Składniki : pęczek botwinki ewentualnie 2 średnie buraki pęczek rzodkiewek 2-3 zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść
Proste Potrawyrazem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada. Składniki: wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA" pęczek włoszczyzny 4-5 dużych ziemniaków(...)śmietana do zabielenia Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Włoszczyznę (bez pora) obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli. Przesmażamy. Żeberka wyciągamy. Warzywa z kiełbasą z patelni
Pobite gary Barbaryostatnio podpatrzyłem w internecie przy okazji burgerów i postanowiłem zrobić burgery z pomidorów. Tak, z pomidorów, bo i czemu nie. Współczesna kuchnia dość powszechnie zamienia znane nam do tej pory składniki na inne, że o kryzysowej, jaka ja preferuje to nie wspomnę. Dlatego będę bronił nazwy burger zarówno w przypadku tych z fasoli jak i tych z psa. Śmieszą mnie(...)obrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego
Kryzysowa Książka KucharskaMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakJaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy(...)kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut. Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić. Podawać posypane natką. Smacznego
Wanilia i KardamonŻurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty
Szefowa kuchniRosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady stąd i z tego co kiedyś
Czerwony GupikBulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw. Zatem zapraszam, po przepis :) Składniki: 2 l zimnej wody skrzydełko z indyka 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera ząbek czosnku liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej łyżeczka soli, pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Umyte mięso(...)umyj. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem. Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut. Podaj z natką pietruszki. Smacznego
Kukuleczkiczosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam łeb bezpośrednio(...)nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa
Poezja smakuW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień
Apetyczna babeczkaFasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i
e-PrzepisyKulinarnedzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :Ppomidorowe firmy PUDLISZKI. Po okiem fachowców mieliśmy okazję do wprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :)Wskazówki były bezcenne.W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się(...)włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 %Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku.A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli
Proste Potrawyrodzaj filtra (z magnezem), breloczek do kluczy (bardzo estetyczny i ładny) oraz pięknie piszący długopis :) Z niecierpliwością, po przestudiowaniu ulotek, rozpakowałam dzbanek i zainstalowałam filtr. I od tej pory rozpoczęła się moja przygoda z dzbankiem Atri Classic mi. Jesteście ciekawi moich wniosków?Na początek garść informacji ze strony producenta:Dzbanki filtrujące ATRI o pojemności całkowitej(...)filtrujący DAFI masz gwarancję, że woda dostarczana do Twojego gospodarstwa domowego stanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp.STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY ZAPOBIEGASZ TWORZENIU SIĘ KAMIENIA KOTŁOWEGO W URZĄDZENIACH AGD TAKICH JAK CZAJNIK CZY ŻELAZKO
Codzienna kuchnia niecodziennapieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa: o lej 1 duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki(...)godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około
Smak mojego domuwarzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc(...)jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru
Jaglusiaprzeszła do języka potocznego jako określenie czegoś lub kogoś nadmiernie ustrojonego, funkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt. Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia(...)trzymane przy stole było przygotowane dla ducha jakiegoś przodka. Problem w tym, że aby zobaczyć takiego ducha trzeba się wspomóc substancją halucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej godzinę. Jabłka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz
Kryzysowa Książka Kucharskaklarować wywar? Możesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas(...)Porcji: ok 2 litry wywaru JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 korpus drobiowy, 2 skrzydełka drobiowe, oczyść i umyj w zimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru
Szybko Szybkowar