mięso - 63110 przepisów (strona:4/4208)

Jeśli nie mięso, to co? 86

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} W ostatnich latach coraz więcej osób świadomie ogranicza lub nawet całkowicie rezygnuje ze spożywania mięsa – robią to z powodów etycznych, zdrowotnych lub po prostu smakowych, w końcu nie każdemu mięso musi smakować. Najczęściej zastępowane jest one soją lub warzywami strączkowymi. Co jednak zrobić(...)dieta bezmięsna nie stała się monotonna? I co zrobić, gdy tego mięsa w diecie jednak zaczyna brakować? Warto wtedy sięgnąć po tzw. zamienniki mięsa. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

Z notatnika dietetyka
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 866

sklepowymi nie trzeba Was przekonywać – to, co samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi, szynkowaru czy wędzarni – przyda(...)się za to siatka masarska lub gruby bawełniany sznurek wędliniarski, żeby roladę elegancko uformować. PO CO PEKLOWAĆ? Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania boczek po upieczeniu byłby brudno-szary i naprawdę mało apetyczny. Ważne jest, by do peklowania na mokro używać jak najmniejszej możliwej ilości

Karo in the Kitchen
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 284

Niewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z odpadów pozostałych po jego rozbiorze, smakiem i konsystencją przypominają konserwy dla psów. A da się je zrobić prosto, zdrowo, naprawdę smacznie i bez żadnych niepotrzebnych dodatków.   Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki(...)osłonki (poliamidowe jak moje lub barierowe, albo termokurczliwe – te ostatnie przy stygnięciu się kurczą), sznurek, garnek, maszynka do mielenia mięsa, termometr, rzecz jasna samo mięso, przyprawy i chęci. Dobry przepis też się przyda. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich jest i korzystamy zawsze z jak najwyższej jakości składników. I takie też kupujemy mięso

Karo in the Kitchen
Polska biała kiełbasa – od podstaw 307

przepisie na białą kiełbasę odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie(...)Odpowiednio wilgotna, krucha, leciutko tłusta i słona w punkt . Jeśli do tej pory tylko ją kupowaliście, pora zakasać rękawy i zrobić własną białą kiełbasę.   Wybór jak najlepszych kawałków mięsa to podstawa. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich jest i korzystamy zawsze z jak najwyższej jakości składników. I takie tez kupujemy na kiełbasę mięso

Karo in the Kitchen
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 202

pytanie odpowie dopiero, gdy Geralt odgadnie, na co ma ochotę i w dodatku dostarczy jej odpowiednią potrawę. Bohater z pomocą Talara i Velerada dowiaduje się, iż królewna upodobała sobie mięso katoblefasów. W zdobyciu tak rzadkiego produktu nieoceniona okazuje się Triss, która wyczarowuje iluzję mięsa, a Geralt dzięki temu podaje królewnie krwistego tatara z katoblefasa, z odrobiną pieprzu oraz surowym żółtkiem(...)Adda wniebowzięta podaną potrawą odwdzięcza się propozycją prywatnej sesji „politykowania”w alkierzu. [KONIEC SPOILERA] Tatar jak to tatar, jest tradycyjną przystawką z surowego mięsa. Dodatki wspomniane w grze także nie wprowadzają żadnej innowacji. Chociaż sam katoblefas to już inna bajka – gra nie wyjawia żadnych szczegółów na temat tego stworzenia. Źródła internetowe podają, że wzmianki o nim pojawiły się już

Nerds Kitchen
Dlaczego mięsa nie lubię... 166

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych" łączy(...)jedno - wcale (albo bardzo rzadko) nie jedzą mięsa. Dlaczego tak jest?! Mnie do niejedzenia mięsa przekonuje kilka rzeczy: sposób hodowli zwierząt - minęły czasy, gdy tucz świń trwał 2 a czasem nawet 3 lata, w tej chwili świnie ubija się w wieku 6 miesięcy, kiedy mają jeszcze mleczne zęby. Oznacza to tyle, że chów zwierząt stał się tak intensywny

pyszne zdrowości
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 67

kilka pomidorków koktajlowych. Myślę, że specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pochwaliliby mój talerz. Jest zdrowo, apetycznie i kolorowo. Przy okazji może wspólnie zastanowimy się, jak to jest z mięsem? Ja nie wyobrażam sobie życia bez mięsa, ale nie jem go codziennie. Ile mięsa powinno być w diecie? Mięso stanowi istotny element w diecie większości z nas. Dlatego znajduje swoje(...)miejsce w piramidach żywienia , a także innych zaleceniach dotyczących diety (np. talerz zdrowego żywienia). Jednak czy powinniśmy mięso jeść codziennie? Jakie ilości mięsa są rekomendowane przez specjalistów? Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Znalazłam kilka uniwersalnych i bardzo łatwych do zapamiętania wskazówek w publikacji Instytutu Żywności i Żywienia pt. „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Jedną

Dietolog
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 366

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym... Dwie warstwy sprężystego makaronu penne. A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą. Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym. I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem. Pychota! Składniki: 400 g makaronu rurki (surowego); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda(...)ząbki czosnku; 3 łyżki oleju; 2 łyżeczki oregano; 2 łyżeczki bazylii; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego; 100 g startej mozzarelli; 2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Kotlety marmurkowe czyli kotlety mielone inaczej 101

Niecodzienne, bardzo pyszne połączenie mięsa drobiowego oraz wołowego to nasze kotlety marmurkowe, czyli kotlety mielone inaczej! Przepis na kotlety mielone, to jeden z naszych ulubionych na mięsny dodatek do obiadu. Jak zrobić kotlety mielone marmurkowe? Kotlety są bardzo proste w wykonaniu. Potrzebne są dwa rodzaje mięsa mielonego: drobiowe oraz wołowe, a także trochę przypraw. Ich odpowiednie wymieszanie też nie sprawi(...)nikomu problemów! Kotlety mielone drobiowo – wołowe są wyjątkowo delikatne w smaku. Dwa rodzaje zupełnie różnego kolorystycznie mięsa pięknie ze sobą kontrastują. Dzięki temu kotlety mielone marmurkowe wyglądają bardzo intrygująco. Jeśli masz więc dylematy w stylu: Z czego zrobić kotlety mielone? lub Co zrobić z mięsa wołowego? Co z mięsa drobiowego? Nasz przepis na kotlety marmurkowe może okazać się

Kuchnia Na Wypasie
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 113

Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu  Od setek lat ludzie polowali na strusie ze względu na ich wyjątkowo delikatne i smaczne mięso, pióra i skóry. Nasilenie polowań doprowadziło do tego, że w XVIII wieku strusiom groziło wyginięcie. W Polsce fermy strusie zaczęły powstawać około 30 lat temu. Na dzień dzisiejszy Polska jest największym producentem i eksporterem mięsa strusiego(...)Europie. Warto żeby częściej gościło także na polskich stołach Jak wygląda i smakuje mięso strusia Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i smak podobny do cielęciny lub chudej wołowiny z delikatną, ledwo wyczuwalną słodkawą nutą. Jest przy tym soczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 140

innej rodzinnej uroczystości, na której brakowałoby tego specjału. Ponieważ na większe uroczystości na wsi zawsze biło się świnię, galareta wieprzowa była jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przystawki, albo zagryzki – jak kto woli. Jeśli goście nie zjedli wszystkiego jadło się ją z chlebem również na śniadanie lub kolację. Studzianinę(...)przygotowuje się z mięsa gotowanego z kością w wywarze z niewielkim dodatkiem ziół i warzyw. Po ugotowaniu mięso oddziela się od kości, rozdrabnia i w szerokim, niezbyt głębokim talerzu zalewa się odcedzonym wywarem. Po wystygnięciu całość chłodzi się w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury na wierzchu galarety powstaje cieńsza lub grubsza warstwa ściętego tłuszczu (smalcu), a wywar z mięsem ścina

Trzeci talerz
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 225

Mielony, skrobany, siekany. Tatara albo się nienawidzi, albo się kocha. To najbardziej bliski naturze sposób jedzenia mięsa – dla jednych zupełnie nie do przyjęcia, dla innych – przysmak. Jeśli tak jak ja jesteście w tej drugiej grupie, koniecznie wypróbujcie sposób podania i dodatki z tego przepisu na befsztyk tatarski. Pochodzenie tego dania nie jest historycznie jasne. Teorie co do samej nazwy(...)dwie. Jedzenie surowego mięsa w krajach Zachodu w XVI wieku kojarzyło się z barbarzyńskim zachowaniem Tatarów, którzy dla Europejczyków byli dzicy i prymitywni. Druga teoria ma swoje korzenie (jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze

Karo in the Kitchen
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 128

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium. źródło: InternetJak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy go całkowicie(...)traci już swoją szlachetność smaku jaką ma wołowina. Wołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy.Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum 2 - 3 cm. Najlepsza jest polędwica, ale mięso przerośnięte

Bon Appetit Małgorzaty
Papryka faszerowana mięsem mielonym 66

Papryka faszerowana mięsem mielonym to prosty przepis na zdrowy obiad pełen warzyw. Dzięki warzywom właśnie, a także użyciu mięsa z indyka, to też niskokaloryczny posiłek, idealny dla osób zwracających uwagę na spożyte kalorie. Papryka faszerowana mięsem mielonym – prosty przepis na obiad Faszerowane, zapiekane warzywa to zawsze dobry pomysł na obiad. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, przygotowanie jest banalnie proste(...)smaku mnóstwo! W lato często pojawia się w mojej kuchni cukinia faszerowana mięsem mielonym , natomiast wersja z papryką to opcja całoroczna. Papryka faszerowana mięsem mielonym to idealny posiłek na tydzień pracy. Można go przygotować je wcześniej w większej ilości na raz, a później podgrzewać szybko w piekarniku czy w kuchence mikrofalowej. Papryki dobrze się przechowują w lodówce i nie tracą

Na-talerzu.pl
Marynaty do mięs - 4 przepisy 111

Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Marynaty do mięs - 4 przepisy 111

Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 309

jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane(...)mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie

UgotujmyTo.pl