jajkiem, tzw. adżaruli. Innymi znanymi odmianami tej potrawy są m.in. imeruli z serem, kubdari z mięsem wieprzowo-jagnięcym czy lobiani z nadzieniem fasolowym. Charczo Charczo to bardzo pożywna, gęsta zupa gulaszowa, wywodząca się z gruzińskiego regionu Samegrelo. Przyrządza się ją zazwyczaj z wołowiny, choć spotyka się również charczo w wersji rybnej, najczęściej z jesiotra. Obowiązkowy dodatek stanowią orzechy włoskie(...)przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy jest dość miękki i raczej niski. Gruziński chleb świetnie sprawdza się jako dodatek do gulaszy i zup gulaszowych, ale przede wszystkim stanowi bazę do różnych wypieków i dań kuchni gruzińskiej, w tym wspomnianego już chaczapuri. Chleb puri bez problemu dostaniemy także w coraz popularniejszych w naszym kraju gruzińskich
ProstePesto.plKolorowa i smaczna sałatka premium, która sprawdzi się na każdą okazję. Sałatka przygotowana jest w formie warstwowej, dzięki czemu wszystkie składniki są fajnie wyeksponowane, a sama
Przepiski.plKolorowe, orzeźwiające i pełne smaku – takie właśnie są deserki z princessą. Są bardzo smaczne, pięknie wyglądają i można je przygotować bardzo łatwo
Przepiski.plSzybkie, smaczne i łatwe ciasto z marchewką i orzechami włoskimi. Wyborne, mięciutkie ciasto o pięknych kolorach. Najlepiej smakuje kolejnego dnia i długo zachowuje świeżość. Wyjatkowo
dolcevitainmykitchenCiasto balowe jest bardzo delikatne, lekkie, a zarazem słodkie i bogate. Składa się z wielu ciekawych warstw, które idealnie się ze sobą komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plNa sezon grillowy, do wielu sałatek, a może jako jeden z sosów do burgera ? Sos czosnkowy można zrobić baaaaardzo prosto i baaaaardzo szybko. {"@context":"http:\/\/schema.org
Bardzo Gruby SmokSałatka kijowska to kolejna smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. W jej skład wchodzi zaledwie kilka prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plPasty kanapkowe jeszcze do niedawna kojarzyły nam się z pastą jajeczną czy pasztetem. Wiele osób nie zdawało sobie sprawy, że do ich przygotowania można użyć innych
Przepiski.plKażda okazja jest dobra na przygotowanie sałatki. Nie ważne czy są to święta, czy zwykła wizyta znajomych. Dobra sałatka sprawdzi się na każdą okazję, a nawet
Przepiski.plProponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy , w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i
Kawa z mlekiemZemsta Teściowej to bardzo smaczny wypiek z zabawną nazwą. Ponoć nazwa wywodzi się z tego, że teściowe do ciasta dodała niewydrylowane wiśnie, by zięć miał pod
Przepiski.plczyli rybną zapiekankę. Bacalhau a bras przygotowuje się z rozdrobnionego suszonego dorsza z dodatkiem cebuli, ziemniaków i jajek. Jest popularna praktycznie w całym kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo(...)verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana Gulasze, zarówno mięsne jak i rybne, są w Portugalii bardzo popularne. Feijoada a transmontana to mięsna wersja tej potrawy, koniecznie z dodatkiem czerwonej fasoli. Fasolę i różne rodzaje mięs gotuje się w sosie pomidorowo-winnym, często z dodatkiem innych warzyw, np. marchwi czy ziemniaków. Feijoada a transmontana
ProstePesto.plSałatka kanapkowa to świetna przekąska, którą możemy serwować zarówno w salaterce jak i na kanapkach. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy na domowa imprezę. Sałatka jest
Przepiski.plKapsalon to prościej mówiąc, frytki z dodatkiem fileta z kurczaka, zapieczone z ciągnącym się serem żółtym oraz dodatkiem świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, cebulka
Przepiski.plCzerwone pesto z suszonych pomidorów Sycylijskie pesto rosso z dodatkiem jabłka. Czerwone pesto z suszonych pomidorów tzw. pesto rosso jest świetnym dodatkiem do makaronu, pieczywa
Cztery Fajery