Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dotąd jadałam rosół w makaronem. Postanowiłam jednak zaszaleć i zrobić tym razem rosół z kołdunami. Fakt, jest to bardziej pracochłonne danie niż wersja z makaronem, ale
Oka w rosole czyli KaFka gotujemiseczki, zalewamy wazową łyżką czystej zupy i dokładnie mieszamy. Lekko solimy, pieprzymy i całość wlewamy do zupy. Porcje na talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g(...)150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce startego
Karo in the KitchenPyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i
Snejkusiowe PrzepisyZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis(...)Zaczynamy: Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę, dodać
Smaki EdytyDziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co
Różowa kuchniaWiele z nas ma taki dzień, kiedy zastanawia się, co zrobić na obiad ... Pomysł na obiad szybki, smaczny i tani? Dziś mój przepis na obiad - niewiele
IzaGotujeSkładniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5 łyżki mąki
ClauditteMissCookingprzygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny. Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość(...)piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia. Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz
peanutbuttermonsterPlacki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków
sierotka maRysia w kuchnigęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony(...)miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem. *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro. Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec(...)być następnym razem. A ja zawsze uparcie twierdziłam, że... POMIDOROWA! I tak mi zostało do dziś. Pomidorowa z przepisu Mamy. Kluseczki to moja fantazyja ;) litr rosołu (z udek kurczaka) koncentrat pomidorowy (własnej roboty) 1 mała marchewka liść laurowy, ziele angielskie szczypta bazylii, oregano, pieprz 2 łyżki mleka kokosowego (do dekoracji)Rosół zagotowałam z pokrojoną w plastry marchewką
bastalenamięso gorącą wodą z czajnika. Zamiast kiełbaski chorizo sprawdzi się pokrojona w kostkę pierś kurczaka, którą wcześniej polecam zamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 500 g pieczarek 1,2 litra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki(...)zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki gotujemy jeszcze 5 minut. W miseczce mieszamy śmietankę z gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyPrzychodzi taki smak, i krąży po głowie i krąży i nie da się myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki
Mechanik w kuchnismakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały(...)pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować. Doprawić
Ze smakiem bez glutenuW końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane
Truskawkowa Fiesta