pierogi - przepisów 4599

  1. Najlepsze pierogi z kurkami
    Najlepsze pierogi z kurkami

    Najlepsze pierogi z kurkami z podsmażoną cebulką i obsypane resztą kurek z farszu to wspomnienie lata. Ekspertem od przygotowywania pierogów był nasz tata, to pod jego okiem nauczyłam się przygotowywać ciasto i lepić pierogi. Teraz ja jestem ekspertką od pierogów. A wyśmienite pierogi z kurkami przygotowane przez tatę to wspomnienie z dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  2. Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem
    Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem

    dzieciństwie najlepsze pierogi to były te z truskawkami lub jagodami. Mama przygotowywała je nam nawet zimą, z zamrożonych owoców. Gdy byłam trochę starsza polubiłam pierogi z mięsem i ruskie. Na początku studiów, gdy zaczęłam mieszkać sama, pierogi z paczki okazywały się doskonałym rozwiązaniem obiadowym. Wtedy nie podejmowałam się robienia pierogów. O farszach innych niż te 'klasyczne(...)myślałam. Dopiero gdy na festiwalu pierogów w Krakowie spróbowałam różnych niesamowitych kombinacji smakowych, zdałam sobie sprawę jak duże pole do popisu mam robiąc pierogi. Na początku eksperymentowałam  ze szpinakiem dodając do farszu ricottę, fetę czy twaróg. Potem były brokuły. Ostatnio kasze zarówno gryczana jak i jaglana. Stąd tez dzisiejszy przepis. Farsz wyszedł mi pyszny, o mały włos

    Przepis pochodzi z bloga Pełna Lodówka, prowadzonego przez Pełna Lodówka.

  3. Najlepsze pierogi z ziemniakami
    Najlepsze pierogi z ziemniakami

    Któż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :) Zaczynamy(...)olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor. Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :) Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda że szybko I przyjemnie ? :) Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy od naszych upodobań. Podczas wałkowania

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  4. Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami
    Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami

    Lubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą . W ostatnim czasie jednak chodziły mi pierogi na słodko, a pomysł na te pierogi snuł mi się po głowie parę razy. Aż wreszcie przeszłam od pomysłu do czynu i przygotowałam Jesienne pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami(...)orzechami. Farsz jest ze słodkiego serka z gruszkami i jabłkami, oraz pokrojonej świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2 gruszki 1 serek almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Tradycyjne pierogi z jagodami
    Tradycyjne pierogi z jagodami

    naszym osiedlu musiało mieć w lecie jagodowy język, którym się potem chwaliło wywalając nim na prawo i lewo 😉 Nasze fioletowe od jagód języki (mój i siostry) po objadaniu się pierogami z jagodami, z reguły wygrywały. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często(...)razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie to prostota i niezapomniany smak, który na zawsze będzie kojarzył mi się z beztroskim dzieciństwem. Potem ja zakasywałam rękawy i lepiłam pierogi z jagodami mojemu synowi. Dzisiaj przygotowałam jedynie dla siebie porcję pierogów i podałam

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  6. Pierogi ze szpinakiem i botwiną
    Pierogi ze szpinakiem i botwiną

    łyżki margaryny szczypta soli Kamis 1 jajko farsz: 650 g świeżego szpinaku 350 g liści młodej botwiny 200 g fety sól,pieprz Kamis oliwa do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście, aby zmiękły a przede wszystkim  odparowały wodę i  znacznie zmniejszyły(...)swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  7. Klasyk, czyli ruskie pierogi
    Klasyk, czyli ruskie pierogi

    białego sera nad ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół(...)mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina  1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  8. Pierogi z kapustą i grzybami
    Pierogi z kapustą i grzybami

    z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam. Pierogi z kapustą(...)gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z gotowania, kroimy je drobno. Kapustę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  9. Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem
    Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem

    Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na smaczne pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem, pierogi zrobiłam w wersji zdrowszej bo z ciastem z mąki pełnoziarnistej ale możemy je przygotować ze zwykłym ciastem z mąki pszennej. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów z kaszą jaglaną będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pierogów 200 g kaszy(...)jaglanej (przed gotowaniem) 200 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 1 cebula (około 100 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia lub masło Pierogi możemy przygotować z różnego rodzaju ciasta, ja akurat tym razem ciasto przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Na końcu wpisu umieszczę linki do przepisów na inne ciasta na pierogi. Ciasto na pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  10. Pierogi z kapustą i mięsem
    Pierogi z kapustą i mięsem

    może być coś wspanialszego niż własnoręcznie zrobione pierogi?? Jesień za oknami, być może mamy więcej czasu. Może pora by trochę zwolnić i zająć się kultywowaniem tradycji Dzisiejsza wersja pierogów to przepis naszej ukochanej babci, a wiadomo, że babcie w kucharzeniu nie mają sobie równych i nie ma co dyskutować, tylko trzeba im zaufać, że wiedzą, co czynią/ gotują(...)Podzielić na małe kawałki i każdą z nich rozwałkować podsypując mąką. Wyciąć szklanką ciasto( lub inna foremką) i nałożyć porcję farszu (około 1 mała łyżeczka). Zlepiać ciasto w kształt pieroga i wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Poczekać, aż pierogi wypłyną na wierzch i gotować jeszcze około minuty. Z podanej proporcji wychodzi ok 60 pierogów.   POLECAMY

    Przepis pochodzi z bloga Cooking and Goodlooking, prowadzonego przez cookinggoodlooking.

  11. Ciasto na pierogi
    Ciasto na pierogi

    Ciasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia , to koniecznie(...)skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :) Inspiracja: mniammniam.com   Ciasto na pierogi – Składniki: Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 sztuki Kwaśna śmietana gęsta

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  12. Jak zrobić pierogi ruskie?
    Jak zrobić pierogi ruskie?

    Pierogi ruskie najlepsze ze wszystkich. Jak większości, pierogi kojarzą mi się z czasem dzieciństwa, beztroską i długimi opowieściami babci o dawnych czasach, które uwielbiałam słuchać godzinami. Przyznać muszę, że najlepsze pierogi ruskie robiła jednak moja mama i jeszcze nikt jej w tym nie dorównał a jako że jestem ogromnym smakoszem pierogów ruskich (jak chyba większość(...)sporo już ich zjadłam w swoim życiu Dziś podam przepis zarówno na moje ulubione i najlepsze ciasto na pierogi, które zawsze się udaje, delikatne i rozpływające się w ustach oraz starodawny farsz na ruskie pierogi, który zabierze Was do krainy dzieciństwa. Gotowi? No to zapraszam Składniki ciasta na pierogi: 0,5 kg mąki pszennej 1 szkl. gorącej

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Jadło, prowadzonego przez Smakowite Jadło.

  13. Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi.....
    Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi.....

    tradycją. Proporcje, system lepienia, dosmaczanie, wszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić,  nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie(...)ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej  paczkę gotowych  pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi,  dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej i bogatej w wiele kultur i nawet klimatów. Potem wraz z przesiedleńcami zawędrowały na zachód i wtórnie zyskując nazwę

    Przepis pochodzi z bloga I tu będę miała takie te, prowadzonego przez Bożena Łysakowska.

  14. Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi. Recenzja.
    Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi. Recenzja.

    wyjaśniać i przedstawiać postaci Solejukowej. Ta wydawałoby się niepozorna postać potrafiła wiele, a najlepiej… lepić pyszne pierogi. Nakładem wydawnictwa Edipresse Polska ukazała się wspaniała książka kucharska „Pierogi Solejukowej. Przepisy na najlepsze pierogi”. W książce znajdziecie ponad 30 ciekawych przepisów na najróżniejsze pierogi. Solejukowa poleca pierogi z farszem z mięsa, warzyw lub owoców(...)dodatkiem kaszy lub ryżu, na słono lub na słodko. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Mnie kuszą pierogi z kurkami i pierogi z jeżynami, mojego męża wersja jajeczna lub pierogi zapiekane z botwiną. Oczywiście wśród wszystkich przepisów nie mogło zabraknąć podstawowego ciasta na pierogi i tradycyjnych wersji jak pierogi ruskie, z kapustą

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  15. KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy)
    KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy)

    krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam nad nim 2 dni a w międzyczasie powstały niechcący keto łazanki, omlet z kapustą i grzybami ale przede wszystkim(...)kilka koszmarnych niewypałów Na szczęście metodą prób i błędów powstał w końcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar

    Przepis pochodzi z bloga Ola la LCHF, prowadzonego przez Ola la LCHF.

  16. pierogi ruskie
    pierogi ruskie

    pierogi ruskie Pierogi ruskie - bardzo popularne u nas w Polsce, jak i na Ukrainie. Podawane są z okrasa, z podsmażonej cebulki. Na Ukrainie zawsze będzie im towarzyszyła śmietana. Mozna je na 2 dzień podsmażyć (na Ukrainie się tego nie preferuje).   Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody(...)wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

Wybierz stronę :