Sekrety kuchni Lubelskiej

Sekrety kuchni Lubelskiej

Kuchnia lubelska to tak naprawdę mieszanka łącząca w sobie wpływy bogatych mieszczan i biednych, białoruską i rosyjską. Dużą rolę odgrywa tu mąka, kasza jaglana i gryczana. Sekretem kuchni Lubelskiej to pierogi takie jak: z grzybami, ruskie, z kaszą czy owocami. Gryczaki to inaczej pierogi z kaszy gryczanej popularne wśród ludności biednej. Podawane są na zimno lub ze śmietaną lub sosem grzybowym.Lubelszczyzna znana jest również z wyrobów takich jak słynny drożdżowy kogut z Kazimierza Dolnego. Region lubelski...

Czytaj dalej na blogu Ciasta z tradycjami

Autor

HonorataHonorata

Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pierogi przepis, pierogi, kasza, mak, sosy, racuchy, kasza gryczana, kasza jaglana, dania mięsne, mięso, drożdżowe, malinowe, grzyby, ciasto z makiem, sos mięsny, ciasto z kaszy jaglanej, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, ciasto na zimno, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, pierogi z mięsem

Inne przepisy z Ciasta z tradycjami

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.