mięso - przepisów 37681

  1. Tajemnice wołowiny
    Tajemnice wołowiny

    znawcy tematu wcale nie jest kusząca. Polacy o wołowinie wiedzą wciąż mało. Nie umiemy jej wybierać w sklepie, a jeśli już się decydujemy – łapiemy zazwyczaj intensywnie czerwone mięso bez grama tłuszczyku. Boimy się kawałków o tajemniczych nazwach. W sklepie prosimy o wołowinę „na bitki”, bo nie wiemy z czego je najlepiej zrobić. Stekami żywimy się rzadko(...)przyrządzić i mają braki w wiedzy na jej temat. Wołowinę (często w postaci surowej) jadam często, dlatego ucieszyłam się, gdy zostałam zaproszona na warsztaty #friscofresh w całości poświęcone temu mięsu. Zawsze warto wiedzieć jak najwięcej o tym co jemy, a skoro mam okazję przekazać co nieco na ten temat dalej, to jeszcze lepiej. Ale od początku… Frisco.pl w ramach

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  2. Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć?
    Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć?

    Jakie wybierać mięso i co warto o nim wiedzieć? Skoro tutaj trafiłeś to możliwe, że wiesz że wszelkie mity jakoby kwasy tłuszczowe nasycone są niezdrowe, zostały obalone. Mięso to przede wszystkim białko i tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo zdrowy (udowadniają to liczne badania) oraz są ważnym elementem każdej diety radykalnie, a także niskowęglowodanowej. Mięso(...)białe = chude, czyli mięso z kurczaka i indyka Mięso z kurczaka jest mięsem chudym, które zawiera bardzo mało tłuszczu za to spore ilości białka. Takie mięso spożywaj z dużą ilością dodanego przez Ciebie tłuszczu (smalec, ser itp.) lub też sporą ilością zieleniny (sałata, pomidory itp.) – pomoże to Twojemu organizmowi łatwiej strawić dużą dawkę białka. Zdjęcie po prawej: wariacje

    Przepis pochodzi z bloga BezWegli.pl, prowadzonego przez BezWegli.pl.

  3. STEK NAJLEPSZY
    STEK NAJLEPSZY

    smaku decyduje nie tylko rodzaj wołowiny jaką kupiliśmy, ale też temperatura smażenia oraz czas. Przede wszystkim jednak perfekcyjny stek, to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. RODZAJE MIĘSA W Polsce bardzo trudno jest dostać dobrą wołowinę na steki. Najlepsza jest irlandzka wołowina Hereford, argentyńska Angus lub hodowana w USA - KOBE. Najlepszym, najdelikatniejszym a zarazem najdroższy jest stek z polędwicy wołowej(...)polędwica większa i grubsza, tym lepsza. Mniej delikatny i soczysty choć nadal dobry będzie ten przygotowany z rostbefu czy antrykotu.  Mięso powinno być poprzerastane drobnymi zwojami tłuszczu, które znacząco wpływają na  jego strukturę i są świetnym nośnikiem smaku. PRZYGOTOWANIE Polędwicę wołową dobrze jest kupić w jednym kawałku, a na steki pokroić dopiero 30 minut przed planowaną obróbką termiczną

    Przepis pochodzi z bloga cool and minty, prowadzonego przez COOL AND MINTY.

  4. Stek (befsztyk)
    Stek (befsztyk)

    Dobry stek to niebo w gębie godne prawdziwego jaskiniowca, bo to w końcu kawał mięcha potraktowany przez moment ogniem, a mimo to najczęściej surowy w środku. Tylu ludzi zajada mięso, a mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić(...)każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso

    Przepis pochodzi z bloga PaleoSMAK, prowadzonego przez Grzegorz.

  5. Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
    Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

    nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi(...)uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  6. VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery?
    VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery?

    domu rekreacyjnie po jednym, a przynajmniej 4-5 sztuk. To już wysoki rachunek jak na fast food. Nie ma problemu ze zrobieniem ich w domu. Potrzebne nam naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym(...)nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  7. Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu?
    Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu?

    domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-) Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa . Mięso na steki(...)powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu , który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu. Jeśli kupicie mięso zbyt chude, będzie najprawdopodobniej po ugrillowaniu, zbyt suche, jeśli kupicie za tłuste, przerosty nie wytopią się należycie i będą zbyt mocno wyczuwalne.  Jaki rodzaj

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  8. Grillowanie – porady
    Grillowanie – porady

    grilla? Ogień czy żar? Okoliczności przyrody i savoir-vivre Kiedy grillujemy? Jak podajemy potrawy z grilla? Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? Teoretycznie ugrillować możemy niemal wszystko, czyli mięso i warzywa prawie każdego rodzaju. W praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego(...)kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz przypaleniem. Specyfiką grilla jest bowiem opiekanie gorącym powietrzem zasadniczo bez dodatkowego przykrycia, które normalnie zapobiega tym negatywnym efektom ubocznym. W przypadku mięs i warzyw wymagających dłuższej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  9. Krokiety z mięsem. Wykorzystanie mięsa z rosołu.
    Krokiety z mięsem. Wykorzystanie mięsa z rosołu.

    zrobić by uszczęśliwić męskie podniebienie? Zrobić mu krokiety.  Krokiety są niezwykłym daniem bo smakują na wiele wariantów,  ja lubię z pieczarkami, mąż z mięsem. Ale można zrobić i z kapustą i jak ostatnio zdążyłam zapoznać się z wersją - po rusku. Co kryje się pod nazwą po rusku? Po prostu mają nadzienie z pierogów ruskich.A wy jakie nadzienie robicie(...)krokietów?Składniki:150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soliwoda mineralna lub zwykła wodamasło lub olej roślinny do smażeniaNadzienie:mięso z rosołu najlepiej drobiowo- wołowe2 marchewki z rosołu1 pietruszka1 duża cebula sól pieprzDodatkowo:bułka tarta Wykonanie: Cebulę siekamy drobno, szklimy ją na patelni dodajemy zmielone mięso z rosołu wraz z marchewką i pietruszką. Przyprawiamy do smaku

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  10. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami
    Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

    Kurczak, takie nudne mięso. Ale wystarczy trochę wyobraźni, aby wyczarować z niego mega smaczne danie – faszerowane ćwiartki kurczaka. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami przygotowuje u nas zawsze Piotrek. Danie jest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane(...)Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem
    Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem

    dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku i po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Można dodać 1 kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Patilogia, prowadzonego przez Pati.

  12. Kaczka – porady
    Kaczka – porady

    Kaczka przez wiele lat nie była w naszym kraju zbyt popularnym mięsem. Teraz wraca do łask, jednak po latach względnej nieobecności wiele osób nie bardzo wie jak się za nią zabrać w kuchni. Można by powiedzieć, że czy kurczak czy kaczka, jedno i drugie to przecież ptak. Nie mniej jednak istotnych różnic trochę jest i nie można podchodzić do kaczki(...)dań pamiętajmy, aby niezależnie od sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem z mięsem. W praktyce kaczkę typu pekińskiego dobrze jest upiec, gdyż tłuszcz swobodnie się wytopi, a zarazem ochroni znajdujące się pod nim mięso przed wysuszeniem. Jeśli przygotowujemy potrawę tego rodzaju, że zależy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  13. Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym
    Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

    Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko(...)Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Mięso w słoiku
    Mięso w słoiku

    chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie prądu sprawiało, że to był najskuteczniejszy sposób na przetworzenie(...)przechowywanie mięsa. I co by nie mówić jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciństwa spędzanego na wsi… tak samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  15. Grillowany stek wołowy
    Grillowany stek wołowy

    każdy i nie zawsze ma taką możliwość. Dlatego bardzo fajnym zamiennikiem, który każdy może sobie zafundować jest patelnia grillowa. Dziś na blogu znajdziecie parę słów o tym jak grillować mięso na takiej właśnie patelni, a także przepis na stek wołowy. Ja podałam go z  faszerowanymi pieczarkami . Zapraszam ! Jak grillować steki Patelnia grillowa ( koniecznie bez teflonu) to bardzo fajny przydaś(...)kuchenny. Mam patelnię grillową wykonaną z żeliwa, która doskonale sprawdza się do smażenia. Bardzo często na niej grillujemy  mięsa i warzywa, ostatnio z dużym upodobaniem różnego typu steki wołowe. Wiem, że wiele osób nieco obawia się naszej polskiej wołowiny, która uważana jest za twardą i trudną w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, od kilku lat w Polsce  produkowane jest

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :