniejsze jest jedno, jak mawiały nasz babcie : ciasta drożdżowego nie można przeziębić. Trzymajcie je więc w ciepłe, unikajcie przeciągów i nagłych zmian temperatury, a na pewno

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Ciasto drożdżowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  13. 70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach.
    70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach.

    dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne, a struktura po upieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już były u nas buchty , teraz pora na coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek cukru

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  14. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II).
    PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II).

    sezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami. Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiście z innymi owocami. Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie. Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki(...)puszyste ciasto, wspaniałe chwile na wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić go do lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  15. La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami
    La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami

    Dzień dobry, Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)posiłek, który można zjeść na zewnątrz. My możemy przygotować je na piknik, na drugie śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż.  Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  16. Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki)
    Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki)

    Jagody są już w lesie, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki . A kto sobie odmówi odrywanych drożdżowych bułeczek z jagodami z lukrem lub kruszonką. Przygotowałam więc pyszne drożdżowe bułeczki z jagodami, potocznie zwanymi jagodziankami, jednak ich tym razem nie lukrowałam, tylko zrobiłam pyszną kruszonkę, bo ja bardzo lubię kruszonkę. Dlatego często robię crumble :) Ostatnio przygotowałam drożdżowe bułeczki(...)wakacji. Bułeczki z jagodami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

Wybierz stronę :