żurek - 1604 przepisów (strona:26/107)

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami. Czym różni się od żuru? PRZEPIS 118

Wiele osób uważa, że barszcz biały i żurek to dwie nazwy tej samej zupy, tymczasem jest między nimi zasadnicza różnica – to mąka, z której robiony jest zakwas. Barszcz biały gotujemy też trochę inaczej niż żur. Barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej, bazą żuru jest zakwas z mąki żytniej. Barszcz jest delikatniejszy, zwykle gotujemy go tylko(...)białą kiełbasą i zaciągamy śmietaną, do żurku pasuje kiełbasa wędzona i boczek, dobrze smakuje bez śmietany. Barszcz podaliśmy z pysznym dodatkiem – tłuczonymi ziemniakami z cebulką. Oczywiście najlepszy wychodzi na samodzielnie zrobionym zakwasie. Przepis na barszcz biały Składniki: około 700 ml zakwasu z mąki pszennej, 1 cebula, 500 gramów surowej białej kiełbasy , 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany

Kulinarna Polska
Domowy zakwas na żurek 93

Obowiązkowym składnikiem żurku jest zakwas. Jak dla mnie nie ma lepszego, niż ten, który przygotuje się samemu. Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą 115

Wczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie świąt i nie tylko(...)białą kiełbasą. Polecam podawać z żurkiem na zakwasie. Składniki na 5-6 porcji: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 3 białe kiełbasy parzone – 1 jajko – czosnek suszony (opcjonalnie) Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 3 pasy o szerokości kiełbas. Każdą kiełbasę owijamy ciasno pasem ciasta, a następnie kroimy w krążki o szerokości 1cm. Jeśli chcemy, nadziewamy po 4 krążki

Be Fit Be Strong
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami 172

Tartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.   Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie(...)łyżki wody, mąka do podsypania, masa: 2 opakowania żurku 2 opakowania po ok. 50 g, 3 duże ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku ), 3 duże jaja, 350 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g słodkiej śmietanki 30%, 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo

Moniki Smakołyki
Domowy zakwas na żurek 168

wykonania domowego zakwasu na żurek wystarczy tylko 5 dni. Potem możemy przechowywać go w lodówce nawet 2 tygodnie.… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek

Pij soki wyciskane
Wegański żurek grzybowy 157

zupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym smakiem. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 100g mrożonych grzybów 3-4 duże grzyby suszone 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małej cebuli 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku(...)zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 15 minut.   Po tym czasie wlewamy do zupy jeszcze około szklanki przegotowanej wody oraz żurek – wlejmy najpierw około szklanki, zamieszajmy i spróbujmy czy odpowiada nam zupa na kwaśność. Jeśli jest za mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę żurku. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty

Smaczna Strona
Żurek 141

Święta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie. Składniki(...)całość na niedużym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Porada : Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą, pieprzem i majerankiem

Analiza Smaku
Żur z kiełbasą (bez zakwasu) 186

Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka(...)Wedle smaku. W przedostatnim etapie dodajemy ocet i czosnek. 1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając.  Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo

Życie zaczyna się w kuchni
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 100

Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek” przygotujemy lub kupimy go więcej? Możemy zrobić kolejną zupę, ale rodzina po świętach krzyczy… nieeeeeeee! No bo, ile można? Co zrobić z zakwasu na żur oprócz zupy? W kuchni warto eksperymentować(...)smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Składniki Zaczyn 25 g drożdży świeżych 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto zaczyn 500 ml żurku – żytni zakwas na żur (domowy lub sklepowy) 700 g mąki chlebowej typ 750 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli mąka do podsypania Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki na zaczyn

Tajemnice Smaku
Żurek na wędzonce 148

Cześć! Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników.  Skromna ilość składników a jak pysznie! Składniki: * 50 dkg kości wędzonych albo żeberek * 0,5 l zakwasu żytniego * 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki tartego chrzanu * 1/2 szklanki śmietanki 30% * jajka ugotowane(...)chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam.  Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam łyżkę płaską majeranku, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.  Z kości oskubałam mięso i dodałam do żurku.  Odstawiłam żurek na 15 minut i po tym czasie nalewałam do talerzy. Do każdego talerza dodawałam jajko ugotowane na twardo.  Notatki: * przepis na domowy zakwas  jest

Pieprzyć z Fantazją
Przepisy na ulubione zupy 341

według Was cieszą się największą popularnością? Ja najbardziej lubię jeść rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem i rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają(...)kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym Zupa cygańska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb na zakwasie do żurku 128

piekę sama chleb i dziś pragnę podzielić sie kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku. Składniki 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 550 gr mąki pszennej typ 650 27 gr. drożdzy 1/2 litra letniego zakwasu do żurku dwie łyżeczki soli dwie łyżki masła Krok(...)przez 20 min. Chlebek jest już gotowy! Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Chleb na zakwasie do żurku pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 167

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.). Za to jeszcze nigdy nie zrobiłam domowego zakwasu na żurek… Artykuł Żurek z jajkiem i kiełbasą

Kolorowy Przepisownik
Terrina z żurkiem i jajem 226

Fajna lekka terrina z jajkiem i żurkiem będzie hitem na świąteczny stole. Szybka, prosta do zrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie. Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa. 1 opakowanie żurku zupa w proszku 500 ml wody zimnej 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 3 jajka 8 plastrów(...)szynki wiejskiej 5 dkg szynki w kawału wiejskiej 1 marchewka gotowana natka pietruszki 4 łyżeczki żelatyny kiełki rzodkiewki Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy

wesoła kuchnia
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 208

Wymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)tymiankiem. Składniki WYPEŁNIENIE TARTY 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem) 200 g białej kiełbasy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej 2 łyżki masła (ok. 60 g) ¾ szklanki zakwasu na żurek 2 jajka i 1 białko jajka kurzego 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 12% sól, grubo mielony pieprz 1 łyżka suszonego majeranku opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek do posypania tarty

Eat me! Fit me!