można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy z resztą paprykowo-pomidorowej zupy krem i muszę przyznać, że idealnie się uzupełniały :) Smacznego
Ratunku obiadzwykła pomidorowa, to najlepsza pomidorowa jaką ugotowałam w życiu. Gęsta, aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Może banalnie, ale mi posmakowała do tego stopnia, że jadłam ją na obiad i kolację i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Powiem Wam w tajemnicy, że cały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu(...)domowe bez soli i innych dodatków, a Wam polecam te dostępne w Skworcu ) kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe sól, pieprz pół szklanki ryżu puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do podania Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele oraz mieszankę suszonych
Cynamonowe szczęściemielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę(...)cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko. Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić
Cukiernia PychotkiProponuję dziś niezwykle prostą i smaczną zupę , takie minimum z minimum i maximum smaku . Ta zupa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację , i
Kawa z mlekiemPostanowiłam też zrobić sobie z takiego soku zupę krem i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco a jeśli nie macie takiej wyciskarki to wystarczy kupić dobry sok pomidorowy i zupę ugotować. Zupa krem ze świeżych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieróżnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione – 100g 2 łyżki śmietany do zupy Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia, oregano 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła olej do smażenia Kawałek żółtego sera – ok 5dkg *** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko(...)podsmażamy na patelni na łyżce masła *** *** Podsmażone pieczarki dokładamy do zupy i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Do kubka odlewamy dwie nabierki gorącej zupy i dodajemy do niej serek topiony oraz śmietankę. Mieszamy dokładnie aby serek się rozpuścił *** *** Zawartość kubka przelewamy do garnka z zupą
Blog z Apetytemsmak zupy, lecz także delikatnie ją zagęszcza. Zupa nie jest zabielana śmietaną, byłby to tylko zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik(...)dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku ) - 2,5 szklanki
kawawszklanceminestrone robiłam jeszcze we wrześniu, ze świeżych pomidorów. Bo dla mnie minestrone to po prostu bardzo bogata wersja pomidorowej. Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być
Kuchnia Prezydentowejfirma Winiary ostatnio zadbała by mi ich nie zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać do garnka łyżkę suszonego majeranku. Jeśli ktoś ma świeży, będzie jeszcze lepiej :) Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :) ------- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Fasolowa na buraku
Weekendy w domu i ogrodzieSycąca zupa fasolowa z nutą pomidorową i klopsikami makaronowymi(...)zupy dodałam grzyby suszone i do klopsów też. Makaron w zupie można podać na wiele sposobów. Polecam zrobić takie klopsiki bo są naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie. przepis na zupę: 60 dkg żeberek 2 marchewki 1/3 selera 2 ziemniaki 500 g fasoli jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść
wesoła kuchniaAromatyczna, przepyszna zupa z małymi klopsikami zaspokoi głód niejednego głodomora i wielbiciela zup. Polecam bardzo gorąco, jest znakomita, idealna na chłodne, lutowe popołudnie. Tiftele to nic innego jak małe klopsiki, które tutaj pięknie współgrają z paprykowo - pomidorowym smakiem. Zupa z klopsikami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem(...)pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej , którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest o wiele bardziej płynna niż dzisiejszy krem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćtreściwego i coś co można przygotować w niedługim czasie. Zatem dziś mam dla Was taką treściwą zupę, czyli zupę z czerwonej soczewicy. To skromna wersja tej zupy, powiedziałabym, że taka trochę postna ;) Nie ma w niej boczku, kiełbasy czy smażonej cebuli. Zupa jest gęsta i sycąca i uwaga! ma rekomendację mojego Niejadka, który zjadł całą porcję bez gadania, jęczenia(...)warzywa i soczewica będą miękkie. Gdy marchewka będzie już ugotowana wyjmujemy ją z garnka i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie dodajemy ją do zupy. 2. Na koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy (kumin, majeranek, paprykę ostrą) i posiekaną natkę pietruszki lub koperek. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody. Smacznego
Na kulinarnym poligonieTaki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która
Buniabaje w kuchni