Dzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest
Pora coś zjeśćktórego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika
To co kochamkoniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja. Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie, emanuje jakąś elegancją i nadaje się znakomicie na pierwsze danie na uroczystych obiadach. Śmiem twierdzić, że moja, z odrobiną nieco ekstrawaganckiej przyprawy, jaką jest pomarańczowy pieprz
Kuchnia Prezydentowejkremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :)Składniki:średniej wielkości kabaczekseler2 łodygi selera naciowegocebulaząbek czosnkumała marchewkaolej, sól, pieprzWykonanie:Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki.Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej.Kabaczek obieramy
Taste Of My DayUwielbiam chłodne, zimowe wieczory. Oczywiście ukryta w domu przy wesoło, rozpalonym kominku. Za oknem panuje półmrok, a w kuchni unosi się zapach kremowej zupy z porów. Lekko słodki aromat kminku i gałki muszkatołowej wydobywa się z garnka. Inspiracja pochodzi z książki kucharskiej Agnieszki Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje
Kuchnia Pani WiosnySzparagowy szał trwa, oj bardzo polubiliśmy te szparagi. Zachęcam do przygotowania takich dań, można przemycać niejadkom masę warzyw. Kremowe zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :) Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio
Takie tam pichcenieMinimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec,wlasciwie to stesknilismy sie juz za zupami.Wyjatkowo delikatna,lagodna i kremowa zupa z dyni,szczegolnie dla tych,ktorzy nie przepadaja za slodkawa zupa dyniowa. Dodatek kwasnych pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie śmiał, że takie banały fotografuję i zamierzam publikować... Cóż ;) a nóż widelec znajdzie się ktoś, kto tak jak ja w dniu jej gotowania będzie potrzebował właśnie takiej kremowej zupy :) takiej, którą można jeść/pić grubą słomką, bo z powodu przeraźliwego bólu zęba nic innego przez gardło nie przechodzi, że o gryzieniu nie wspomnę... ;) dziś już jest na szczęście
Kolorowy Przepisownikpodwórkową ekipą to lubiłam poskubać go w parku i jeść nawet bez mycia, uwielbiałam jego kwaskowy, orzeźwiający smak. Teraz już z tego wyrosłam Inne moje przepisy ze szczawiem: Kremowa zupa szczawiowa Zupa szczawiowa z jajkiem Najlepsze chłodniki są na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Ale nie mam teraz możliwości zakupu mleka od krowy. Przygotowuję więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych
To co kochamprzednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana (soupe à l'oseille et pomme de terre), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek.Zup
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja
Wypisz Wymalujrosołowymi i nie posiadam ich w lodówce. Nie miałam też serka topionego, który był w przepisie, musiałam więc dostosować recepturę do własnych potrzeb. W niecałe 20 minut powstała wspaniała kremowa zupa, tak pyszna, że zniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji:500 g cukinii (2 młode sztuki)1 cebula2 duże ziemniaki1 ząbek czosnku
Obiad za dychękukurydzy, nie mogłam się więc im oprzeć. Kolby leżały sobie kilka dni w lodówce z przeznaczeniem na gotowanie, ale potrzeba chwili spowodowała, że powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 5 ziemniaków • 1 marchewka
To co kocham