zupa - 39353 przepisów (strona:1404/2624)

Leczo z makaronem 212

minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie  CZANIECKI -  gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość.  Wielki plus dla owego makaronu za  konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 169

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)makaron niteczka walcowana , który dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciastka z serem camembert i gruszką 301

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 277

Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki  Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że

Humanistka w kuchni
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 183

zimowym korzystać z dobrej jakości mrożonych produktów, niż z byle jakich „świeżych”. W mojej zamrażarce odkąd ją pierwszy raz zobaczyłam jest mieszanka 8 ziół, która jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 169

rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka

ClauditteMissCooking
Babeczki, czyli marchewka i pomarańcze 162

Dziś zapraszam Was na niesamowite, jak to mówią "wilgne" babeczki. Jak zjecie raz, na zawsze staną się częstym gościem na Waszym stole.  Jak to mówią

Humanistka w kuchni
Paszteciki z mięsem 336

Paszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki

Humanistka w kuchni
Zupa owocowa 87

Cały czas mieszać. 4. Kisiel rozpuścić w 1/2 szklanki wody. 5. Gdy makaron będzie prawie gotowy dodać kisiel, dokładnie wymieszać i gotować ok. 5 min. 6. W przypadku gdy zupa jest zbyt kwaśna dodać więcej cukru do smaku. ( Zupa nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno

A Ty Smakuj Mnie
Krupnik 165

talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka lub pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.) 3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki. 4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. 5. Gdy ziemniaki już będą prawie miękkie dodać(...)lubczyk. 6. Na sam koniec zupę doprawić solą i pieprzem oraz dodać koper

A Ty Smakuj Mnie
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 204

znałam już wtedy guacamole, ale znałam dokładnie daty ukazywania się w kioskach kolejnych numerów Mojego Gotowania , którym przez jakiś czas namiętnie się zaczytywałam. W jednym z numerów pojawiła się zupa krem z awokado, o której nie mogłam przestać myśleć. Nie mam już tej gazety, nie zapisałam przepisu, ale pamiętam, że smak oczarował najpierw mnie, a potem zdumionych gości, których zaskoczyłam(...)tylko samym smakiem i rodzajem zupy, ale przede wszystkim faktem, iż są szanse, że dam sobie w życiu radę, nie umrę z głodu, a przy okazji może i kogoś bliskiego będę w stanie wyżywić. Niniejszym potwierdzam, że cała moja Rodzina jest zdrowa i dobrze odżywiona, a pewni jej członkowie przejawiają nawet sezonowe oznaki nadmiernego odżywienia:)  Jakiś czas później poznałam

KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 166

się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych.  I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych.  A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra(...)marchewki nie znosiłem i do dziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe.  Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 147

szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami(...)trafiły w ręce uczestników warsztatów dzięki uprzejmości La Piccola Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad, m.in. z kardamonem, majerankiem i cynamonem. Pyszna zupa krem z pomidorów, pachnące latem konfitury i doskonałe syropy do herbat i napojów to zasługa patronującej warsztatom firmie Łowicz.Samo najlepsze.     Podawana do śniadania cudowna pachnąca brioszka

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 153

wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania