zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:119/200)

Taki myk, że będzie gryk 183

Zupa grzybowa była u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana(...)warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam w mniejsze kawałki i dopiero takie pozostawiłam ostatecznie w zupie. W tym miejscu dodałam też kaszę i gotowałam na średnim ogniu ok. 15min

bastalena
Komunistyczna smieciucha 144

zupa która raz w tygodniu była w moim domu . Ciężki to był dzień dla mnie ,ponieważ od dziecka nie znosiłam boczku ,zresztą innych tłustych mięs również . Brzegi mojego talerza były wyłożone wybranymi co do jednej skwarkami .   Po lekkich modyfikacjach dostosowałam na tyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki.   Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku(...)ziarna ziela angielskiego) Gotuje to ok 15 minut . Dodaje makaron. Gotuje do chwili gdy makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek 5 minut gotowania i zaprawiam jogurtem . Na koniec jescze doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba .  Dość szybka rozgrzewająca zupa . Smacznego

Eli Gotowanie
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 211

dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu – ramen, Shōyu-ramen i Miso-ramen. Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję! Niesamowicie aromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne(...)szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone

Ostra na Słodko
Domowy rosół 216

spowodować, że w zupie pojawi się paskudna szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić) i natką pietruszki (u mnie dziś niestety suszona

Emskie Smaki
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 207

podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko

Pause Gotowanie!
Zupa śliwkowa z jagodami i łazankami 130

500 g śliwek 2 łyżki jagód cukier 200 ml śmietany kremówki makaron łazanki ( u mnie domowe) Śliwki wypestkować, połowe wrzucić do garnka i zalać wodą ok

Gotowanie jest łatwe
Kalafiorowa trącona papryką z Makaronem Międzybrodzkim 124

Kilka dni temu miałam przyjemność odebrać od kuriera paczkę od firmy Międzybrodzkie Makarony. Paczuszka zawierała kilka opakowań makaronów w różnych kształtach, które zobowiązałam się przetestować. Czytaj

Kuchenne zapiski Edyty
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 205

serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa wiśniowa 164

  Lubicie zupki owocowe? Jedni je uwielbiają, a dla innych jest to kompot z makaronem :) Ale co może być lepszego na takie upały jak pyszna zupka

Aga w kuchni
Zupa wiśniowa z jagodami 168

wiśnie i jagody, czyli zupa owocowa. Połączenie prawdziwego lata. Nieco cierpkie, z nutą wanilii i korzenną goździków. Cudownie orzeźwiająca, a przecież tak prosta. Pamiętana jeszcze z babcinej kuchni – ma zagorzałych zwolenników i hejterów, ale mało kto przechodzi obok niej obojętnie. Składniki: – 0,9-1 kg wiśni – ok. 0.5 kg jagód – 3l wody – kilka goździków(...)dosłodzić (z kwaśnością wiśni bywa różnie). Wyłączyć gaz, wsypać opakowanie galaretki. Wystudzić. Podawać z ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Tagliatelle ze szparagami 242

śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy(...)potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa

Kulinarne przygody Gatity
Dynia makaronowa pieczona, z kurczakiem i pomidorami 285

Dynię lubię, ale chyba jak wszyscy najczęściej jadam ją w postaci kremowej zupy . Na szczęście są na rynku coraz lepiej dostępne różne odmiany dyń więc można wybierać, przebierać i przetwarzać je na inne, ciekawe dania. Jaka dynia do czego? Ja twierdzę, że: - dynia prowansalska muszkatołowa, w skrócie muscat, jest bardzo soczysta, świetna na surówkę i można robić z niej(...)ciasta - dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu co możecie zobaczyć w dzisiejszym przepisie - dynia piżmowa, inaczej butternut, najlepiej sprawdza się w zapiekankach , ale mus też będzie wyśmienity Wszystkie dynie, bardziej lub trochę mniej, nadają się na zupy. Są jeszcze inne gatunki dyni, ale te wymienione chyba są u nas teraz najłatwiej dostępne i znane

Smaczna Pyza
Pomidorowa z opalana papryka 139

pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka z zupą. Dodajemy chilli. Na gazie opalić paprykę(...)można się poparzyć. Wyjąć gniazdo nasienne. Paprykę wrzucić do zupy. Nie ma znaczenia, czy będzie w kawałkach, czy w całości. Gotujemy pod przykryciem przez 5 min. i blendujemy na gładko.Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.  W razie potrzeby dodajemy jeszcze chilli. Najlepiej serwować z jogurtem lub śmietanką i makaronem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Rosół z makaronem 226

Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są... cudnym rosołkiem. :D (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania