POWIDŁA ŚLIWKOWE

POWIDŁA ŚLIWKOWE

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Domowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru.  Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych, miękkich owoców, najlepiej takich z pomarszczoną skórką (od strony ogonka) oraz długie i powolne smażenie. Jeśli Wasze śliwki nie są mocno dojrzałe, można je dosłodzić, dodając nie więcej niż 100 g cukru na 1 kg owoców . Najlepiej dodać  cukier w ostatnim etapie, próbując wcześniej powideł. Pamiętajcie, że masy z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu cool and minty

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.