Nadal bardzo lubię wszystkie pasty kanapkowe i to, że nie pojawiają się one na blogu to czysty przypadek. Jeżeli szukacie nowego pomysłu na smarowidło to może
Polska ZupaDawno nie piekłam nic w ramach Piekarni Amber, z tym większą przyjemnością dołączyłam do sierpniowego pieczenia. Tym razem piekłyśmy chleb wybrany przez Badylarkę z bloga Weekendy
Polska ZupaSzczerze muszę napisać, że bardzo lubię to połączenie. Kozi ser z czerwoną cebulą na pysznej mięciutkiej bułce to bardzo udane połączenie. Upieczcie koniecznie,nie będziecie żałować
Polska ZupaW moim domu nigdy nie jest za dużo szarlotki. Szczególnie kiedy w domu jest syn. On pochłania szarlotkę w wyjątkowo szybkim tempie i w ogromnych ilościach
Polska Zupamożecie się zdecydować, czy ugotować zupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia(...)czosnek, cebulę, drożdże i pastę sezamową wrzuć do kielicha blendera. Zalej mlekiem. Miksuj kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. W tym momencie masz już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku
Powiedz dietom niePogoda nas nie rozpieszcza. Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato. Syn na obozie sportowym nad morzem,był na plaży tylko raz. Zawsze
Polska ZupaJeżeli nie macie już pomysłów na sałatki, to może spodoba wam się ta? Idealna żeby ją wziąć ze sobą do pudełka, ale z powodzeniem można też
Polska ZupaJedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć(...)czosnek lekko zmiażdżyć i obrać ze skórki. Wrzucić wszystkie warzywa do garnka. Zagotować, gdyby utworzyły się szumy to je zdjąć i wyrzucić. Gotować zupę około 20 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak warzywa będą już miękkie dodać cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilkę i sprawdzić smak. Zupa powinna mieć wyraźnie kwaskowato-słodki smak. Wlać
Kuchnia PokoleńWiele osób dopytuje o przepis na przecier ogórkowy na zupę ogórkową dlatego też postanowiłam zrobić kilka słoiczków aby przygotować wpis specjalnie dla Was. Zupę ogórkówą bardzo lubimy jak również kiszone ogórki ale ja zawsze zupę ogórkową robię po prostu z całych kiszonych ogórków startych na tarce. Kiszonych ogórków kładę bardzo dużo, mam ochotę na sałatkę to robię sałatkę, mam ochotę(...)kanapki to robię kanapki, mam ochotę na zupę to robię zupę. Z takich kiszonych całych ogórków mogę zrobić wiele rzeczy a przecier to już pozostaje tylko zupa. Ale jak ktoś ma ochotę to oczywiście może sobie zrobić taki przecier. Na pewno jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo miejsca na przetwory bo zajmie zdecydowanie mniej miejsca
Monia miesza i gotujeBarszcz czerwony to zupa kojarzona z Bożym Narodzeniem. Jest to jednak jedna z moich ulubionych zup, która doskonale pasuje do krokietów, pasztecików i wielu innych potraw, dlatego gości na moim stole dość często. Co jednak, gdy przyjdzie ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję(...)zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego
MarcinChefKolejna propozycja śniadaniowa. Wiśnie świetnie tutaj pasują, ale można z powodzeniem zastąpić je innymi owocami, też będzie pysznie. 0,5 szkl płatków owsianych 1 szkl mleka
Polska ZupaLubicie kisiel? Ja lubię, ale jakoś tak wychodzi, że robię go bardzo rzadko. I sama się dziwię dlaczego, przecież to nic trudnego. Wystarczą owoce, cukier, mąka
Polska ZupaLedwo kupiłam pierwsze wiśnie, a już na targu usłyszałam, że niedługo będą się kończyć. Można je co prawda zamrozić, ale drylowanie wiśni nie należy do moich
Polska Zupa