zupa z porów - 5432 przepisów (strona:149/363)

Krem z białych warzyw (od 7 miesiąca) 337

Zupa z białych warzyw jest kremowa i delikatna. Świetnie się sprawdzi w diecie małego dziecka. Bez dodatku pora taką zupkę można podać maluszkowi już od 6 miesiąca życia. Po 8 miesiącu życia można ją zabielić odrobiną domowego mleczka kokosowego . 4 różyczki kalafiora pół średniego ziemniaka 1 średnia pietruszka mały kawałek pora mały kawałek selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy

Dieta bez mleka
Zupa fasolowo-pomidorowa 108

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu zupa robi się prawie sama w nie więcej niż 30 min.  Składniki 1 cebula 1 marchew 1 por (biała część) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 puszka

R'n'G Kitchen
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 271

resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii

CookYourself
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 205

kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc o swoich wrażeniach po przeczytaniu "Księgarenki przy Wiśniowej", wspomniałam, że do tej pory nie przeczytałam tylko jedną książkę Lucy Maud Montgomery , a tomik świątecznych opowiadań uświadomił mi, że nie czytałam "Błękitnego zamku" , jedynej powieści

Weekendy w domu i ogrodzie
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 141

zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane

kruche babeczki
Rozgrzewająca zupa z kaczki 145

takie "zupki" jeść. Klima tu, klima tam...niestety tak to jest...Naturalne sposoby nigdy nie zawodzą. W każdym razie, zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka.    Składniki 1 filet z kaczki 1 duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski

R'n'G Kitchen
Zupa prawie cygańska. 144

dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa. SKŁADNIKI: około 30 dag. mięsa z szynki 50 dag. boczku wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 2 małe cebule 2-3 dojrzałe pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków

Kuchnia Beaty
Zupa z żołądków drobiowych 164

Zupa na nietypowym wywarze z żołądków drobiowych. Składniki: 1 kg żołądków drobiowych, 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por), sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, natka pietruszki. Wykonanie: Żołądki płuczemy  kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy przez pół godziny. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę  (marchew, pietruszkę, por),  przyprawy

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z kurczakiem a'la risotto 315

ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka

NA MOIM TALERZU
Zupa pieczarkowa z pęczakiem 147

Bezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca. Składniki 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) łyżka masła 4 ziemniaki ziele angielskie 3 łyżki kaszy pęczak łyżeczka lubczyku sól ,pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą. Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 265

potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa jarzynowa z soczewicą 184

Jest to jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :)Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie

Proste Potrawy
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 218

tylko najdzie nas ochota na pyszną zupkę, wyjmujemy zamrożone szparagi, kroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku(...)słupki i całość podgotować. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy

Smaczne Zdrowe
Krem z batata i imbiru 211

Krem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)pieczywo, kiełki Przygotowanie: Czosnek i por siekamy i podsmażamy chwilę w dużym garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy

I LOVE LIFE
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną 211

lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki(...)zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą. Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!  dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony,  mieszać

Wanilia i Kardamon
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku. 180

tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię

kuron.com.pl
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 216

piliśmy na balkonie opatuleni w grube swetry. I za tą ciszą i niesamowitym klimatem. Po naładowaniu baterii pora zatem powrócić do rzeczywistości... Na pierwszy rzut poszły grzyby. Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów

My simple kitchen
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 239

problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki(...)mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego

Tajskie smaki
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 174

Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie(...)kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość

Moniki Smakołyki
Słoneczna zupa z indykiem 171

roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 porcje : 2 skrzydła indycze 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 spore cebule kawałek pora – niezbyt duży 1/2 szklanki pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry(...)klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę

Ogrodnik w podróży
ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM (DIETA MIND) + KONKURS!!! 186

burczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna i do tego zdrowa! Dieta MIND to połączenie dwóch(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W garnku podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na krem. Gdy jest taka potrzeba możemy jeszcze przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą, tymiankiem lub papryką ostrą. Zupę podajemy z kostkami sera koziego oraz możemy po wierzchu posypać tymiankiem. P.S. Więcej takich prostych przepisów diety MIND znajdziecie w książce

Kuchnia MagdaLeny
Zupka jarzynowa na żeberkach 138

zimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki  1 kg żeberek  3 marchewki  1 bukiet brokuła  mały kalafior  pora  2 pietruszki  10 sztuk brukselki  10 średnich ziemniaków  3 łyżki warzywka(...)gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę  ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania