zupa - 39805 przepisów (strona:683/2654)

Zupa tajska z krewetkami 109

Zupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime jej przygotowaną wersję. Ku mojemu zdziwieniu, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki nie są trudne w zdobyciu :) Inspirowałam się na przepisach od Kwestii Smaku i Simply lifetimie. Zupa […] Artykuł Zupa tajska

Pink Envelope
Zupa z ciecierzycą / cieciorką 133

Witajcie. Miałam w szafce puszkę ciecierzycy, która mi ostatnio bardzo przeszkadzała, więc wynalazłam przepis na pyszną zupę. Do zupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-) Składniki: 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczka kurkumy 1,5-2 litry(...)kminek, chwilkę poddusić. 2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut. 3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik litewski bez nabiału 265

Chłodnik litewski to doskonałe danie na gorące dni. W wersji bez nabiału nada się doskonale nie tylko dla alergików. Zupa z tego przepisu (bez dodatku jajka) sprawdzi się także doskonale w diecie wegańskiej. Taką zupę możecie podać dziecku, które skończyło 8. miesiąc życia. Dla koneserów bezmlecznych chłodników polecam także przepis na chłodnik ogórkowy . 1 litr wywaru warzywnego pęczek botwiny(...)najmniejszych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Do zimnego wywaru dodajemy ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek. Wlewamy puszkę mleczka kokosowego lub ok. 400 ml domowego mleczka kokosowego . Zupę doprawiamy ok. 2,5 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i dokładnie mieszamy. Gotowe

Dieta bez mleka
Flaczki z boczniaków 158

Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g boczniaków 1 marchew 3 łyżki oleju rzepakowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki bulionu warzywnego 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony imbir mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem

R'n'G Kitchen
Zupa z dyni i jabłek 200

Pojawiły się już dynie. Długo się nie zastanawiałam bo już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na zupę i czekałam aby go wypróbować. Oto efekt :) Składniki : ok.1/2 kg dyni olej do smażenia 1 szalotka, u mnie cebula 1 ząbek czosnku 2 jabłka 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 100 ml bulionu warzywnego 100 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Przygotowanie(...)pozostałym oleju, dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, starty imbir i smażymy do rozpadnięcia jabłek Do przesmażonej dyni z czosnkiem i cebulą, wlewamy bulion, chwilę gotujemy, miksujemy Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru

Proste Potrawy
Zupa tajska z krewetkami 119

Zupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime jej przygotowaną wersję. Ku mojemu zdziwieniu, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki nie są trudne w zdobyciu :) Inspirowałam się na przepisach od Kwestii Smaku i Simply lifetimie. Zupa […] Artykuł Zupa tajska

Pink Envelope
Zupa z cukinii z fetą, szynką szwarcwaldzką i makaronem 157

Zupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie(...)gąbczasty środek i go usunąć). W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z fasolki szparagowej 280

warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;)   Poniżej podsyłam przepis ;) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4  Składniki: Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona(...)dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty  i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką kurkumy. Mieszamy całość i po chwili dorzucamy fasolkę szparagową.  Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, zostawiając na małym ogniu. Gotujemy tak długo, aż fasolka będzie miękka. Podajemy na ciepło, smacznego. *Babcia zazwyczaj taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany

Kolizje Smaków
Harira 126

Harira to zupa charakterystyczna dla kuchni berberyjskiej obszaru Maroka. Nazwa pochodzi od arabskiego "harr" -  gorący . Jako że podczas pobytu w Maroku nie miałam okazji skosztować "porządnej" hariry, bowiem to co jadłam przypominało bliżej nieokreśloną smakowo "wodziankę", postanowiłam sama się z nią zmierzyć po powrocie. I po tej przymiarce wiem, że do hariry z przyjemnością będę powracać. Zupa(...)wrzenia gotuj przez 25 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wlej passatę oraz dodaj ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj przez 15-20 minut. Zdejmij zupę z ognia, dopraw solą i pieprzem, wsyp kuskus. Dobrze zamieszaj i pozostaw na 5 minut. Harirę podawaj skropioną oliwą, sokiem z limonki lub cytryny oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry

Delicious Place
Krem z groszku z majerankiem 151

szkl. wody i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanych ziemniaków wsyp świeży groszek i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez 7 minut. Do zupy dodaj listki majeranku (koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę. Garnek zdejmij z ognia, wlej do zupy śmietankę, zamieszaj.  Zupę zmiksuj dokładnie blenderem na gładki krem. Podawaj

Delicious Place
Zupa ze świeżej fasoli "Jaś" 99

środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego. Z zupy wybierz do miseczki 1 chochlę ugotowanych warzyw. Dodaj listki świeżego majeranku i wlej śmietankę. Zmiksuj i wlej tą mieszankę go garnka z zupą. Dobrze

Delicious Place
Wegetariański kapuśniak 132

przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D  Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut(...)czosnek drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle. Kapustę wraz z wodą, w której się gotowała dodaj do wywaru z warzywami. Dodaj również podsmażoną cebulę i czosnek. Dopraw zupę świeżo mielonym pieprzem, cukrem, vegetą i sosem sojowym. Gotuj przez 10 minut. Do zimnej zasmażki wlej małą chochelkę gorącej zupy i mieszaj do połączenia się. Zasmażka będzie gęstnieć. Dolej kolejną

Delicious Place
Kremowy barszcz zabielany z jajkiem 182

Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy. Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy(...)wymieszaniu wlej do reszty barszczu. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na krem. Barszcz podawaj z jajkiem na twardo, posypany natką pietruszki

Delicious Place
Najlepsza zupa cebulowa / The best onion soup 141

Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę. Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj wcześniej wyjętą cebulę, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę. Zupę przelej do żaroodpornych naczynek(...)wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki. Ingredients: (4 servings) 700 grams of peeled onion 2 heaped spoons of butter 2 tablespoons of olive oil 1 teaspoon of brown sugar 2 cloves of garlic 1/2 glass

Delicious Place
Chłodnik ogórkowy 421

ogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce. W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy). Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem polecam ją dodatkowo jeszcze nieco schłodzić :) Alergeny Alergeny mleko Chłodnik ogórkowy, czyli pomysł na doskonały obiad, kiedy za oknem żar tropików. Co ciekawe, aby przygotować(...)przyznać, że osobiście nie jestem fanem chłodników. Mam jednak trzy wyjątki, które zajadam bardzo chętnie - ten ogórkowy, buraczkowy i pomidorowe gazpacho. Nie ukrywam, że przy ostatnich temperaturach takie chłodne zupy to wręcz wybawienie i bardzo ciekawa alternatywa, kiedy nie mamy ochoty na gorący obiad. Możecie podać go solo, z dodatkową porcją pokrojonego ogórka lub jajkiem, zawsze będzie smakował pysznie! [foodiepress

Pogotujmy.pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję