zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:875/1190)

Zupa fasolowo-paprykowa 570

zdrowa bezmięsna zupa fasolowa z papryką. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą sporej ilości wyrazistych przypraw.  250g białej fasoli suchej lub około 400 g fasoli z puszki trzy średniej wielkości papryki użyłam czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża marchewka 1 cebula około 100 g 1 puszka pomidorów  krojonych 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól 1 i pół łyżeczki(...)bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15 minut aby smaki się przegryzły. Można skrócić czas przygotowania zupy dodając fasolę z puszki wtedy zupę ugotujemy w kilka chwil. Ja jednak polecam ugotować fasolę samodzielnie jest o wiele

Andzia Pichci
Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa :) 327

zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje   Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW

Blog z Apetytem
Czwartek: Krem z papryki z pieczoną cieciorką i mlekiem kokosowym 183

zupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości. Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników. Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego(...)przestygły. Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii

Niedzielny kucharz
Zupa krem z pieczonej papryki z mlekiem kokosowym 123

zupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości. Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników. Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego(...)przestygłą. Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii

Niedzielny kucharz
Włoska zupa minestrone 232

zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki passaty pomidorowej(...)skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut.  Wyjąć skórkę parmezanu.  Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut.  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy.  Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Zupa krem z pieczonej dyni 124

podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i czosnkową grzanką. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pyszna pomidorówka 195

zioła Małgorzaty Skworcu , przyprawa wspomagająca odchudzanie – zamiast chemicznych kostek oliwa z oliwek Olitalia od  Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam sok pomidorowy. Dodałam do niego ziół Małgorzaty. Doprawiłam pieprzem ziołowym. Oraz dodałam łyżeczkę estragonu. Nie zapomniałam o aromatycznej bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA TACO 306

ilości, dosmaczenie to rzecz gustu, zupa powinna być pikantna, dość gęsta, no i przepyszna. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka) - 2 duże cebule - 1 świeża papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej) - 6 ząbków czosnku (może być cała główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy(...)przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wlewamy passatę pomidorową, dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 20 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ewentualnie dosypujemy jeszcze chili. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy także gorącą wodę. Podajemy gorącą, posypaną nachos i startym żółtym serem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym 34

Kolejna kurczakowa szybka propozycja obiadowa to kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym. Co powiecie na taką wersję? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads

Bardzo Gruby Smok
Kurczak z cukinią w sosie pomidorowym 50

Kurczak z cukinią w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie obiadowe, którego możecie śmiało zrobić dużo od razu cały gar na kilka dni. {"@context

Bardzo Gruby Smok
Krem pomidorowo bazyliowy 54

Krem pomidorowo bazyliowy. Zupa krem z pomidorów i bazylii. Krem pomidorowo bazyliowy Polecam z całego serca ten krem pomidorowy, idealny na podreperowanie odporności. W tej chwili nie ma dobrych pomidorów świeżych, korzystajcie z puszkowanych krojonych, są dobrej jakości i zbierane zawsze w sezonie. Ten bogaty w witaminy krem pomidorowo bazyliowy, to klasyk, który posmakuje każdemu. Kremy mają to do tego

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka na gęsto babci Ifigenii z Krety 54

Fasolka gotowana z warzywami, koncentratem pomidorowym i dużą ilością oliwy. FASOLKA NA GĘSTO SKŁADNIKI 250 gramów suszonej (ale już namoczonej) drobnej białej fasolki 2 łodygi

Kuchnia Tomka
Sałatka z kapusty i papryki na zimę 82

też do sprawdzenia naszego przepisu na czosnek marynowany w oleju do słoika oraz pyszne ogórki w zalewie gyros . Świetnym pomysłem jest też zupa grzybowa do słoików , a także kiszone buraczki . Polecamy też sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy . Życzymy smacznego! Artykuł Sałatka z kapusty i papryki na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak w cieście francuskim z cukinią 73

Kurczak w cieście francuskim z cukinią nada się zarówno na obiad, ciepłą kolację, jak i jako przekąska na ciepło dla gości. Pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type

Bardzo Gruby Smok
Kapuśniak Flaminga 131

marchewki ·        1 młoda kapusta ·        1 papryka czerwona ·        200 g przecieru pomidorowego ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Szczypta chili ·        Sól(...)słupki marchew oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy przecier pomidorowe, ewentualnie podlewamy woda jak jest za mało i doprawiamy chili. 5.    Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i łączymy z kotletami. Chwilę gotujemy. 6.    Zupa gotowa

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania